Credinta este un dar pe care il primim - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Credința este un dar pe care îl primim

[2012-01-27]
Gianni Valente
Traducător: Monica Omilescu
Teme: Interviu Biserică

Un "an al credinței", un "timp de reflecție deosebită" convocat după exemplul la ceea ce a făcut Papa Paul al VI-lea în 1967, cu intenția de a favoriza "o tot mai deplină întoarcere la Domnul, pentru a ne întări credința în El și pentru a-L vesti cu bucurie oamenilor zilelor noastre". Propunerea făcută de către Papa Benedict al XVI-lea întregii Biserici, anticipată în predica de duminică, 16 octombrie 2011, și prezentată în Scrisoarea apostolică Porta fidei, se găsește încă în forma primară de anunț și se va concretiza abia începând din octombrie 2012, când se vor împlini 50 de ani de la deschiderea Conciliului ecumenic Vatican II, respectiv 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice. Totuși, încă de la început - a observat pr. Federico Lombardi, director al Radio Vatican și Biroului de Presă al Vaticanului - acel anunț făcut de Papa Ratzinger poate fi considerat una dintre inițiativele ce caracterizează acest pontificat.

Deja în primele anticipări și în Scrisoarea apostolică menționată anterior s-au difuzat atâtea invitații simple și încurajatoare de a lăsa deoparte îndârjirea apartenenței confesionale autoreferențiale, și de a-i cere totul lui Isus Cristos, "Cel care dă naștere credinței și o desăvârșește". "Ce altceva mai important ne-ar putea spune păstorul poporului lui Dumnezeu pe pământ?", a comentat pr. Lombardi. Revista 30Giorni a redirecționat această întrebare Cardinalului Walter Kasper, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

- Papa Benedict al XVI-lea a convocat un An al Credinței. Același lucru l-a făcut înainte Papa Paul al VI-lea, în 1967. În acel timp, atât dumneavoastră cât și Joseph Ratzinger erați doi tineri teologi în floarea vârstei. Cum vă amintiți acea alegere a Papei Montini?

- Erau anii imediat după Conciliu. Fiindcă marele entuziasm deja trecuse, în Biserică părea că se trăiește un fel de colaps. Parcă credința era mai puțină tocmai în timp ce în ambientele ecleziale se discuta despre reformele necesare în Biserică pentru repropunerea mesajului creștin în realitatea acestui timp. Ratzinger a scris atunci Introducere în creștinism. Eu am scris Introducere în credință. În acel context, Papa Paul al VI-lea a avut intuiția de a convoca Anul Credinței, care s-a încheiat prin proclamarea Crezului poporului lui Dumnezeu. Dorea să le arate tuturor că centrul a toate este credința. Chiar și reformele sunt utile și necesare doar atunci când vin în favoarea vieții de credință și a mântuirii tuturor credincioșilor. În ultimele zile l-am recitit pe Bernard de Clairvaux: chiar și marea lui reformă a fost tot o repornire înspre credință. Cum scria Yves Congar, "reformele reușite în Biserică sunt cele făcute în funcție de nevoile concrete ale sufletelor".

- De ce să fie stabilit un An al Credinței tocmai acum?

- Există o criză; ea se vede mai ales în Europa. Este evidentă în Germania, iar dacă vorbesc cu Episcopii italieni, îmi spun și ei același lucru. Mai ales între tineri, mulți dintre aceștia nu au niciun fel de contact real cu viața Bisericii și cu Sacramentele. Dacă se vorbește despre noua evanghelizare, trebuie să se țină cont și de toate acestea. Dacă nu, se termină totul la nivel de discurs academic.

- Totuși, Papa Benedict al XVI-lea a început Scrisoarea de convocare a acestui an spunând că "poarta credinței este mereu deschisă pentru noi". Ce ne indică aceasta?

- Dumnezeu este cel care ține deschisă poarta credinței, pentru noi și pentru toți. Nu suntem noi cei care putem sau trebuie să ne agităm pentru a o deschide. De aceea, începutul credinței este întotdeauna posibil. Nu este vorba de o cucerire a noastră. Credința are caracterul unui dar pe care îl primești, nu se poate deduce, nu se poate "produce". Și din acest punct de vedere a fost importantă invitația Papei adresată agnosticilor la recenta Zi de Rugăciune de la Assisi. În secularizare, Dumnezeu are căile Sale pentru a atinge inima fiecărui om, a celor care îl caută dar și a acelora care nu îl caută. Și sunt căi pe care noi nu le cunoaștem.

- La Assisi, Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre agnostici, însă nu în termeni de opoziție.

