Sfantul Elefterie, nou ocrotitor al oradenilor din Parohia Nufarul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Elefterie, nou ocrotitor al orădenilor din Parohia Nufărul

[2012-01-18]
Credincioșii Parohiei Sfântul Ioan cel Nou Românul Hozevitul din cartierul orădean Nufărul din Oradea au primit un nou ocrotitor, pe Sfântul Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. de Transilvania. Evenimentul a avut loc în Duminica a 29-a după Rusalii, când Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Sfânta Liturghie în această parohie.
Chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în frumosul lăcaș de închinăciune, unul dintre cele mai frumoase și impunătoare din eparhie.
La finalul Sfintei Liturghii s-a citit Actul Chiriarhal prin care biserica a primit ca nou ocrotitor pe Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei, alături de Sfântul Ioan cel Nou Românul Hozevitul. Preasfințitul Sofronie a subliniat legăturile puternice existente de-a lungul istoriei între românii dreptmăritori din Crișana și cei de la sud de Dunăre.
'Se știe că Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-a reînființat în 1920, dar în 1695 a fost menționată, sub titulatura de Episcopia Oradiei și Agriei, în Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice, ce recunoștea drepturile națiunii ilirice din imperiul habsburgic de atunci, adică drepturile ortodocșilor, ale tuturor ortodocșilor care au venit în 1690 din Balcani în imperiu, împreună cu patriarhul Arsenie al III-lea Cernoievici: greci, aromâni, arbănași sau albanezi, sârbi, bulgari', a arătat PS Sofronie.
Astfel, 'pentru că noi ne aducem aminte mereu cu recunoștință de cei care au apărat și respectat drepturile Bisericii Ortodoxe, am așezat ca al doilea hram al acestei monumentale biserici pe acest sfânt ierarh martir din secolul al II-lea, care a arhipăstorit peste conaționalii și coreligionarii noștri din provincia Iliria, din Balcani. Și astăzi trăiesc în acele locuri sute de mii, poate chiar peste un milion, de frați ai noștri aromâni sau macedoromâni. Iată cum această punte peste veacuri întărește și mai mult legăturile noastre, ale creștinilor ortodocși din Oradea, cu propria noastră istorie, cu străvechimea eparhiei noastre, cu dreptul ei de întâietate, ca maică duhovnicească adevărată și în fidelitate totală față de principiile apostolice și istoria neamului din care face parte', a mai spus PS Sofronie.
În încheiere, pr. paroh Mircea Câmpeanu a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhului și credincioșilor care sprijină construirea bisericii.
Lăcașul de cult, de proporțiile unei catedrale, unul din cele mai frumoase și impunătoare din eparhie, se află în construcție din 1992, iar acum a ajuns la stadiul tencuielilor interioare. Arhitectura bizantină, cu planul în formă de cruce greacă, are ca model Biserica 'Sfântul Elefterie Nou' din București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3816, Ultimul acces: 2022-08-08 13:23:45