Ce s-a schimbat in zece ani pentru Catholica.ro? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ce s-a schimbat în zece ani pentru Catholica.ro?

[2012-01-24]
În 1999, pe serverul unui român stabilit în SUA, începea timid un mic serviciu de știri, în spatele căruia erau câțiva tineri din Cluj și din București. A venit anul 2000, Marele Jubileu, când serviciul de știri a devenit mai important pentru că oferea săptămânal știri despre evenimentele celebrate la Roma și în lumea întreagă, cu acea ocazie specială. Pentru prima oară internauții români puteau afla într-un termen destul de scurt (de ordinul zilelor) despre cuvintele Papei, despre celebrări, călătorii și altele.
După încheierea Anului Jubiliar știrile au continuat să curgă, săptămânal. În toamna anului 2001, Radu Capan și Clemente Fătu (între timp adormit în Domnul) au luat decizia de a transforma serviciul de știri într-unul zilnic. Tot mai mulți apelau la știri, și câteva publicații diecezane și eparhiale le preluau în formă tipărită. Totul se făcea atunci sub umbrela domeniului Greek-Catholic.ro. Cum această umbrelă nu mai era potrivită unui serviciu de știri în limba română și cu public atât greco cât și romano-catolic, în decembrie 2001 au pornit discuțiile despre crearea unui sit nou, dedicat special știrilor. După analizarea mai multor nume posibile de domenii, s-a optat pentru Catholica.ro, achiziționat la 15 ianuarie 2002 de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Situl a fost pornit în curând, dar lansarea oficială a fost făcută pe 24 ianuarie 2002, pentru a coincide cu sărbătoarea Sf. Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor. După câteva luni proiectul primea binecuvântarea Conferinței Episcopale Române. Aceasta ar fi istoria în două paragrafe. De atunci până acum ce s-a schimbat?
În primul rând popularitatea folosirii internetului. În 2002 eram încă în "era" internetului dial-up. Pentru publicarea știrilor, editorul lucra la știri în biroul său, după care mergea cu discheta (!) în secretariatul Episcopului, singurul loc în instituție unde era conexiune la internet. Dacă cineva ridica telefonul între timp, publicarea era compromisă... Numărul internauților era mult mai mic decât astăzi, așa că în primele săptămâni ne bucuram să avem 10-15 vizitatori. Exista însă deja o listă de câțiva zeci de preoți dar nu numai, cărora știrile le erau trimise prin email. Din fericire, lucrurile au evoluat cu pași repezi, în câțiva ani internetul dial-up ajungând istorie, pentru a face loc conexiunilor permanente. Dacă inițial procentul mare al vizitatorilor erau români din diasporă, în câțiva ani - ca și astăzi - majoritatea o reprezintă românii din România. Astăzi Catholica.ro e vizitat zilnic de aproximativ 1.500 de vizitatori unici, evident numărul fluctuând după evenimente (se mai adaugă 800 de abonați prin email, plus abonații prin RSS). La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, de exemplu, Catholica.ro a ajuns și la 5.000 de vizitatori unici, provocând probleme serviciului de hosting.
O altă schimbare a venit în urma dezvoltării peisajului internetului catolic. Dacă în anul 2002 multe Dieceze și Eparhii se bazau pe Catholica.ro pentru publicarea știrilor, între timp majoritatea și-au construit situri proprii. Drept urmare, Catholica.ro nu mai este pentru multe zone principala sursă de știri. Cu toate acestea, continuă să încerce să acopere național evenimentele pentru a oferi o imagine pe cât se poate generală despre ceea ce se întâmplă în Biserica Catolică din România. Aceasta înseamnă o selecție a știrilor și uneori o adaptare. A rămas și munca de traducere a știrilor externe, dar adesea numărul știrilor interne importante este atât de mare încât procentul celor externe scade. Principalele evenimente legate de Papi și declarații dinspre Vatican, dinspre Curia Romană, sunt însă mereu reflectate. Apoi trebuie ținut cont că dincolo de serviciile diecezane au mai apărut după 2002 și situri de știri mai generale, precum Radio Vatican, secțiunea în limba română, sau mai recentul InfoSapientia.ro. Știri externe mai apar și pe Ercis.ro, sau ca videoștiri pe ARCB.ro.
Drept urmare, după 10 ani, Catholica.ro, în timp ce rămâne o sursă valoroasă de informare, nu mai este evident singura sau cea mai importantă. În noul peisaj probabil Catholica.ro trebuie să își definească mai clar poziția: până una alta rămâne singura inițiativă catolică din România care privește peste granițele vreunei Dieceze sau Eparhii, căutând să slujească, după puteri, catolicii din toate colțurile țării, dar și diaspora românească. Trebuie să nu uităm și că situl Catholica.ro este parte a unei rețele de mai multe situri, dezvoltate de aceeași echipă, prin care se caută acoperirea mai multor necesități (inclusiv educarea tehnică, prin CNet.ro). În jurul tuturor acestor situri s-a zidit o comunitate importantă (o "felie" reprezentând-o comunitatea de pe Facebook, de peste două mii de persoane), care nu doar consumă, ci și contribuie (difuzând mai departe știrile, traducând articole pentru revista Lumea Catholica, dar și financiar când sunt campaniile pentru plata facturilor de hosting).
Concluzia? Iarna nu e ca vara, iar 2012 nu e ca 2002. Am parcurs un drum atât de lung, în care împreună cu Dvs am călătorit alături de Papa Ioan Paul al II-lea pe Muntele Sinai și în Țara Sfântă (în 2000) și în toate vizitele ce au urmat până în 2004. Am trăit durerea despărțirii de Pontiful polonez și bucuria alegerii Papei Benedict al XVI-lea. Pe ambii Papi i-am urmărit în marile sărbători, în călătoriile lor apostolice, în mesajele și documentele semnate. În plan intern, Catholica.ro a scris despre numiri de Episcopi, hirotoniri, sfințiri de biserici, conferințe importante, întâlniri naționale, diecezane sau eparhiale și multe altele. Multe s-au schimbat într-un deceniu. A rămas însă dorința "redacției" de a sluji Biserica Catolică din România prin intermediul internetului, Catholica.ro fiind una dintre activitățile concrete, atâta timp cât Domnul, Ierarhia catolică și cititorii vor mai dori aceasta.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1029, Ultimul acces: 2022-08-09 10:33:13