Episcopia Caransebesului sprijina persoanele defavorizate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopia Caransebeșului sprijină persoanele defavorizate

[2012-01-18]
În prezent, activitatea Sectorului social-misionar al Episcopiei Caransebeșului se desfășoară la standardele impuse de legislația în vigoare, îmbinând într-un mod armonios filantropia creștină cu profesionalismul lucrătorului social.
Printre obiectivele strategice ale Sectorului de asistență socială din cadrul Eparhiei Caransebeșului, amintim: organizarea și dezvoltarea unor servicii acreditate de asistență socială la nivel comunitar și la domiciliu, pentru unele categorii de persoane defavorizate, aflate în situații de risc social: persoane vârstnice, persoane cu handicap, familii în dificultate, copii, înființarea și organizarea de noi tipuri de instituții de asistență socială, ca alternative la instituțiile clasice de tip rezidențial ale statului, precum și a unor centre de consiliere și informare, dezvoltarea unor programe de asistență socială cu caracter preventiv care vizează abandonul școlar, violența în familie, abuzul și neglijarea copilului, toxicomania, cercetări sociale referitoare la anumite fenomene sociale, nivel de trai, marginalizare și dependență socială, tipărirea de materiale informative pentru educarea și sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica socială, conlucrarea atât cu serviciile publice specializate ale ministerelor, consiliilor județene și locale, cât și cu unități de asistență socială de stat și particulare, ONG-uri care desfășoară activități în domeniu, scrierea și depunerea spre finanțare a unor proiecte care privesc înființarea de noi servicii sociale ori extinderea sau susținerea celor existente etc. 'În activitatea misionară a eparhiei noastre sunt implicați mai mulți preoți misionari, încercând astfel să acoperim toate necesitățile existente. Avem slujitori care oferă asistență religioasă beneficiarilor Complexului de Servicii Sociale 'Sf. Vasile cel Mare' din Caransebeș, un preot este angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pe postul de inspector de specialitate, patru preoți își desfășoară activitatea în bisericile sau capelele spitalelor din județ, doi dintre aceștia fiind angajați ai spitalului în care lucrează, un slujitor oferă asistență religioasă beneficiarilor Casei de bătrâni 'Sfânta Treime' din Glimboca, un preot oferă asistență religioasă cadrelor Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, iar trei preoți misionari își desfășoară activitatea pe lângă protopopiatele Caransebeș, Reșița și Oravița. Activitatea social-misionară se regăsește și la nivelul parohiilor, acolo unde preoții parohi au înțeles cât de importantă și necesară este implicarea Bisericii în viața credincioșilor, în afara zidurilor acesteia, și anume în comunitate și în familie. Efortul acestor preoți se poate observa în activitatea misionară și socială desfășurată în centre sociale create pe lângă parohii sau în instituțiile sociale și spitalicești de pe raza parohiei lor', a declarat pentru „Ziarul Lumina” Cosmin Heghediș, inspector social în cadrul Episcopiei Caransebeșului.
Centrele sociale ale eparhiei
Activitatea social-misionară din cadrul Episcopiei Caransebeșului se desfășoară în mod organizat în următoarele centre sociale: Complexul de servicii sociale 'Sf. Vasile cel Mare', care cuprinde Centrul de zi pentru copii școlari și Centrul de igienă pentru mamă și copil. Pentru derularea în bune condiții a programelor sociale, Complexul de servicii sociale 'Sf. Vasile cel Mare' a încheiat mai multe proiecte de parteneriat cu următoarele instituții: Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Municipiului Caransebeș, Episcopia Caransebeșului și Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, Grădinița cu program normal 'Sf. Filofteia' din Caransebeș, Azilul de bătrâni 'Sfânta Treime' din Glimboca. Totodată, începând cu luna ianuarie a acestui an se desfășoară și proiectul 'Implicarea clerului și a comunităților parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului și Arhiepiscopiei Alba Iuliei' - ID 62129, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin 'Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013', Axa prioritară: 6 'Promovarea incluziunii sociale', Domeniul major de intervenție: 6.2 'Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii'.
Sectorul social-misionar al Episcopiei Caransebeșului are în momentul de față depuse, către autoritățile de stat abilitate, numeroase proiecte spre finanțare, încercând astfel să răspundă nevoilor și necesităților societății actuale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1030, Ultimul acces: 2022-08-07 00:32:17