CATE CEVA – Benone Burtescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

CÂTE CEVA – Benone Burtescu

[2012-01-13]
Adventisme neadventiste
Tocmai mă gândeam cum poate fi abordată expresia CRĂCIUN CREȘTIN în fața opiniei publice seculare și popular religioase, pentru că ițele acestui hibrid sunt de nedesfăcut încurcate, când cineva mi-a înmânat o colecție bibliografică disputată la scenă deschisă pe internet sub titlul CRĂCIUNUL ADVENTIST. Denumirea e totuși generică, pentru că ar fi putut să fie zisă CRĂCIUNUL ADVENTIST de ZIUA a ȘAPTEA, mult mai specific, sau poate urmează. CRĂCIUNUL ADVENTIST m-a ajutat foarte mult să dezleg misterul CRĂCIUNULUI CREȘTIN. Pe cineva nu prea mai interesează CRĂCIUNUL CREȘTIN pentru că nu există nici o șansă ca așa zisa valabilitate a lui să fie pusă sub semnul întrebării deoarece implantarea este totală, iar pe acel cineva îl interesează foarte mult ca nu cumva Biserica Adventistă să rămână în afara CRĂCIUNULUI.
M-am uitat bine să văd dacă este vreo deosebire între CRĂCIUNUL CREȘTIN și CRĂCIUNUL ADVENTIST. Nu prea este decât pentru acela care ar avea nevoie de vreuna cât de mică pentru a se linști că nimic nu e grav. De fapt, noțional, că e numit CREȘTIN sau ADVENTIST nu contează pentru că adventismul este creștin. În acest caz, doar o acomodare cu ceea ce se cheamă CRĂCIUN mai este de trebuință și gata.
Nici vorbă prin aceasta de vreo discriminare religioasă sau de vreun elitism religios în vreo ierarhie confesională, sau de vreun act de neiubire pentru oamenii implicați. Cineva poate și este liber să-și asume chiar și un CRĂCIUN NECREȘTIN, căci la urma urmei aceasta ar fi ideea, adică un CRĂCIUN CREȘTIN, dar NECREȘTIN. Cât privește CRĂCIUNUL ADVENTIST nu are cum să fie decât neadventist.
Oameni necredincioși în Dumnezeu, dar de bun simț secular se întreabă ce poate fi toată această tevatură. În România a fost un al doilea val de Crăciun pe STIL VECHI de calendar Iulian, mai să se suprapună cu BOBOTEAZA pe stil nou. N-am auzit vorbindu-se de o BOBOTEAZĂ CREȘTINĂ și nici de o BOBOTEAZĂ ADVENTISTĂ și n-aș vrea ca această discuție să fie o sugerare pentru căutătorii de similarități nesimilare. Au fost sfințite public apele Mării Negre, izvoarele țării, păstrându-se o distanță necesară de credință între o sticlă de apă sfințită de la mânăstire și cea îmbuteliată și etichetată la magazine sau care curge pe conducte în casa fiecăruia. Mai ceva ca în Vechiul Testament când Moise a îndulcit apele de la Mara sau profetul Elisei a vindecat apele de la Ierihon. Mai global, cumva de dimensiuni mai apocaliptice.
Numele de botez ADVENTIST este pus la dispoziție spre folosire. PAȘTE ADVENTIST, RUSALII ADVENTISTE, ZODIAC ADVENTIST, ca să nu mai vorbim de domeniul mâncărurilor și băuturilor, adică peste tot pe unde se poate întoarce înapoi în loc de mers înainte, considerate MĂRUNȚIȘURI în vorbirea curentă, “vulpi mici” în vorbire biblică, deși sunt mari cât continente întregi dacă nu chiar planetare. Mergând la originea cuvântului ADVENT-ADVENTIST folosit cu privire la REVENIREA DOMNULUI NOSTRU ISUS HRISTOS, așteptător al venirii Lui, noțiunile nu prea se leagă. Prioritățile în cadrul Așteptării Sale sunt altele. Adventismele amintite mai sus și multe altele, nu intră în cadrul acestor priorități. Pentru cine vrea, încă mai vrea să se lase abătut de la marile priorități spirituale de pe drumul ultimelor zile de istorie, pentru a argumenta creștinismul crăciunului sau adventismul lui într-o lume neinteresată de argumentație noțională, ci de savurarea plăcerii de pe oricum ar veni ea, este o capcană. Dacă institute întregi ar fi dedicate studiului unui singur subiect – de pildă Crăciunul -, ar fi o lamentabilă pierdere de timp, mai ales că lucrul acesta este evident de-alungul istoriei și acceptat fără nevoia de a fi în continuare dezbătut.
Poate ar fi de bine – zic și eu – o mai puțină preocupare de adventismele neadventiste. Acest lucru nu ar însemna neiubire de ieșit în întâmpinarea oamenilor de concepții și mai ales de plăceri voluntar, dar liber căutate, dimpotrivă, o ofertă de iubire plină de adevăr, folositoare tuturor.
Răscumpărarea vremii e de maximă urgență.
Benone Burtescu (dburtescu@aol.com)

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1088, Ultimul acces: 2022-08-07 14:44:31