Hramul Facultatii de Teologie din Iasi, serbat la Catedrala mitropolitana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul Facultății de Teologie din Iași, serbat la Catedrala mitropolitană

[2012-01-30]
Ieri, 30 ianuarie, Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Dumitru Stăniloae' din Iași și-a sărbătorit ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Studenții teologi ieșeni de la toate secțiile au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu preoții profesori ai facultății și cu slujitorii Catedralei, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul 'Theologus' al Facultății de Teologie din Iași, condus de pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea.
În cuvântul rostit, Înalt Preasfințitul Teofan a evidențiat că Sfinții Trei Ierarhi se bucură de o cinste deosebită, arătată în primul rând în cuvintele slujbelor Bisericii: 'Nicicând și pentru nici un sfânt din calendarul nostru, Biserica nu a descoperit, nu a găsit mai alese, mai frumoase, mai înălțătoare, mai adânci și mai cuprinzătoare cuvinte ca pentru cei prăznuiți azi, pentru că Biserica a înțeles că în viața Sfinților Trei Ierarhi, în lupta lor pentru adevăr, în cărțile pe care le-au lăsat posterității, în lupta lor pentru apărarea dreptei credințe, în rugăciunea lor, în dragostea lor, în cuvântul lor de aur, Biserica găsește inepuizabile comori care să adape și să hrănească sufletele oamenilor înfometate și însetate după adevăr, după dreptate, după sfințenie, după împărăția cerurilor. Iată de ce Biserica Ortodoxă a hotărât ca sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi să fie sărbătoare închinată învățământului teologic.'
'Prin preot ne îmbrăcăm cu Hristos'
În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a răspuns la întrebarea 'Ce este preotul?', amintind cuvintele celor Trei Sfinți Ierarhi: 'De Dumnezeu Cuvântătorul Grigorie spune: preotul este apărătorul adevărului, preotul este cel ce se înalță împreună cu îngerii, preotul este cel ce preamărește pe Dumnezeu laolaltă cu arhanghelii, preotul este cel ce ridică pe altar jertfele până la Cer, preotul este părtaș la preoția lui Hristos, preotul plămădește din nou făptura, preotul reface chipul lui Dumnezeu în om. Preotul este cel ce zidește din nou pentru lumea cea de sus și, cel mai însemnat lucru, preotul este cel îndumnezeit și îndumnezeitor. Sfântul și marele Vasile, stâlpul Bisericii, spune: preotul a fost încredințat de Dumnezeu cu slujire nu pământească, ci cerească, nu omenească, ci îngerească. Preotul este acel lucrător cinstit care drept învață cuvântul adevărului. Preotul este cel chemat ca în rugăciune să nu aibă dușmănie cu nimeni pentru a nu îndepărta de la el și de la poporul pe care-l păstorește pe Mângâietorul, Duhul Sfânt. Preotul este cel chemat ca, până la ceasul Liturghiei, să citească și să se roage și numai în adânc duh de pocăință să se apropie împreună cu poporul de sfântul altar. Iar Sfântul Hrisostom, Ioan cel cu gura și cu cuvântul de aur, zice: preotul este acela căruia i s-a încredințat zămislirea cea duhovnicească a poporului, preotul este acela căruia i s-a dat să nască prin Botez în Duhul Sfânt poporul încredințat lui spre păstorire. Prin preot ne îmbrăcăm cu Hristos, prin preot suntem îngropați cu Fiul lui Dumnezeu, ca să și înviem împreună cu El. Preoții ne sunt pricinuitori nașterii noastre din Dumnezeu, ai acelei fericitei nașteri din nou, ai libertății celei adevărate și ai Învierii celei după har'.
La final, părintele decan Viorel Sava a vorbit despre recunoștința și mulțumirile care trebuie aduse Sfinților Trei Ierarhi 'pentru toate darurile pe care le-au revărsat prin grija și prin rugăciunile lor asupra profesorilor de teologie, asupra școlilor de teologie, asupra studenților și elevilor din școlile de teologie ortodoxă și asupra tuturor credincioșilor'. Apoi, părintele decan a adresat mulțumiri ierarhilor prezenți, profesorilor și studenților.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 16485, Ultimul acces: 2022-08-17 22:54:49