CATE CEVA – Benone Burtescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

CÂTE CEVA – Benone Burtescu

[2012-01-20]
RESPONSABILITATE prin ASUMARE
Există înțelegerea, – și se pare că cea mai bună -, cum că Biserica Laodicea (Apocalipsa 3, 14-22), este în sens general Biserica ultimelor zile ale istoriei acestei lumi și în particular Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea instituționalizată cu peste un veac în urmă. Odată ASUMATĂ această înțelegere, fie individual, fie ca masă de credincioși organizată, ar urma RESPONSABILITATEA care nu poate fi trecută cu vederea și care ar suna așa: “Îngerului Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, scrie-i”. Și de aici încolo, substituirea ar fi normală, fie că se convine, fie că nu. Bine ar fi ca ASUMAREA să nu fie doar a titlului, ci și a responsabilității. Binecuvântarea s-ar revărsa.
Scrisoarea către Laodicea, pe masa Conferinței Generale, pe masa oricărui oficiu în subordine, la cutia de scrisori a oricărui Adventist de Ziua a Șaptea, este mai importantă decât oricare alta.
I se scria Laodiceei pe când avea vârsta de vreo patruzeci de ani, și tot cam de pe la aceeași vârstă, adică de prin anul 1900, mesajul acesta a trecut asupra Bisericii Adventiste și a fost asumat. Nu știu dacă nu cumva a devenit o rutină și ca pe orice corespondență prea repetată, nici nu o mai deschidem. Domnul să ajute să nu se întâmple așa.
Scrisoarea către Laodicea – prin asumare către Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea -, nu este ANONIMĂ, cum frecvent se poartă în zilele noastre. Ea este sub semnătura cea mai autorizată. “Iată ce zice Cel ce este AMIN, Martorul Credincios și Adevărat, începutul zidirii lui Dumnezeu”.
Apostolul Pavel a scris Epistole către Biserici, care ne-au rămas spre învățătură. Dintre cele Șapte Biserici pe care Apocalipsa ni le revelează, cea din Efes este prima, iar cea din Laodicea ultima. Deși din motive pe care nu le cunoaștem ea nu este trecută în canon, este totuși amintită în canon, Coloseni 4, 16: “Și voi la rândul vostru, să citiți epistola care vă va veni din Laodicea”.
Scrisoarea către Laodicea, nu e de încăput a fi comentată în Câte Ceva, dar nu e de ocolit a spune câte ceva despre ea.
Lumea religioasă a zilelor noastre, mă refer la cea creștină în general și prin asumare și la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea căreia scrisoarea către Laodicea i se adresează, este în faza biblică ce se numește WELL-BEING, adică STARE de BINE. În termeni Scripturistici “Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic”. Statisticile, și mai ales vechicularea lor de către cea mai modernă tehnică Mass Media se ocupă de această imagine și la propriu și la figurat. RECORDER, expus cât mai mult. De aceea mesajul scrisorii divine începe cu demascarea STĂRII de BINE prin diferența dintre CE ȘTIE DUMNEZEU (“știu faptele tale”) și CE NU ȘTIE omul (“nu știi…”).
Este aproape de neînțeles – ar putea zice cineva -, cum într-o scrisoare de așa multă iubire, abordarea este așa de directă și neașteptată. Pesemne că starea de NEȘTIERE și AROGANȚĂ este atât de periculoasă încât vălul trebuie tras deodat㠖 aparent fără menajamente -, dar sfatul și vindecarea și revărsarea balsamului de iubire este și el tot imediat, fară nicio pauză, în continuare.
Cineva ar putea judeca scrisoarea către Laodicea, mai ales prin începutul ei nu doar abrupt, ci chiar necruțător (“am să te vărs din gura Mea”), zicând: biata Biserică Laodicea, – Adventistă de Ziua a Șaptea, bietul Laodicean, adventist, ce e rău în faptul că SE SIMTE BINE, că a prosperat și că se bucură și arată celorlalți prosperitatea lui, la urma urmei – zice -, primită tot de la Dumnezeu ca binecuvântare. Mai mult chiar, în timp ce STAREA de BINE este exprimată, Domnul năvălește asupra lui cu invective, fără milă, “sărac, nenorocit, ticălos, orb și gol”, iar pentru “nenorocit” și “ticălos”, nici măcar nu-i oferă remediu.
Știți însă că chiar la nivelul înțelegerii noastre puține, Domnul are dreptate? Nu prea am auzit-o pe Laodicea zilelor noastre că se socotește “nenorocit㔠și “ticăloasă”. Nu am citit și nu am auzit și nu am văzut niciun FESTIVAL al POCĂINȚEI sau REVENIRII din TICĂLOȘIE. Scrisoarea către Laodicea așteaptă, dar nu i se face loc. Se poartă interviurile în Mass Media. N-am auzit de vreunul luat Bisericii sau vreunui membru al ei pe această temă. Dacă s-a întâmplat, îmi cer scuze de necunoștința în care sunt și tot respectul pentru răspunsurile respective. Mă refer așadar la unul luat mie în colțișorul meu nepublic și care nu știu dacă se potrivește și în altă parte sau altcuiva.
- Ești în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea?
- Da. Ea este ultima. După ea vine Domnul.
- Este ea, Laodicea?
- Da. Nu există altă interpretare mai bună.
- Așadar, ești Laodicean?
- Da. Mă bucur că fac parte din această Biserică și că port acest nume.
- Deci zici c㠓ești bogat, te-ai îmbogățit și nu duci lipsă de nimic”?
- mh… da, mh… nu, …
- Și nu știi că ești “sărac, nenorocit, ticălos, orb și gol”?
- ?!?!
- Ce zici despre sfatul cumpărării…?
- ?!?!
- Ai de gând să deschizi ușa ta Martorului Credincios?
Scurt interviul. Nici nu avea cum să fie mai lung. Câte ceva.
Benone Burtescu (dburtescu@aol.com)

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1112, Ultimul acces: 2022-08-07 17:18:47