Autoritatea inteleasa de Dumnezeu este slujire, umilinta, iubire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Autoritatea înțeleasă de Dumnezeu este slujire, umilință, iubire

[2012-01-29]
Autoritatea potrivit gândirii oamenilor și autoritatea potrivit lui Dumnezeu s-a aflat în centrul reflecției Papei Benedict al XVI-lea duminică, 29 ianuarie 2012, înainte de recitarea rugăciunii Angelus împreună cu miile de pelerini reuniți la amiază în Piața San Pietro. Între aceștia, la încheierea lunii de rugăciune pentru pace, s-au aflat numeroși copii din Acțiunea Catolică din Roma, care și anul acesta au organizat "Caravana Păcii" până în Vatican. Doi copii au stat alături de Papa la fereastra biroului său particular, de unde la sfârșitul rugăciunii au eliberat doi porumbei albi, semn al păcii pentru Roma și lumea întreagă. Pontiful a amintit că pe 2 februarie se celebrează Ziua Vieții Consacrate și s-a referit de asemenea la beatificarea la Viena a unei laice, mamă de familie, Hildegarda Burjan precum și celebrarea, tot duminica aceasta, a Zilei Internaționale a Bolnavilor de Lepră. Vă oferim alocuțiunea Papei după traducerea realizată de Radio Vatican.
Iubiți frați și surori!
Evanghelia acestei duminici (Marcu 1,21-28) ni-l prezintă pe Isus care, în zi de sâmbătă, predică în sinagoga din Cafarnaum, micul oraș de pe malul lacului Galileii, unde locuiau Petru și fratele său Andrei. După învățătura Sa, care trezește uimirea lumii, urmează eliberarea "unui om posedat de un duh necurat" (v. 23), care recunoaște în Isus "pe sfântul lui Dumnezeu", adică pe Mesia. În puțin timp, faima Sa se răspândește în toată regiunea pe care El o parcurge vestind Împărăția lui Dumnezeu și vindecând bolnavii de orice fel: cuvânt și acțiune. Sfântul Ioan Gură de Aur observă cum Domnul "alternează discursul în beneficiul ascultătorilor, mergând de la miracole la cuvinte și trecând din nou de la învățătura doctrinei Sale la minuni" (Hom. in Matthaeum 25,1: PG 57,328).
Cuvântul pe care Isus îl adresează oamenilor deschide imediat accesul la voința Tatălui și la adevărul despre ei înșiși. În schimb, nu așa se întâmpla cu cărturarii, care trebuiau să se sforțeze să interpreteze Sfintele Scripturi cu numeroase reflecții. Pe lângă aceasta, la eficiența cuvântului Isus o unea pe cea a semnelor de eliberare de rău. Sfântul Atanasie observa că "a porunci diavolilor și a-i izgoni nu este o lucrare omenească ci divină"; într-adevăr, Domnul "îndepărta din oameni toate bolile și orice infirmitate. Cine, văzând puterea Sa...s-ar mai fi îndoit că El era Fiul, Înțelepciunea și Puterea lui Dumnezeu!" (Oratio de Incarnatione Verbi 18:19. PG 25, 128 BC.129 B).
Autoritatea divină nu este o forță a naturii. Este puterea iubirii lui Dumnezeu care creează universul și, întrupându-se în Fiul Unul născut, coborând în umanitatea noastră, reînsănătoșește lumea coruptă de păcat. Romano Gurardini scrie: "Întreaga existență a lui Isus este traducere a puterii în umilință... este suveranitatea care aici se înjosește luând forma de sclav" (Il Potere, Brecia 1999, 141.142).
Adesea pentru om autoritatea înseamnă putere, stăpânire, succes. În schimb, pentru Dumnezeu, autoritatea înseamnă slujire,umilință, iubire; înseamnă a intra în modul de a gândi al lui Isus care se apleacă să spele picioarele ucenicilor (cf. Ioan 13,5), care caută adevăratul bine al omului, care vindecă rănile, care este capabil de o iubire atât de mare încât să își dea viața, pentru că este Iubirea. În una dintre scrisorile sale, Sfânta Ecaterina din Siena scrie: "Este necesar ca noi să vedem și să cunoaștem, în adevăr, cu lumina credinței, că Dumnezeu este iubirea supremă și veșnică, și nu poate voi altceva decât binele nostru" (Ep. 13 in: Le Lettere, vol. 3, Bologna 1999,206).
Iubiți prieteni, joia viitoare, 2 februarie, vom celebra sărbătoarea Prezentării Domnului la Templu, Ziua Mondială a Vieții Consacrate. Să o invocăm cu încredere pe Preasfânta Fecioară Maria, pentru ca să ne călăuzească inimile spre a ne alimenta mereu din milostivirea divină, care eliberează și vindecă umanitatea noastră, copleșind-o cu tot harul și bunăvoința, cu puterea iubirii.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 934, Ultimul acces: 2022-08-18 00:41:05