Biserica Sf. Pantelimon, cuprinsa de un incendiu violent. Turla s-a prabusit - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Sf. Pantelimon, cuprinsă de un incendiu violent. Turla s-a prăbușit

[2012-01-10]
ISU București a acționat pentru stingerea incendiului cu șase autospeciale cu apă și spumă, două autoscări mecanice, două echipaje de descarcerare și unul de prim ajutor. Incendiul de la Biserica Sf.Pantelimon din București (zona Foișor) a fost anunțat la ISU la 20.12, intervenția echipajelor de pompieri fiind una dificilă. Focul a fost stins după trei ore, neînregistrându-se victime. În urma incendiului s-a prăbușit turla bisericii, căzând și candelabrul. Totodată, focul, dar și apa cu care s-a intervenit pentru stingerea flăcărilor, au distrus și picturile, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU București, Ovidiu Pană, citat de Mediafax. Potrivit lui Pană, turla din lemn căptușit cu tablă a făcut dificilă decopertarea. ISU București a acționat pentru stingerea incendiului cu șase autospeciale cu apă și spumă, două autoscări mecanice, două echipaje de descarcerare și unul de prim ajutor. Din fericire, o parte din icoanele din biserică au fost salvate de preoți și enoriași, aceștia reușind să le scoată la timp din lăcașul de cult.
Având în vedere că biserica era închisă la ora declanșării incendiului, se bănuiește că focul a pornit de la un scurtcircuit. În curtea bisericii se află și casa preotului Bogdan Teleanu, de la Patriarhia Română, acesta declarând însă pentru Mediafax că în turlă nu există cabluri electrice sau alte surse de curent electric. Pe de altă parte, unii martori citați de postul Realitatea au declarat că focul ar fi izbucnit de la niște artificii aruncate de persoane din zonă.
Istoric Biserica veche, construită din lemn a fost atestată documentar în testamentul domnitorului Grigore Ghica din iulie 1752. În anul 1790, în locul bisericii de lemn - după cum se menționează într-o pisanie săpată în piatră cu litere chirilice – a fost construită una din zid de către preotul Ivan ot Silvestru (sfantulpantelimon.blogspot.com). Cutremurul din 1838 a avariat grav biserica, drept urmare, în anul 1866, s-a luat inițiativa construirii bisericii în forma pe care o vedem astăzi. Biserica adăpostește moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Între anii 1839-1895, în jurul bisericii, existau chilii care se închiriau sau erau locuite de cei care lăsau bisericii, după moarte, bunurile lor. În preajma bisericii, a existat cândva, un cimitir de la care s–au mai păstrat numai două cruci de piatră. Pe lângă biserică a existat și o școală de învățătură pentru copiii mahalalei. Cutremurul din martie 1977 a produs bisericii avarii semnificative: fisurarea pereților și dizlocarea frontonului care a trebuit demolat și zidit din nou. Catapeteasma, cu pictura ei veche, precum și lemnăria interioară, n-au suferit nici o stricăciune la cutremur. Lucrările de consolidare au fost finalizate în anul 1979, menținându-se aspectul exterior și interior.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1117, Ultimul acces: 2022-08-03 04:02:29