Bucurie liturgica, misionara si filantropica in parohia galateana Toflea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Bucurie liturgică, misionară și filantropică în parohia gălățeană Toflea

[2012-01-30]
În cadrul programului misionar și social-filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos pentru anul 2012, intitulat 'Terapie prin rugăciune și filantropie', se înscrie și slujba misionară de la Mănăstirea Toflea, județul Galați, din preziua hramului de iarnă - Sfinții Trei Ierarhi.
Lăcașul noii mănăstiri ștefaniene de la Toflea a fost neîncăpător pentru cei peste 500 de credincioși care au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Numeroși copii din parohie, participanți la programul catehetic național 'Hristos împărtășit copiilor', elevi și preșcolari din Toflea, însoțiți de profesorul și părintele lor, pr. Mihai Roșu, s-au alăturat grupului cultural-artistic 'Cununița satului' din Parohia Liești, pentru ca, împreună cu ceilalți credincioși, să răspundă la Sfânta Liturghie, într-o desăvârșită simfonie a cântării liturgice.
'Apreciem pe toți credincioșii noștri, dar mai ales pe cei de la Toflea. Toată Toflea este a lui Dumnezeu! Dumnezeu este unul singur! De aceea toflenii trebuie să fie una, să formeze o unitate! Ne bucurăm să vedem că rromii sunt ctitori de mănăstiri, prin aceasta arătând credința lor, care nu este una nouă, ci foarte veche… La anul 1600, Toflea cel Bătrân a avut mănăstire aici. Iar mănăstirea aceasta a răsărit din pământ după 400 de ani! Și este atât de frumoasă pentru că este plină de credincioși, iar cei care vin aici simt că se umplu de lumină, de liniște, de bucurie și de adâncă pace sufletească!', a arătat IPS Casian.
Trăirea lăuntrică a Sfintei Liturghii a fost prelungită prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, săvârșită de Înalt Preasfințitul Casian al Dunării de Jos. Aproape 250 de copii au primit pachete cu alimente și dulciuri prin grija Arhiepiscopiei Dunării de Jos și a protoieriilor Tecuci și Nicorești, iar zece bătrâni aflați în evidențele speciale ale parohiei au primit câte un rând complet de îmbrăcăminte.
În contextul Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, într-o frumoasă cooperare a doctorilor de suflete - preoții, și a doctorilor suferințelor trupești - medicii, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a Sfântului Maslu, mai multe cadre medicale și farmaciști au oferit consultații gratuite credincioșilor care au solicitat acest lucru, oferindu-li-se medicamentele de care aveau nevoie.
La final, credincioșii prezenți au fost invitați la tradiționala agapă creștinească în incinta noului Centru social 'Sfântul Cuvios Paisie cel Mare'. Nici unul dintre cei prezenți nu a fost trecut cu vederea, toți bucurându-se atât de hrana duhovnicească a Sfintelor Taine, cât și de mângâierea bucatelor pregătite la mănăstire de credincioasele gospodine.
Toflea este o localitate alcătuită integral din populație de etnie rromă, în majoritate aparținând cultului penticostal, iar mănăstirea este ctitorită de o familie de rromi din această comunitate. Sfințirea locului și așezarea pietrei de temelie s-a făcut în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie) a anului 2002, de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, în timp ce redeschiderea mănăstirii de la Toflea a avut loc la data de 18 decembrie 2010, în ziua Cuviosului Daniil Sihastrul.
În ziua de prăznuire a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din anul 2011, IPS Casian a inaugurat Centrul social 'Sfântul Cuvios Paisie cel Mare', care cuprinde o cantină socială, biblioteca și sala de lectură a mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2453, Ultimul acces: 2022-08-07 12:21:39