Comemorarea victimelor deportarii in URSS - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Comemorarea victimelor deportării în URSS

[2012-01-21]
Joi, 19 ianuarie 2011 a avut loc la Reșița comemorarea tristului moment al deportării în fosta URSS a credincioșilor catolici de limbă maternă germană din această parte a Diecezei de Timișoara. Manifestarea a fost însoțită în toate cele trei etape ale ei de acordurile cântecului celor duși în surghiun, conform denumirii oficiale din epocă, la "munca de reconstrucție a URSS-ului". Începută în ianuarie 1945, deportarea în URSS, acum 67 de ani, a constituit o măsură inițiată de către autoritățile sovietice și de cele comuniste din țara noastră, împotriva germanilor din România. Doar din Banatul Montan au fost deportate, după unele aprecieri, circa 15.000 de persoane.
Supraviețuitorii, rudele lor și rudele celor ce au murit în deportare sau ulterior s-au întâlnit în 19 ianuarie, la orele 10.30, în cadrul bibliotecii germane "Alexander Tietz" din Reșița, Întâlnirea comemorativă a fost moderată de președintele Forumului Germanilor din Banatul Montan, care a făcut referiri la atrocitățile și nedreptățile din primii ani de după ce-a de-a doua conflagrație mondială, precum și la faptul că în Banatul Montan mai trăiesc doar 103 foști deportați în URSS, dintre care 49 la Reșița. Cu această ocazie a fost prezentată și expoziția de pictură și grafică, cu lucrări având ca tematică viața din URSS a deportaților în anii surghiunului, imagini semnate de artiștii Anton Ferenschutz (născut la Reșița, azi în Bielefeld/ Germania) și a lui Franz Binder, (născut la Steierdorf și răposat la Reșița). Din partea foștilor deportați a vorbit doamna Mathilde Jica, din Lugoj, care a relatat cu lacrimi în ochi cele trăite. În aceeași zi, în biserica parohială romano-catolică "Maria Zăpezii", pr. paroh Jozsef Csaba Pal, arhidiacon al Banatului Montan și canonic catedral, a celebrat un Requiem pentru victimele deportării. Ca oaspeți au luat parte și pr. Egon Wonner, pastor evanghelic-lutheran al Banatului Montan și pr. Botond Makay, pastor reformat-calvin emerit din Reșița. Cadrul muzical al Sf. Liturghii cu Requiem a fost asigurat de organista prof. Christine Maria Surdu, susținută de o parte din membrii corului bisericesc "Harmonia Sacra" și de o parte din membrii corului parohial din Lugoj.
Al treilea moment al comemorării a avut loc la monumentul deportaților în URSS, situat în parcul reșițean "Cărășana". Momentul de aici a avut un caracter ecumenic, pentru victimele deportării rugându-se împreună cu cei prezenți părintele romano-catolic Jozsef Csaba Pal, parohul evanghelic-lutheran pr. Egon Wonner, parohul emerit reformat-calvin Botond Makay și preotul ortodox român Petru Berbentia. După acest moment de rugăciune, la monument, au fost depuse coroane de flori din partea mai multor delegații, precum și din partea primarului orașului Reșița, dr. ing. Mihai Stepanescu, care personal a fost prezent la manifestare și a transmis salutul său și al administrației locale participanților. La comemorarea de anul acesta de la Reșița acesta au luat parte reprezentanți din localitățile Bocșa Montană, Dognecea, Doman, Oțelu Roșu, Lugoj, Nădrag, Steierdorf, Anina și Reșița. Manifestările s-au încheiat cu prânzul care s-a servit în Centrul Social "Frederic Ozanam" al Comunității Vincențienilor din Reșița, fiind pregătit de membrii acestei asociații.
Manifestări comemorative a deportării și a victimelor acestui trist moment din istoria noastră au avut loc duminică 15 ianuarie și în bisericile parohiale romano-catolice din Bocșa Montană, organizate de pr. Karol Nagy și de președinta organizației locale a Forumului Germanilor din Banatul MontanHelene Rieser, precum și la Oțelu Roșu, organizate de pr. Călin Ciocian și de președinta organizației locale, Elsa Pinter. (Adaptare după un material de Erwin Josef Țigla; tradus de Claudiu Călin; foto Erwin Josef Țigla)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1026, Ultimul acces: 2022-08-17 10:03:30