Fericita Hildegard Burjan: mama si politician - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fericita Hildegard Burjan: mamă și politician

[2012-02-01]
În după-amiaza zilei de luni, 30 ianuarie 2012, în Viena, Austria, Cardinalul Christoph Schonborn, Arhiepiscop al acestui oraș, a prezidat o Liturghie de aducere de mulțumire pentru beatificarea de duminică, 29 ianuarie, a Fericitei Hildegard Burjan, în Catedrala Sf. Ștefan. În cuvintele adresate credincioșilor prezenți în Piața San Pietro, după rugăciunea Angelus de duminică, Papa Benedict al XVI-lea le-a reamintit credincioșilor că noua fericită a dat "o mărturie splendidă pentru Evanghelie". Fericita Hildegard s-a născut într-o familie evreiască în 1883, în orașul Gorlitz, pe atunci în Prusia, și a studiat filozofia la Universitatea din Zurich. S-a căsătorit, și mai târziu, după o perioadă de boală, a descoperit credința creștină și a fost botezată în 1909.
S-a mutat la Viena, unde a devenit membră a parlamentului austriac, dedicându-și activitatea politică slujirii Evangheliei în sprijinul muncitorilor și a celor oprimați, în conformitate cu învățăturile din Enciclica "Rerum novarum" a Papei Leon al XIII-lea. În 1912 a înființat Asociația Femeilor Creștine Casnice, oferind ajutor celor flămânzi, creând o rețea de sprijin pentru familii și luptând împotriva muncii copiilor. În 1919 a înființat Congregația Surorilor Caritas Socialis. În dedicarea ei pentru familie a și dat naștere unei fiice, împotriva sfatului medicilor de a avorta din motive de sănătate. Ea a însetat după dreptate, văzând Chipul lui Isus în săraci și suferinzi. "Nu putem ajuta oamenii cu bani și mici pomeni", spunea ea, "mai degrabă trebuie să le dăm încrederea că sunt capabili de a face ceva pentru ei înșiși".
În predica sa de luni, 30 ianuarie, Cardinalul Schonborn a arătat că Hildegard Burjan este dovada că sfințenia este posibilă și în lumea politică. Ea "a vestit Evanghelia prin acțiune", a spus el. "Beatificarea ei vine într-un timp potrivit pentru a evidenția faptul că acțiunea este o problemă esențială... Hildegard a fost o creștină convingătoare deoarece, fără prea multe cuvinte, a acționat. În timpurile noastre trebuie din nou să învățăm să înțelegem ce înseamnă a fi discipoli, și în acest scop nu avem nevoie de teorii, ci de exemple de oameni care vorbesc prin acțiunile lor".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 896, Ultimul acces: 2022-08-07 15:01:22