Papa recomanda tacerea care favorizeaza adevarata comunicare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa recomandă tăcerea care favorizează adevărata comunicare

[2012-01-25]
"Acolo unde mesajele și informația abundă, tăcerea devine esențială pentru a discerne ceea ce este important de ceea ce este inutil ori în plus". Papa Benedict al XVI-lea a oferit această reflecție în Mesajul său pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, pe care l-a dedicat în acest an temei "Tăcere și cuvânt: cale a evanghelizării". El a vorbit despre necesitatea unui echilibru între tăcere și cuvânt: "Atunci când tăcerea și cuvântul se exclud reciproc, comunicarea se deteriorează, fie deoarece provoacă o anumită confuzie, fie pentru că creează o atmosferă de răceală; în schimb, atunci când se completează reciproc, comunicarea capătă valoare și semnificație".
"Tăcerea este parte integrantă a comunicării și fără de ea nu există cuvinte pline de conținut. În tăcere ascultăm și ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, în ea se nasc și sunt aprofundate gândurile, prin ea înțelegem cu o mai mare claritate ceea ce dorim să spunem sau ceea ce așteptăm de la altcineva, prin ea alegem cum să ne exprimăm. Tăcând, îi permitem celeilalte persoane să vorbească, să se exprime pe sine, iar noi reușim să nu rămânem legați, în lipsa unei confruntări oportune, de cuvintele ori ideile noastre. În acest fel se deschide un spațiu de ascultare reciprocă și se poate lega o relație umană mai consistentă. În tăcere, de exemplu, se creează momentele cele mai autentice în comunicarea dintre cei care se iubesc: gestul, expresia chipului, trupul devin semne prin care se manifestă persoana. Prin tăcere grăiesc bucuria, grijile, suferința, care află în ea o formă de exprimare deosebit de intensă".
"Din tăcere derivă, așadar, o comunicare mai exigentă, care presupune sensibilitate și o capacitate de a asculta care arată, adesea, măsura și natura relațiilor interumane", a continuat Papa. Referindu-se la Internet ca un forum pentru întrebări și răspunsuri, el a arătat că "adesea omul contemporan este bombardat de răspunsuri la întrebări pe care nu și le-a pus vreodată și la nevoi pe care nu le simte. Tăcerea este prețioasă pentru a favoriza discernerea necesară între numeroșii stimuli și multele răspunsuri pe care le primim, tocmai pentru a recunoaște și a ne concentra pe întrebările cu adevărat importante". Pontiful a sugerat că "acest flux neîntrerupt de întrebări arată, de fapt, neliniștea ființei umane aflată permanent în căutarea de adevăruri, mici sau mari, care să dea sens și speranță vieții. Omul nu se poate mulțumi cu un simplu și tolerant schimb de opinii și de experiențe de viață sceptice: toți suntem în căutarea adevărului și împărtășim această sete profundă".
Papa a îndemnat: "Trebuie să acordăm atenție diferitelor forme de situri, aplicații și rețele sociale care îl pot ajuta pe omul de astăzi să trăiască momente de reflecție și de interogare autentică, dar și să găsească spații de tăcere, ocazii de rugăciune, de meditație ori de împărtășire a Cuvântului lui Dumnezeu". Mai mult, de tăcere avem nevoie pentru a vorbi cu Dumnezeu, a amintit Sfântul Părinte. "Dacă Dumnezeu îi vorbește omului și prin tăcere, și omul descoperă în tăcere posibilitatea de a vorbi cu Dumnezeu și despre Dumnezeu... În contemplarea în tăcere devine și mai prezent Cuvântul veșnic, prin care a fost creată lumea, și acel plan al mântuirii pe care Dumnezeu îl împlinește prin cuvinte și gesturi de-a lungul întregii istorii a omenirii". Pontiful a concluzionat: "Cuvânt și tăcere. A ne educa pentru comunicare înseamnă a învăța să ascultăm, să contemplăm, nu doar să vorbim".
Legături:
•Textul mesajului papal

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1049, Ultimul acces: 2022-08-07 13:40:35