LC: Credinta este un dar pe care il primim - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

LC: Credința este un dar pe care îl primim

[2012-01-28]
Un "an al credinței", un "timp de reflecție deosebită" convocat după exemplul la ceea ce a făcut Papa Paul al VI-lea în 1967, cu intenția de a favoriza "o tot mai deplină întoarcere la Domnul, pentru a ne întări credința în El și pentru a-L vesti cu bucurie oamenilor zilelor noastre", afirma pr. Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Despre proclamatul An al Credinței, care va începe toamna aceasta, revista 30Giorni a stat de vorbă cu Cardinalul Walter Kasper, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Mai jos puteți citi începutul interviului, el fiind inclus integral între paginile virtuale ale revistei Lumea Catholica, numărul pe ianuarie 2012.
- Papa Benedict al XVI-lea a convocat un An al Credinței. Același lucru l-a făcut înainte Papa Paul al VI-lea, în 1967. În acel timp, atât dumneavoastră cât și Joseph Ratzinger erați doi tineri teologi în floarea vârstei. Cum vă amintiți acea alegere a Papei Montini?
- Erau anii imediat după Conciliu. Fiindcă marele entuziasm deja trecuse, în Biserică părea că se trăiește un fel de colaps. Parcă credința era mai puțină tocmai în timp ce în ambientele ecleziale se discuta despre reformele necesare în Biserică pentru repropunerea mesajului creștin în realitatea acestui timp. Ratzinger a scris atunci Introducere în creștinism. Eu am scris Introducere în credință. În acel context, Papa Paul al VI-lea a avut intuiția de a convoca Anul Credinței, care s-a încheiat prin proclamarea Crezului poporului lui Dumnezeu. Dorea să le arate tuturor că centrul a toate este credința. Chiar și reformele sunt utile și necesare doar atunci când vin în favoarea vieții de credință și a mântuirii tuturor credincioșilor. În ultimele zile l-am recitit pe Bernard de Clairvaux: chiar și marea lui reformă a fost tot o repornire înspre credință. Cum scria Yves Congar, "reformele reușite în Biserică sunt cele făcute în funcție de nevoile concrete ale sufletelor".
- De ce să fie stabilit un An al Credinței tocmai acum?
- Există o criză; ea se vede mai ales în Europa. Este evidentă în Germania, iar dacă vorbesc cu Episcopii italieni, îmi spun și ei același lucru. Mai ales între tineri, mulți dintre aceștia nu au niciun fel de contact real cu viața Bisericii și cu Sacramentele. Dacă se vorbește despre noua evanghelizare, trebuie să se țină cont și de toate acestea. Dacă nu, se termină totul la nivel de discurs academic.
- Totuși, Papa Benedict al XVI-lea a început Scrisoarea de convocare a acestui an spunând că "poarta credinței este mereu deschisă pentru noi". Ce ne indică aceasta?
- Dumnezeu este cel care ține deschisă poarta credinței, pentru noi și pentru toți. Nu suntem noi cei care putem sau trebuie să ne agităm pentru a o deschide. De aceea, începutul credinței este întotdeauna posibil. Nu este vorba de o cucerire a noastră. Credința are caracterul unui dar pe care îl primești, nu se poate deduce, nu se poate "produce". Și din acest punct de vedere a fost importantă invitația Papei adresată agnosticilor la recenta Zi de Rugăciune de la Assisi. În secularizare, Dumnezeu are căile Sale pentru a atinge inima fiecărui om, a celor care îl caută dar și a acelora care nu îl caută. Și sunt căi pe care noi nu le cunoaștem.
Legături:
•Textul integral al interviului

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 864, Ultimul acces: 2022-07-31 11:24:48