Slujba arhiereasca in paraclisul parohiei „Sfantul Antonie cel Mare“ din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujbă arhierească în paraclisul parohiei „Sfântul Antonie cel Mare“ din Iași

[2012-01-18]
Parohia 'Sfântul Cuvios Antonie cel Mare' din cartierul ieșean Nicolina, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, și-a cinstit ieri, 17 ianuarie 2012, ocrotitorul. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. de Moldova. În luna noiembrie a anului trecut s-au început lucrările de construcție la biserica parohială, în prezent sfintele slujbe fiind oficiate într-un paraclis.
Luni seara, slujba Vecerniei a fost oficiată de pr. protopop Vilie Doroșincă, alături de un sobor de preoți și diaconi
Biserica noastră l-a pomenit ieri pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Credincioșii din mai multe parohii ieșene și-au îndreptat luni seara pașii către paraclisul parohiei 'Sfântul Cuvios Antonie cel Mare' din Iași. Oamenii au dorit să-l cinstească prin rugăciune pe cel cunoscut ca fiind 'începătorul vieții monahale'. În ajunul sărbătorii, Vecernia unită cu Litia a fost oficiată de pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, alături de un sobor de preoți din Iași și Vaslui. Slujba a fost săvârșită într-o atmosferă duhovnicească la lumina candelelor și a lumânărilor. Răspunsurile la strană au fost date de Corul 'Byzantion'. Predica de la finalul slujbei a fost ținută de pr. Marius Profir, secretar al Protopopiatului Iași 2, care a vorbit despre viața Sfântului Cuvios Antonie cel Mare 'care a dus o viață cu dreptate și plăcută înaintea lui Dumnezeu'. 'Dumnezeu l-a binecuvântat pe Sfântul Antonie să fie înaintea oamenilor o făclie aprinsă care să vestească cuvântul Evangheliei Sale. Sfântul Antonie, de mic copil mergând la biserică, a auzit cuvintele din Evanghelia Sfântului Apostol Matei, capitolul 19: 'Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-Mi'. Sfântul Antonie a înțeles aceste cuvinte ca referindu-se la sine. El a iubit mai presus de toate pustia și de aceea Dumnezeu l-a binecuvântat cu o viață duhovnicească încununată cu harul Sfântului Duh. Ucenicii Sfântului au avut multe de învățat de la el, fiind supranumit 'începătorul vieții monahale'. Să căutăm să primim de la Sfântul Antonie cel Mare acel impuls pentru credință, acel dor pentru Dumnezeu. Astfel trebuie să înțelegem că ceea ce scrie în Sfânta Scriptură nu este străin de noi. Hristos a rostit cuvinte pentru ca fiecare dintre noi să știm ce avem de făcut ca să dobândim viața veșnică', a spus pr. Marius Profir.
Lucrări de construcție la biserica parohială
Părintele protopop Vilie Doroșincă a remarcat că de la înființarea parohiei 'Sfântul Antonie cel Mare' candela rugăciunii, milosteniei și a credinței a fost nestinsă. În același timp, pr. protopop Vilie Doroșincă a apreciat faptul că au fost demarate lucrările de construcție la biserica parohiei 'Sfântul Antonie cel Mare'. 'Noua biserică se ridică pentru că așa s-a promis lui Dumnezeu atunci când s-a înființat această parohie și pentru că așa dorește Sfântul Antonie cel Mare. Curajul părintelui paroh Ionel Roată, al părintelui Ciprian Roată, slujitor la această biserică, și al credincioșilor este un imbold pentru alți preoți din alte parohii de a construi', a spus pr. protopop Vilie Doroșincă, care a transmis apoi binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Părintele paroh Ionel Roată, care este și vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a mulțumit soborului de preoți slujitori pentru prezență. Credincioșii au fost miruiți, apoi au primit litie și un pachet cu alimente din partea enoriașilor parohiei. Sărbătoarea hramului a continuat ieri cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți format din părinții de la mănăstirile din județul Iași. Răspunsurile la strană au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Frumoasa din Iași. PS Calinic Botoșăneanul a citit la final mai multe rugăciuni de dezlegare, apoi a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre monahism. 'În decursul istoriei, monahismul s-a realizat sub două forme principale: eremitică sau anahoretică și chinovială sau cenobitică. Din scrierile de până acum, istorice și arheologice, reiese că monahismul și-a făcut apariția pe meleagurile actuale ale țării noastre concomitent cu formarea poporului român și respectiv cu răspândirea creștinismului în Dacia. Legăturile dintre ținuturile dobrogene cu vestitele centre monahale din Palestina și Egipt au contribuit la răspândirea monahismului pe meleagurile țării noastre', a amintit PS Calinic Botoșăneanul, care a subliniat, în continuare, rolul așezărilor monahale în țara noastră. 'Alături de documentele vechi, de filele bătrânelor cronici, de predaniile strămoșilor și de obiceiurile pământului, așezămintele monahale sunt izvoare nesecate care ne ajută să cunoaștem aspecte din istoria poporului nostru, dar și să înțelegem moștenirea culturală, artistică, religioasă și spirituală a neamului nostru', a adăugat PS Calinic Botoșăneanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9309, Ultimul acces: 2022-08-08 12:10:37