Romanii din Timoc au sarbatorit Craciunul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Românii din Timoc au sărbătorit Crăciunul

[2012-01-10]
În parohiile ortodoxe românești din partea răsăriteană a Serbiei, în bisericile din Valea Timocului și Valea Moravei, creștinii au sărbătorit sâmbătă, 7 ianuarie, Crăciunul, după calendarul neîndreptat.
În biserica cu hramul 'Sfinții Arhangheli și Sfânta Cuvioasa Maică Parascheva' din Mălainița, slujba a fost oficiată de către părintele protopop Boian Alexandrovici, vicar-administrativ al Timocului, și preotul Ioan Liviu Micu, parohul bisericii românești din Șipicova, informează Ziarul Lumina. Foarte mulți credincioși au participat la slujbă, cei mai mulți fiind copii, care au cântat colinde și au primit cadouri de Crăciun.
În paraclisul Parohiei Bor – Metonița, închinat Tuturor Sfinților, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele Antonie Isac, parohul bisericii românești din Bor. Cei mai bucuroși au fost, bineînțeles, copiii din parohie, dar și părinții lor, care au avut parte de un moment impresionant, fiind pentru prima oară după aproape 200 de ani de când slujba Crăciunului a fost slujită în limba română. În seara de ajun, copiii din satul Metonița au colindat paraclisul bisericii ortodoxe românești din acest sat, sfințit de părintele Boian Alexandrovici cu câtva timp în urmă. Copiii care au colindat au primit cadouri de la părintele Antonie și de la membrii Asociațiilor 'Ariadnae Filum' și 'Sfânta Maxima', care le-au urat sănătate și bucurie.
În Valea Moravei, unde trăiesc foarte mulți români, în biserica cu hramul 'Sfinții Mucenici Montanus și Maxima din Singidunum', Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun a fost oficiată de părintele Iel Buobu Lui, paroh de Horreum Margi și Isacova.
Cadouri pentru copiii din Valea Timocului
În Ajunul Crăciunului pe stil vechi, 6 ianuarie, părintele Boian Alexandrovici, protopopul Daciei Ripensis și vicarul administrativ al Timocului, împreună cu părintele Ioan Liviu Micu, parohul Șipicovei, au oficiat slujba Sfintei Liturghii în paraclisul Protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin.
După Sfânta Liturghie, cei doi preoți au vizitat parohiile Zlocucea (Alexandrovaț) și Șipicova, unde au împărțit copiilor cadouri de Crăciun. În cuvântul de învățătură pe care l-a adresat credincioșilor din sat, părintele Boian a subliniat că praznicul Crăciunului este și o sărbătoare a copiilor, și pentru aceasta adulții trebuie să facă totul pentru ca ei să se bucure de sărbătoarea lor, Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.
Bucuria acestor copii a fost posibilă datorită sprijinului arătat de Departamentul pentru românii de pretutindeni din România, împreună cu Protopopiatul Daciei Ripensis și Asociația bisericească a femeilor ortodoxe 'Sfânta Maxima'.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1316, Ultimul acces: 2024-04-18 01:31:34