Eminescu in arhive si biblioteci particulare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Eminescu în arhive și biblioteci particulare

[2012-01-19]
Până la sfârșitul acestei luni, cei care îndrăgesc poezia lui Eminescu îl pot descoperi pe poetul național și din perspectiva obiectelor care i-au aparținut acestuia, acum aflate în posesia unor împătimiți colecționari.
După cum informează Ziarul Lumina, printre obiectele expuse la Muzeul Național al Literaturii Române se numără ediții bibliofile ale operei eminesciene, ziare și reviste, precum 'Familia' lui Iosif Vulcan, dar și o ediție recentă, 'Eminescu pentru nevăzători', și un bust atribuit lui Constantin Brâncuși, dar și masca mortuară, ceasul și un cufăr cu inscripția 'M. Eminovici'.
Expoziția cu tema 'Eminescu în arhive și biblioteci particulare', care a fost vernisată luni, la Muzeul Național al Literaturii Române, reunește o serie de obiecte aparținând unor împătimiți colecționari păstrători ai unor valori care au aparținut marelui Mihai Eminescu. În Rotonda MNLR sunt expuse ziare și reviste - 'Familia' lui Iosif Vulcan, 'Universul literar', 'România Jună', 'Luceafărul', 'Dunărea', 'Glasul' - ediții bibliofile ale operei celui considerat 'omul deplin al culturii române', precum cea editată de Matei Eminovici, fratele poetului, sau manuale școlare editate de Ion Creangă, pe care poetul l-a cunoscut în calitatea sa de revizor școlar. Vor mai putea fi admirate 'Caietele eminesciene' facsimilate, editate sub egida Academiei Române, ori o ediție recentă - 'Eminescu pentru nevăzători', două busturi ale lui Eminescu, realizate de Marcel Guguianu și Max Constantinescu și unul atribuit lui Constantin Brâncuși.
Publicul poate descoperi și obiecte care au aparținut poetului nepereche, precum masca mortuară a acestuia, ceasul și un cufăr pe care există o etichetă metalică purtând inscripția M. Eminovici, descoperită în podul unei case din piața Amzei, unde se știe că Eminescu ar fi locuit la Ion Slavici, al cărei proprietar se presupune că ar fi fost poetul însuși sau fratele acestuia, Matei.
Academicianul Eugen Simion a remarcat, la vernisaj, necesitatea înființării, în București, a unei biblioteci în care să fie reunită întreaga operă și exegeză dedicată poetului, despre care apreciatul critic a reafirmat că, în ciuda faptului că 'este aproape interzis să-i spunem poet național', el rămâne 'poet național, așa cum orice cultură are un model spiritual'.
Academicianul Eugen Simion a primit, din partea președintelui Fundației Internaționale 'Mihai Eminescu', Dan-Toma Dulciu, o diplomă de excelență pentru 'strălucita și benefica operă de punere în valoare a corpusului eminescian'.
Dulciu a anunțat că fundația pe care o conduce 'va reuni sub numele de 'Muzeul virtual Eminescu' întreaga operă eminesciană și cvasitotalitatea scrierilor ori a fotografiilor, filmelor sau operelor muzicale dedicate poetului'.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1130, Ultimul acces: 2022-08-06 23:23:08