CULMEA GHINIONULUI: Biserica Sf. Pantelimon din Bucuresti a ars la 50 de metri de Muzeul Pompierilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

CULMEA GHINIONULUI: Biserica Sf. Pantelimon din București a ars la 50 de metri de Muzeul Pompierilor

[2012-01-10]
Un incendiu a izbucnit, luni seară, la biserica Sfântul Pantelimon din București. Turla bisericii s-a prăbușit. Pompierii s-au luptat peste trei ore să stingă flăcările.Din blocul de vizavi de lăcașul sfânt, 10 femei "înarmate" cu mături și fărașe au intrat în biserică pentru a începe curățenia de după incendiu, deși se mai văd scântei care sar din turla prăbușităPrezent la fața locului, primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, a declarat exclusiv pentru reporterii ADEVĂRUL: "Acum câteva ore s-a produs un incendiu aici la biserica Sf. Pantelimon. Urmează ca pompierii să determine cauza exactă. E posibil să fie vorba despre un scurtcircuit, deși se avansează și alte cauze. Din păcate pagubele sunt foarte mari, turla bisericii s-a prăbușit și a antrenat după ea mai multe stricăciuni și e greu să refaci într-un timp foarte scurt ceea ce s-a stricat. Din fericire, biserica este asigurată. Se va lua legătura cu asiguratorul în această seară care va suporta integral cheltuielile pentru reamenajarea ei ca atare. Mâine dimineață sunt necesare câteva lucrări de punere în siguranță a clădirii. Aici va trebui să se slujească. Preoții vor vedea cum.Am vorbit cu preotul paroh care e încă în stare de șoc. El a spus că ar fi posibil de la niște artificii care au luat foc. În turlă nu sunt instalații electrice, iar incendiul acolo s-a produs. Vom vedea pompierii ce concluzii vor trage până la urmă". "Noi am fost anunțați la ora 20.14. S-a intervenit cu șase autospeciale cu apă și spumă, de descarcerare și echipaj de prim-ajutor. Până în momentul de față, nu există nici o victimă în urma incendiului, pagubele fiind turla și lucrurile peste care aceasta a căzut înăuntru. O comisie se va întâlni mâine și va ancheta cauza producerii incendiului. Am întâmpinat dificultăți din cauza străduțelor foarte înguste, dar și pentru că focul a fost la partea superioară a turlei și a trebuit să lucrăm de pe scări", a declarat pentru ADEVĂRUL Ovidiu Pană, șef relații publice la ISU București.
Primarul sectorului 2, Neculai Onțanu a venit la Biserica Sf. Pantelimon. El a stat de vorbă cu preoții și pompierii. Incendiul nu a fost stins încă, dar totul este sub control. Pompierii și vecinii adunați la fața loculuiscot obiecte și bucăți de lemn ud din biserică.
Preoții au reușit să scoată icoanele din Biserică.Focul a izbucnit in jurul orei 20, în turla bisericii și apoi s-a extins. Pompierii cred că este vorba despre un scurtcircuit. Pompierii au dus o adevărată luptă să salveze turla și catapeteasma. Turla a fost construită din lemn și acoperită cu tablă, iar pompierii au fost nevoiți să dea tabla jos pentru a putea stinge focul.
Biserica Sf. Pantelimon este una dintre bisericile vechi din București, fiind ridicată în secolul al XVIII-lea. Aceasta se află în apropierea Pieței Foișorul de Foc, între Bulevardul Ferdinand și Calea Moșilor, având ca hramuri Sf. Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și Sf. Cuvioasă Parascheva. Construită pe locul unei vechi biserici de lemn, prima datând din 1752, cea de a doua din 1790, actuala formă a bisericii Sf. Pantelimon a fost finalizată, conform pisaniei, la 11 aprilie 1876. În anul 2008, cu ajutorul credincioșilor, biserica a fost împodobită cu diverse obiecte de cult, candele, iconostase, strane, potrivit Wikipedia.Din anul 2008, Biserica adăpostește moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1075, Ultimul acces: 2022-08-17 13:49:15