Mitropolitii de azi ai Bulgariei, fosti turnatori ai ,,securitatii"! Luptau impotriva diversiunii ideologice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mitropoliții de azi ai Bulgariei, foști turnători ai ,,securității"! Luptau împotriva diversiunii ideologice

[2012-01-18]
Autor: Magda Crișan
11 dintre cei 15 mitropoliți ai Bulgariei au colaborat cu poliția politică comunistă. Anunțul a fost făcut de o comisie responsabilă cu deschiderea arhivelor serviciilor secrete
Unsprezece din cei 15 mitropoliți actuali ai Bisericii creștin ortodoxe la care aderă tradițional peste 80 la sută dintre bulgari au fost colaboratori ai departamentului de ,,luptă împotriva diversiunii ideologice", arată un raport al comisiei de studiere a arhivelor serviciilor secrete comuniste.
Spovedanie atent ascultată
Regimul comunist din supraveghea credincioșii, care dacă nu erau atenți ce spun la spovedanie puteau avea probleme în cariera profesională. Printre turnători nu figurează și patriarhul Bulgariei.
Fără consecințe legale
Deși dezvăluirea comisiei speciale are doar valoare morală, fără urmări legale pentru persoanele vizate, ea riscă să reaprindă rivalitățile din cadrul Bisericii ortodoxe care se gândește la succesiunea liderului Bisericii, patriarhul Maxim în vârstă de 97 de ani.
Turnătorii n-au religie
Comisia a mai anunțat că și muftiul Mustafa Alich Hadji, fostul muftiu Nedim Guendjev și alți un episcop catolic au fost turnătorii poliției politice bulgare înainte de 1989.
Din 2007 până astăzi au mai fost devoalați foști colaboratori ai securității în rândul diplomaților și politicienilor bulgari, dar cei mai mulți nu și-au pierdut postul.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1135, Ultimul acces: 2022-08-08 13:21:59