Sfintii Atanasie si Chiril, praznuiti in doua biserici din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții Atanasie și Chiril, prăznuiți în două biserici din Iași

[2012-01-19]
Biserica noastră i-a pomenit ieri pe Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei. În Iași s-au aflat în sărbătoare Mănăstirea Copou și Biserica 'Sfinții Atanasie și Chiril', care este paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Biserica mănăstirii, ctitorită de voievodul Vasile Lupu în 1638 și închinată Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, a îmbrăcat, ieri, de ziua prăznuirii celor doi sfinți, straie de sărbătoare. Ieșenii au participat încă de marți seara la slujba Privegherii oficiată de arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, alături de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, arhim. Dosoftei Șcheul a adresat o predică în care a vorbit despre învățătura Sfinților Atanasie și Chiril.
Credincioși de toate vârstele s-au adunat, de la primele ore ale dimineții, în biserică, au aprins lumânări, s-au rugat și au adus laudă celor doi sfinți ocrotitori ai lăcașului, care au trăit, apărat și mărturisit credința ortodoxă. Programul liturgic al sărbătorii hramului a început cu Ceasurile și a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, ca delegat din partea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan. Alături de arhim. Nichifor Horia, din soborul slujitorilor la sfântul altar au mai făcut parte 12 preoți parohi și stareți ai mănăstirilor de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care au dorit să fie părtași la bucuria obștii Mănăstirii Copou-Podgorii, a cărei stareță este stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu. La strană, răspunsurile au fost date de un grup de maici din așezarea monahală, cărora li s-au alăturat monahii de la alte mănăstiri din Iași.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după oficierea Sfintei Liturghii, arhim. Nichifor Horia a subliniat importanța trăirii și mărturisirii învățăturii creștine de către Sfinții Atanasie și Chiril, în vremurile de început ale formulării dogmelor Bisericii. 'O primă erezie care a zguduit Biserica, erezie hristologică, a fost cea din timpul lui Arie, cel care, în Alexandria, dezamăgit fiind că nu fusese hirotonit episcop, Arie a căzut, prin mândrie, într-o înțelegere răstălmăcită, crezând că Dumnezeu Fiul, Mântuitorul Iisus Hristos, a fost un prooroc mai mare decât toți ceilalți, dar nicidecum Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat. La marele Sinod din Niceea, din anul 325, Duhul Sfânt a lucrat prin diaconul de atunci Atanasie, cel care avea să devină patriarh al Alexandriei și care a combătut această erezie, fiind apoi prigonit îndelung pentru dreapta credință pe care o mărturisea. Sfântul Chiril, el însuși patriarh al Alexandriei, a prezidat Sinodul al treilea Ecumenic de la Efes, din 431, în care a combătut erezia lui Nestorie, patriarhul Constantinopolului, cel care spunea că Maica Domnului nu a născut pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ci un om în care s-a sălășluit puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu. Sfânții Ierarhi Atanasie și Chiril, cei care au mărturisit la sinoadele ecumenice adevărul credinței, dogma Sfintei Treimi, dogma întrupării Fiului lui Dumnezeu, ne descoperă și nouă faptul că nu putem trăi în Biserică fără să aprofundăm aceste înțelegeri și fără să știm că ele sunt esențiale pentru mântuirea noastră', a subliniat, în mesajul său, arhim. Nichifor Horia.
'Mulțumim celor care s-au unit cu noi în rugăciune'
La rândul său, protos. Hrisostom Andrioaia, duhovnicul Mănăstirii Copou-Podgorii, a mulțumit Înalt Preasfințitului Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea adusă prin oficierea Sfintei Liturghii în biserica mănăstirii, pe data de 8 ianuarie, în Duminica de după Botezul Domnului, și pentru binecuvântarea trimisă din nou, cu prilejul sărbătorii hramului, prin mesajul arhim. Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. 'Mulțumim, de asemenea, preacuvioșilor părinți stareți și preacucernicilor părinți care au slujit, astăzi, împreună cu noi, maicilor starețe, monahiilor și credincioșilor care s-au unit în rugăciunea pe care am adresat-o celor doi mari cuvioși ai Bisericii, Sfinții Atanasie și Chiril, protectorii așezării noastre monahale', a spus protos. Hrisostom Andrioaia.
Sărbătoare la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie
La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași a fost sărbătorită ieri 'Ziua pneumologului ieșean', ediția a XI-a. Un sobor de preoți a oficiat în amfiteatrul instituției o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate asupra foștilor și actualilor angajați. A fost pomenit personalul spitalului (doctori, asistenți, infirmiere, personal administrativ) și bolnavii internați aici. A urmat slujba Parastasului pentru angajații spitalului mutați la Domnul. La final, pr. Mihai Prodan, inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistență socială și medicală 'Diaconia' al Arhiepiscopiei Iașilor, a amintit că Sfinții Atanasie și Chiril sunt ocrotitorii celor care ostenesc în Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și al pacienților îngrijiți aici. 'În această zi (n.r. ieri) am arătat recunoștință către Bunul Dumnezeu pentru tot ceea ce a rânduit pentru noi, dar și față de înaintașii noștri. Să ne ajute Dumnezeu ca anul acesta să fim mai buni, să fim mai credincioși și să avem mai multă nădejde în El', a spus pr. Mihai Prodan. Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, și-a exprimat bucuria pentru faptul că foștii angajați au fost împreună în spital, alături de actualul personal. Dumitru Păduraru, preot misionar de caritate la Biserica 'Sfinții Atanasie și Chiril' din Iași și redactor-colaborator la Radio TRINITAS, a subliniat importanța arătării recunoștinței față de foștii angajați și menținerea acestei tradiții. Persoanele care au lucrat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie au apreciat faptul că o dată pe an are loc o întâlnire dedicată lor. 'Apreciem faptul că s-a păstrat tradiția de a se organiza în fiecare an o astfel de întâlnire. Astfel, noi, cei care am ieșit la pensie, avem posibilitatea de a ne vedea unii cu ceilalți', a declarat Laura Savin, medic pensionar. 'Ziua pneumologului ieșean', ediția a XI-a, a avut loc în contextul sărbătoririi hramului Bisericii 'Sfinții Atanasie și Chiril' din Iași, care este și capelă pentru bolnavii spitalului. La slujba hramului mulți credincioși din Iași au participat atât la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată marți seara, cât și la Sfânta Liturghie, săvârșită ieri, în ziua pomenirii Sfinților Atanasie și Chiril.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1083, Ultimul acces: 2022-08-06 11:06:33