Serbarea Sfantului Cuvios Antipa la Roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Serbarea Sfântului Cuvios Antipa la Roman

[2012-01-10]
Câteva sute de credincioși au participat pe 10 ianuarie 2012 la Catedrala arhiepiscopală din Roman, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul. Tot ieri a fost sărbătoare la Calapodești, unde există o mănăstire închinată Cuviosului Antipa, după cum ne-a precizat părintele Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești a început luni, 9 ianuarie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată la Catedrala arhiepiscopală din Roman de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Preasfinția Sa a citit în această dimineață, în prezența preoților și credincioșilor, acatistul singurului călugăr român athonit trecut în sinaxarele rusești, cinstit deopotrivă în Muntele Athonului, în Rusia, și România. Slujbă a fost oficiată în paraclisul ce poartă hramul Cuviosului Antipa. După acest moment, racla cu sfintele moaște, între care se află o părticică din trupul Sfântului Antipa, și icoana Cuviosului, aduse aici în seara zilei de luni în cadrul procesiunii solemne ce a urmat slujbei Vecerniei, au revenit în Catedrala arhiepiscopală unde a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii de către PS Ioachim Băcăuanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părinții consilieri și inspector ai Centrului eparhial Roman.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit credincioșilor despre viața acestui ”povățuitor preaînțelept al călugărilor și înger pământesc”, precum și despre importanța cinstirii sfinților români, ocrotitori și povățuitori a neamului românesc.
Frumusețea cuvântului de învățătură a fost împletită cu recitări din acatistul Cuviosului Antipa, imn menit să aducă slavă lui Dumnezeu pentru lucrarea săvârșită în sfântul băcăuanilor devenit ”locaș preacinstit al Sfântului Duh”.
Totodată, PS Ioachim Băcăuanul a vorbit despre modul în care trebuie cinstiți cei ce au bineplăcut lui Dumnezeu în această viață, despre comuniunea dintre credincioși și sfinți. De asemenea, a reamintit faptul că sărbătoarea Sfântului Antipa constituie o bucurie și pentru obștea mănăstirii de la Calapodești, unde, în urmă cu șase ani, Preasfinția Sa a pus piatra de temelie pentru o biserică nouă, menită să devină o nouă casă a cuviosului, lăcașul de cult fiind acum aproape finalizat.
”Cum casa în care s-a născut Sfântul Antipa nu mai există, ne-am gândit să-i facem o casă nouă. Poate într-o bună zi, o parte din sfintele sale moaște vor veni în satul natal”, a mai spus credincioșilor, PS Ioachim Băcăuanul.
De altfel, anul acesta, în biserica aflată în construcție la Calapodești, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie, un eveniment pe cât de important, pe atât de impresionant, dat fiind faptul că, slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de 11 preoți, în prezența a peste 700 de credincioși, sosiți aici din diferite zone ale țării.
“A fost ceva deosebit. Nu ne-am așteptat ca, în condițiile unei vremi nefavorabile, să vină aici atâția oameni. Ne-am rugat împreună, pentru prima dată, în biserica mare. A fost o zi de mare sărbătoare”, a declarat părintele Pahomie Parfene, starețul Mănăstirii Calapodești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1072, Ultimul acces: 2022-08-17 13:48:51