Cerc pastoral-misionar in Protoieria III Capitala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cerc pastoral-misionar în Protoieria III Capitală

[2012-01-19]
La Parohia 'Buna Vestire' - Belu, Protoieria III Capitală, a avut loc pe 17 ianuarie 2012 Cercul pastoral-misionar pentru preoții din Sectorul 4 al Capitalei. După cum informează Ziarul Lumina, tema întrunirii preoțești a fost Taina Sfântului Maslu, încadrându-se în activitățile dedicate Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor.
Lucrările cercului pastoral-misionar au fost precedate de slujba de Te Deum și au fost prezidate de părintele protoiereu Dinu Pompiliu. Referențiar a fost părintele Nicolae Pușcaș, slujitor la Parohia 'Buna Vestire'-Belu, care a adus mărturii din Sfânta Scriptură privind suferința, boala trupească și sufletească și tămăduirea acestora. Totodată, a precizat semnificațiile teologice, existențiale și liturgice ale Tainei Sfântului Maslu. 'Săvârșitorul nevăzut al Sfintelor Taine este Hristos, iar organul văzut prin care se săvârșesc acestea este episcopul sau preotul, ca slujitori ai lui Hristos și iconomi ai tainelor lui Dumnezeu. Chiar dacă nu este enunțat ca o definiție, Maslul are în versetele epistolei lui Iacov toate elementele constitutive ale Tainei: apelarea la preoți, care să se roage pentru bolnavi, ungerea cu untdelemn sfințit în numele Domnului, iertarea păcatelor celui bolnav, precum și elementul mărturisirii, ca un act adiacent în vederea curățirii, și pune accentul pe rugăciunea stăruitoare a celor prezenți, pe lângă cea a preoților. Ar fi de observat că atât săvârșitorul văzut, cât și primitorul trebuie să săvârșească actul în deplină libertate de voință, cuprinși fiind de credință. Din partea primitorului este nevoie și de pocăință, de părere de rău pentru păcatele săvârșite și de hotărârea de a se lepăda de păcat, precum și dorința de vindecare trupească și sufletească, ceea ce și mărturisește, în primul rând prin chemarea preotului, apoi prin cuvintele rostite la finalul Tainei: 'Binecuvântați, părinți sfințiți, și mă iertați pe mine, păcătosul!'. Partea nevăzută constă în împărtășirea harului dumnezeiesc, iar odată cu primirea acestuia, credinciosul beneficiază de efectele Sfântului Maslu: iertarea păcatelor prin pocăință și vindecarea de boli sufletești și trupești', a precizat părintele Nicolae Pușcaș.
Bolnavul are nevoie de comuniune
Potrivit tradiției ortodoxe, Taina Sfântului Maslu se săvârșește de șapte preoți, iar în cazurile extraordinare, de doi sau trei preoți. Totodată, la Maslu trebuie să participe mai mulți credincioși care să se roage împreună cu preoții pentru ca celui bolnav să i se vindece trupul și sufletul. 'Părintele Dumitru Stăniloae arată că omul bolnav simte trebuința simpatiei și a comuniunii, căpătând putere din dragostea mai multora. Dar această comuniune îi dă puteri omului nu numai prin ceea ce are omenesc în ea, ci în primul rând prin faptul că toți cei ce vin și intră într-o comuniune cu semenul lor bolnav vin cu credința în Hristos, Care a vindecat toată boala și neputința, a biruit moartea, a vindecat pe unii oameni pentru rugăciunile altora și a spus că unde sunt doi sau trei adunați în numele Lui, adică în credința în El și în dragostea între ei, este și El în mijlocul lor. Ei îl ajută pe cel bolnav pentru că fac transparentă și lucrătoare, prin credința și rugăciunea lor, prezența și puterea lui Hristos, pentru că înlesnesc comuniunea bolnavului cu Hristos prin credința lui, întărită de credința lor', a subliniat părintele referențiar Nicolae Pușcaș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1070, Ultimul acces: 2022-08-16 11:31:02