Duminica Femeii cananeence in Arhiepiscopia Craiovei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Duminica Femeii cananeence în Arhiepiscopia Craiovei

[2012-01-31]
Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie în cea de-a XVII-a Duminică de după Rusalii la altarul Catedralei mitropolitane 'Sfântul Mare Mucenic Dimitrie' din Craiova, informeaz㠄Ziarul Lumina”. La finalul slujbei, Înalt Preasfinția Sa a rostit cuvânt de învățătură.
În ciuda temperaturii scăzute de afară, peste 200 de credincioși craioveni au venit la rugăciune în Catedrala 'Sfântul Dimitrie' din Cetatea Băniei duminică, 29 ianuarie, pentru a cinsti credința femeii cananeence. Evenimentul s-a bucurat de prezența IPS Părinte Irineu, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.
'În gândirea lui Dumnezeu nu putem să fim separați de noțiunea de fii și fiice'
La finalul slujbei, IPS Părinte a vorbit celor prezenți despre universalitatea mântuirii omului în Persoana Mântuitorului Iisus Hristos.
'Deși Mântuitorul spune că a venit numai pentru oile cele pierdute ale casei lui Israel, totuși El are grijă de întregul neam omenesc întrucât opera Sa mântuitoare nu se rezumă la un singur popor, ci la toate popoarele lumii. Chiar dacă El spune în Evanghelia de astăzi că a venit 'numai pentru oile cele pierdute ale casei lui Israel', nu se referă în mod strict la poporul iudeu. Sensul cuvântului 'israel', care înseamnă 'cel bine credincios', ne deslușește acest lucru. De aceea, dreptul Simeon spune în rugăciunea rostită la Întâmpinarea Domnului (Acum slobozește): '… lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău celui binecredincios'. Am putea înțelege din cuvintele Mântuitorului că a venit pentru oile cele pierdute din întreaga lume. Nu se referea strict la femeia cananeeancă ce striga în urma Lui, ci voia să-i învețe pe Sfinții Apostoli ceva mai sus decât ceea ce vedeau cu ochii și auzeau cu urechile', a arătat Înalt Preasfințitul Irineu. În acest context, femeia cananeeancă a arătat, prin exemplul credinței, că Împărăția lui Dumnezeu este deschisă tuturor oamenilor, indiferent de clasa socială sau etnia din care fac parte.
'În gândirea lui Dumnezeu noi, cei ce suntem plăsmuiți de mâinile Lui, nu putem să fim separați de noțiunea de fii și fiice. Așadar, cuvintele adresate Apostolilor: 'Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor', subliniază o gândire slabă și neputincioasă a iudeilor care socoteau că unii sunt drepți, iar alții 'câini'. Dacă femeia acceptă această vorbă grea, ea, prin forța ei spirituală, prin smerenia ei, întoarce cuvântul de ocară într-o faptă lăudabilă: 'Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărâmiturile ce cad de la masa stăpânilor lor'. Cuvântul acesta care apăsa asupra popoarelor noniudaice se transformă în binecuvântare odată cu răspunsul Mântuitorului Hristos: 'O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești! Și s-a tămăduit fiica ei din ceasul acela'.'
Legat de minunea tămăduirii fiicei femeii cananeence, IPS Părinte Mitropolit a făcut trimitere la o frumoasă rugăciune alcătuită de Sfântul Isaac Sirul, desprinsă din Acatistul Mântuitorului Hristos: 'Cântare cu totul de umilință aduc Ție eu, nevrednicul, și strig către Tine ca și Cananeeanca: Iisuse, miluiește-mă, că nu fiică, ci trup am, care cumplit se chinuiește cu patimile și cu urgie este aprins, și dă-mi tămăduire mie, celui ce strig: Aliluia'.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 916, Ultimul acces: 2022-08-18 00:40:46