- Papa a spus că agnosticii îi ajută pe credincioși "să nu îl considere pe Dumnezeu proprietatea lor". Dumnezeu nu este în posesia celui care crede. În ceea ce privește credința, nu se poate spune: "eu o posed, alții nu...". Chiar și credincioșii care au primit darul credinței sunt în pelerinaj. Și nu se poate niciodată pretinde anticiparea unui astfel de dar doar prin dobândirea înțelegerii unor concepte. Uneori, în Biserică, tocmai în fața necredinței și a agnosticismului ne împietrim și dăm impresia că vedem credința ca pe o posesie. Ca și când problema ar sta în disputele și luptele împotriva celor care nu cred... Aproape că se pierde din vedere faptul că Cristos a murit pentru toți.

- În primele rânduri din Porta fidei se subliniază că adesea, chiar și în Biserică, predomină preocuparea pentru consecințele sociale, culturale și politice ale implicării creștinilor, "continuând a gândi credința ca pe o premisă evidentă a trăirii comune". Ați observat și dumneavoastră acest fapt?

- În primul rând, credința este un raport personal cu Dumnezeu, care își găsește exprimarea în rugăciune și în încrederea că Dumnezeu ne ține în brațe în orice situație, sau, așa cum spune Isus, în a-l iubi pe Dumnezeu cu toată inima. Teologii vorbesc despre o virtute teologală. Însă în această cea dintâi poruncă iubirea pentru Dumnezeu este imediat legată de a-l iubi pe aproapele ca pe noi înșine. Astfel, credința are consecințe sociale, culturale și politice fără de care nu ar fi sinceră. Pe de altă parte, aceste consecințe trebuie să fie însuflețite și motivate de iubirea față de Dumnezeu, în caz contrar devin o formă de ideologie umanistă care rămâne fără un fundament stabil. Mă gândesc la predicile de duminica din biserici. Nici o altă realitate umană nu are această oportunitate de a ajunge la atâtea persoane care vin în mod spontan să asculte. Dar uneori predicile par doar instrucțiuni asupra a ceea ce creștinii trebuie sau nu trebuie să facă la nivel moral, cultural, politic. Lipsește adesea mesajul plin de bucurie că Dumnezeu vine mereu înaintea noastră cu harul Său.

- Sunt unii care spun: acum este necesar să stăruim mai mult pe credință și mai puțin pe acțiunile sociale. Este aceasta "soluția"?

- Nu pot fi contrapuse credința și caritatea. Ar fi un intelectualism sau un soi de misticism greșit interpretat. Sfântul Paul a spus că credința acționează în caritate. Și ea s-a exprimat întotdeauna în faptele milostivirii trupești și sufletești: ajutarea săracilor, a celor închiși, a celor oprimați, a celor bolnavi... Aceasta este viața creștină. Personal, mărturiile cele mai fascinante de credință le-am văzut tocmai în călătoriile pe care le făceam când eram responsabil al Bisericii din Germania pentru ajutoarele către Bisericile din țările în curs de dezvoltare. Mergeam acolo ducând niște resurse materiale pentru a ajuta la supraviețuirea acelor persoane și, în sărăcia acelor sate și a acelor mahalale, dădeam peste bucuria și credința acelor vieți iubite și mângâiate de Dumnezeu. Același lucru mi s-a întâmplat privind spre credința atâtor frați întâlniți în dialogul ecumenic. Prin intermediul raporturilor fraterne dăm mărturie despre credința catolică.

- Acum că Anul Credinței a fost proclamat, ce este de făcut?

- Papa Benedict al XVI-lea ne-a cerut doar să reflectăm asupra Crezului în fiecare Dieceză. Nu este suficient să îl recităm, este nevoie să îl cunoaștem și să îl înțelegem în profunzimea sa, deoarece Crezul exprimă punctele fundamentale ale credinței, care sunt comune tuturor creștinilor și care corespund promisiunilor de la Botez, fiind constitutive pentru existența creștină. Mi se pare însă important de subliniat faptul că simpla mărturisire a credinței nu exprimă o pretenție de posesie conceptuală a adevărului. Crezul îl recităm mai ales în timpul Liturghiei duminicale. Un sistem dogmatico-conceptual nu poate fi recitat. În schimb noi recităm Crezul, și îl recităm ca pe o rugăciune. Este o doxologie, o laudă și o recunoaștere care aduce mulțumire.

- Se afirmă că este nevoie de mai mult pentru a face credibilă viziunea antropologică creștină.

- Da, fără îndoială, este important și acest lucru. Credința nu este doar un act intelectual, ci și un mod de a fi și de a trăi în mâinile lui Dumnezeu și sub providența Sa. Acesta implică și libertatea creștină bine înțeleasă. Mărturisirea credinței este o rugăciune pentru că îi cere lui Dumnezeu să își reveleze misterul. Așa cum spunea Sfântul Toma: actus fidei non terminatur ad enuntiabile, sed ad rem. Actul credinței nu se termină cu repetarea verbală a unor formule adevărate. Ea rămâne deschisă spre recunoașterea realității vii pe care acele cuvinte o indică. Iar pentru Toma res este chiar Dumnezeu însuși. El este cel care acționează, nu suntem noi cei care trebuie să îl "demonstrăm". Pe de altă parte, Crezul este esența credinței generațiilor anterioare. În credință nu suntem singuri în fața lui Dumnezeu. Suntem într-o comuniune care îmbrățișează toate secolele. În timpuri precum ale noastre se simte și mai mult cât este de important să găsești mângâiere și să te bucuri de compania sfinților și a Părinților Bisericii, și de toate marile mărturii care ne-au precedat.

