Egyháztörténeti pillanat Marosvásárhelyen - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Ştiri şi Evenimente

Egyháztörténeti pillanat Marosvásárhelyen

[2012-01-18]
[Maghiară]
Bemutatták az új református énekeskönyvet

Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) tavaly volt 90 éves, az elmúlt év számos rendezvénye ennek az évfordulónak a jegyében zajlott. Az év végén az IKE egy új énekeskönyvet adott ki Zengjed a dalt! címmel, amelynek a bemutatóját szombaton tartották a marosvásárhelyi Teleki-házban.

Az erdélyi IKE az elmúlt évben számos rendezvényt szervezett fennállásának 90. évfordulójára: volt születésnapi ünnepség a Protestáns Teológiai Intézetben, nyári fesztivál Szovátán (Válts irányt! – megközelítőleg 1500 résztvevővel), adventi zenefesztivál Kolozsváron (Várom az Urat). Az év végén pedig az IKE egy új énekeskönyvet adott ki Zengjed a dalt! címmel, amelynek a bemutatójára január 14-én, szombaton délután került sor.

Nem vagyunk már zsoltáros nép!

Az Erdélyi Református Egyházkerület missziói előadója, Ötvös József esperes (fotó balra) szerint egyháztörténeti pillanat, hogy az IKE először Marosvásárhelyen mutatta be harmadik énekeskönyvét. Szerinte a mai fiatal generáció elidegenedett az egyházi énekléstől, számukra idegenek már a hagyományos templomi énekeskönyv énekei. „Fontos lenne, hogy a fiatalok is választhassanak, mit szeretnének énekelni az istentiszteleteken” – mondta Ötvös József. Szerinte átalakulóban van az egyházi éneklés. „Akarva-akaratlanul bejön az egyházi életbe egy másfajta éneklés, szerephez jut a gitár, az orgona hangja pedig már nem jut el mindenhova. De minden időben így volt ez, hisz a régi templomi énekeskönyv megszerkesztésekor is olyan énekeket és dallamokat tettek bele az akkori szerkesztők, amelyek akkor slágerek, közkedvelt nóták voltak”– ismertette az esperes.

Felrázni és nevelni az ifjúságot

Az énekeskönyv egyik szerkesztője, Bede István Szabadi úti kántor Kodály Zoltán-idézettel kezdte beszédét: „nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene, erre az örömre azonban tanítani kell az emberiséget”. Szerinte a zene és az ifjúság összetartoznak, számára az ifjúság felrázása, nevelése az énekeskönyv megszerkesztésének egyik célja. A másik szerkesztő, Mészáros Lehel Szabadi úti segédlelkész elmondta, az énekek kiválasztásában az volt a legfontosabb szempont, hogy a dalok szépek és énekelhetők legyenek, legyen bennük valami, ami megfog, s könnyen gitárral kísérhetők legyenek.

200 ének, magyar népies, cigány, zsidó dallamok

A rendezvény második felében fellépett a Szabadság utcai gyülekezet zenekara, a Gordonka, Dénes Előd lelkipásztor vezetésével, valamint a Szabadi úti Egyházközség zenekara, a Sola fide. Végül Les Zoltán egyetemi lelkipásztor, a rendezvény házigazdája megköszönte Bozsó Imre Lehelnek (borítóterv) és Imre István lelkipásztornak, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági előadójának (előszó) az önkéntes munkáját, illetve megdicsérte mindazoknak az IKE-munkatársaknak a szorgalmát és hűseges munkáját, akik az énekeskönyv kiadása során éjt nappallá téve dolgoztak.

A könyv 200, magyar népies, cigány, zsidó dallamú éneket tartalmaz, benne van az eddig megjelent énekesfüzetek anyaga, illetve számos új ének. Van CD-melléklete is, amelyre az összes éneket felénekelték.

--------------------------------------------------------------------------------

Gáspár Botond, Székelyhon.ro 2012-01-16

www.szekelyhon.ro/hirek/muvelodes/egyhaztorteneti-pillanat-marosvasarhelyen

Sursa: www.Reformatus.ro


Contor Accesări: 1573, Ultimul acces: 2022-08-08 15:53:33