Deteriorarea statuii Sf. Fecioare Maria din Piata Sf. Maria, Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Deteriorarea statuii Sf. Fecioare Maria din Piața Sf. Maria, Timișoara

[2012-01-17]
Episcopia Romano-Catolică de Timișoara a luat act cu deosebită tristețe de cele întâmplate în noaptea de 11/ 12 ianuarie a.c., când o persoană necunoscută a răsturnat statuia Sfintei Fecioare Maria aflată în Piața cu același nume, din orașul nostru, producându-i o serie întreagă de deteriorări. Prin prezenta dorim să condamnăm ferm un astfel de act care impietează la integritatea simbolurilor creștine și istorice ale orașului nostru.
Încă din vechime, dar și în zilele noastre, o serie întreagă de cruci, troițe sau statui cu caracter creștin au fost ridicate pe locuri cu o certă însemnătate sau încărcătură simbolică și istorică. Acesta este și cazul statuii Sfintei Fecioare Maria, ridicată pe locul presupus al execuției lui Gheorghe Doja, căpetenia răsculaților la anul 1514. Istoria ne arată cum acest loc a fost de foarte multă vreme marcat de prezența unei statui a Maicii Domnului, cea de azi nefiind prima din respectiva locație, dar cu siguranță fiind cea mai frumoasă de până acum. Aceste locuri marcate prin simboluri creștine sau de factură artistică s-au perpetuat în memoria colectivă și drept puncte de o deosebită importanță. Așa se face că Piața Maria și statuia Sfintei Fecioare Maria stau azi mărturie și pentru Revoluția din Decembrie 1989 care a izbucnit la nici câțiva pași distanță, în fața edificiului comunității reformate.
Deoarece statuia din marmură albă, de Cararra, a Sfintei Fecioare, precum și structura monumentală neo-romanică (baldachinul) au un caracter confesional romano-catolic, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara este în măsură să dea unele informații legate de acest simbol al Timișoarei. Statuia și structura în care este aceasta încadrată nu au fost proprietatea Episcopiei noastre sau a vreunei parohii romano-catolice. Încă de la începuturile orașului modern Timișoara, multe dintre aceste monumente din piețele și de pe străzile urbei noastre, chiar și cele de factură catolică, au aparținut patrimoniului primăriei și administrației locale a orașului Timișoara, care s-a îngrijit de ele, iar atunci când a fost nevoie primăria le-a restaurat, renovat și pus în valoare, uneori în colaborare cu credincioșii noștri, parohiile sau chiar cu Episcopia noastră.
În legătură cu acest nefericit eveniment, Episcopia Romano-Catolică se declară profund indignată și condamnă gestul de distrugere sau fie și doar de deteriorare a unui astfel de monument al orașului nostru, cu o mare valoare de simbol pentru locuitorii săi, indiferent de confesiune sau apartenență etnică. Suntem profund întristați de faptul că trebuie să constatăm că există oameni care, din orice fel de motive, distrug astfel de obiecte de for public cu caracter creștin și artistic. Ne exprimăm încrederea că bunul simț caracteristic și respectul profund al locuitorilor orașului Timișoara față de valorile creștine și cele ale urbei lor vor duce la împiedicarea, pe viitor, a unor astfel de gesturi și, daca din păcate va fi cazul, timișorenii vor ști să înștiințeze autoritățile competente pentru împiedicarea sau semnalizarea unor fapte de acest gen. (Comunicat al biroului de presă al Episcopiei Romano Catolice de Timișoara; foto Ramona Băluțescu)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1090, Ultimul acces: 2022-08-14 07:12:01