Un an de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un an de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania

[2012-01-31]
S-a împlinit, la 31 ianuarie 2012, un an de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania. Vrednicul de pomenire ierarh a trecut la cele veșnice pe 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani și a fost înmormântat în Cripta Ierarhilor, la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.
Valeriu Anania a intrat în monahism la Mănăstirea „Antim” din București, în anul 1942, primind numele Bartolomeu. A urmat studii superioare de teologie la București, Cluj și Sibiu, iar între anii 1945-1946 a fost student la medicină la Sibiu și Cluj, și de asemenea, a studiat muzica instrumentală la Cluj.
În anul 1946 a condus greva studențească anticomunistă, eveniment urmat de un lung șir de arestări. În anul 1958 a fost condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică, ispășindu-și pedeapsa la Jilava, Pitești și Aiud până în 1964, când este eliberat prin decret general de grațiere.
Între anii 1965-1976 a ocupat mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America și Canada, în această perioadă primind și harul preoției.
În anul 1993, după alegerea de către Colegiul Electoral Bisericesc, arhimandritul Bartolomeu Anania a fost hirotonit și instalat arhiereu în scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. Din anul 2006 și până la trecerea sa la cele veșnice, Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu a păstorit Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
Pentru activitatea sa literară a fost distins cu numeroase premii și medalii, iar pentru activitatea ecleziastică a fost distins cu „Crucea Patriarhală”, „Ordinul Sfântului Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, „Ordinul Sfinților Apostoli Petru și Pavel” al Patriarhiei Antiohiei.
În anul 1978 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 1982 a obținut Premiul pentru Dramaturgie.
Parastasul la un an de la trecerea la cele veșnice a primului mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului a fost oficiat duminică, 29 ianuarie, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 894, Ultimul acces: 2022-08-16 10:50:37