- "Credincioșii se întăresc crezând", scrie Papa, citându-l pe Sfântul Augustin. Cum se crește și cum se merge înainte pe drumul credinței?

- În credință suntem purtați, fie la început, fie pe parcursul drumului vieții. În experiențele vieții se descoperă tot mai mult bogățiile credinței. Nu suntem noi cei care ne păstrăm credința, ca pe o proprietate achiziționată. Noi suntem păstrați în credință. Sfântul Toma a scris: "harul creează credința nu doar în momentul în care credința se naște într-o persoană, ci pe tot parcursul timpului în care durează credința". Am folosit această definiție în cadrul acordului cu luteranii, când am recunoscut identitatea fundamentală care există între teologia lui Luther asupra justificării prin credință și aspectele esențiale ale doctrinei Conciliului din Trento, definită în decretul De iustificatione. Aceasta vrea să spună că darul credinței nu este doar un soi de îmbrâncitură, o încărcătură pe care cineva ne-o dă la început, ca mai apoi să mergem înainte singuri. Și nu este nici asemenea sistemelor de iluminare de pe pistele de aeroport: lumini cimentate în asfalt pentru a ilumina parcursul. Credința seamănă mai degrabă cu o lanternă pe care o purtăm în mână și care se mișcă odată cu noi iluminând un scurt segment din drumul pe care îl avem înainte. Lumina sa este necesară și suficientă pentru a face următorul pas.

- Dacă credința este la început și în orice moment un dar și o recunoaștere a acțiunii gratuite a Domnului, ce este Biserica?

- Biserica este - cum spune o definiție străveche - comuniunea credincioșilor. Tertulian a spus: Unus christianus, nullus christianus. Un singur creștin, niciun creștin. Ca și creștini nu suntem niciodată singuri, ci întotdeauna într-o comunitate de credincioși din toate timpurile și din toate locurile. Cu toate acestea, Biserica nu este un element de credință. Biserica este sacrament, adică semn și instrument. În Crez noi mărturisim credința în Dumnezeu Tatăl, în Isus Cristos, în Spiritul Sfânt, dar nu ne mărturisim credința în Biserică. Credem în Dumnezeu și El este cel care ne revelează Biserica - trup al lui Cristos și popor al Său. Biserica este precum luna care nu are lumină proprie, ci reflectă doar lumina soarelui, care este Cristos. Dacă nu ne trimite spre Cristos, nu își manifestă nicio frumusețe proprie. Frumusețea care se găsește în ea - de exemplu, în liturgii - este doar o reflectare a slavei lui Dumnezeu.

- Totuși, uneori Biserica pare că dorește să ocupe scena crezând că în acest fel dă mărturie despre Dumnezeu.

- Poate ar fi util să amintim faptul că Părinții Bisericii nu au simțit exigența de a elabora vreo ecleziologie sistematică. Ei nu aveau problema de a se opri asupra Bisericii, erau suficiente câteva referințe. Centrul intereselor și preocupărilor lor nu era, în niciun caz, instituția ecleziastică. Ecleziologia a început doar la sfârșitul Evului Mediu, ca reacție la Conciliu și apoi la Luther. Așa cum a spuse Yves Congar, a început ca "ierarhiologie", pentru e expune rațiunile teologico-doctrinale ale funcției și ale supremației ierarhiei în comunitatea eclezială. De aici a pornit și tentația și capcana unui anumit "ecleziocentrism". Conciliul Vatican II, cu recursul său la Părinții Bisericii, a reluat și imaginea folosită de mulți dintre aceștia pentru Biserică, drept o simplă reflectare a luminii și a acțiunii lui Cristos, care se regăsește și în titlul Constituției asupra Bisericii din Conciliul Vatican II, Lumen gentium.

- Apropo de ierarhiologie, chiar și acum, cel puțin în mass-media, se vorbește mult despre Episcopi și Cardinali.

- Desigur, Episcopii și Cardinalii au rolul lor în viața Bisericii. Papa Benedict al XVI-lea continuă să repete însă că centralitatea nu trebuie să cadă pe Biserică, ci pe Dumnezeu. Dacă se pierde credința în Dumnezeu, atunci Biserica poate fi pusă deoparte și chiar uitată.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1429, Ultimul acces: 2024-11-28 22:00:30