Liturghie arhiereasca la Catedrala mitropolitana din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană din Iași

[2012-02-01]
Pelerinii din toată Moldova sunt așteptați mâine să participe la hramul istoric al Catedralei mitropolitane din Iași. În această seară va fi oficiată Privegherea, iar mâine dimineață, Sfânta Liturghie. Singura biserică din Botoșani închinată Întâmpinării Domnului se află mâine în sărbătoare.
Catedrala mitropolitană din Iași își serbează mâine hramul. Programul liturgic va începe în această seară, de la ora 16:00, cu slujba Privegherii în cinstea Întâmpinării Domnului, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Mâine dimineață, de la ora 7:00, se vor oficia Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și Ceasurile. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. La finalul slujbei vor fi citite rugăciuni de dezlegare și de mulțumire. 'Anul acesta, la hramul Catedralei mitropolitane din Iași ne vom strădui să aducem laudă lui Dumnezeu prin rugăciunile pe care le vom înălța. Sfântul lăcaș este unic prin construcția lui, dar și prin programul liturgic intens. Avem un mare avantaj că în apropierea catedralei se află Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Dumitru Stăniloae'. Părinții profesori vin adesea să predice la amvonul lăcașului de închinăciune, iar studenții facultății oferă răspunsurile liturgice la strană', a declarat arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași.
Lucrări de reconsolidare și reabilitare
Catedrala mitropolitană din Iași, construcție monumentală din veacul al XIX-lea, este situată într-un perimetru plin de mărturii privind reședința mitropoliților Moldovei. A fost numită de primii ctitori 'maică a bisericilor' și 'maică a patriei'. Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, sfântul lăcaș mai este închinat Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Hramul cel mai cunoscut al lăcașului de închinăciune este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. În fiecare an, pelerinii din toate colțurile țării vin la această sărbătoare pentru a se ruga și pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflate în Catedrala mitropolitană din Iași. Catedrala a fost construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două lăcașuri de închinăciune mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) și Biserica Stratenia (sec. XVII). Din anul 1998, Catedrala mitropolitană din Iași se află într-un proces de reconsolidare. După cum ne-a relatat arhim. Dosoftei Șcheul, în prezent sfântul lăcaș este consolidat, lucrările derulându-se doar la exterior. Amintim că luna trecută a fost semnat la Reședința mitropolitană din Iași proiectul 'Valorificarea turistică a Ansamblului mitropolitan din Iași'. Acesta constă în reabilitarea a șase monumente istorice din incinta Centrului eparhial Iași.
'Moment deosebit' la hramul Bisericii Roset din Botoșani
În municipiul Botoșani își va serba mâine hramul Biserica 'Întâmpinarea Domnului' - Roset. În această seară, de la ora 17:00, va fi oficiată Vecernia unită cu Litia, iar mâine dimineață, după slujba Utreniei, va fi săvârșită Sfânta Liturghie. La final, soborul de preoți, alături de credincioși, se vor ruga pentru ctitorii, donatorii și binefăcătorii Bisericii Roset din Botoșani care au plecat în lumea veșniciei. 'Hramul unei biserici este un moment deosebit din viața unei parohii, fiind așteptat cu multă emoție. La slujba Vecerniei sunt așteptați să participe majoritatea preoților din orașul Botoșani, dar și credincioși. Pentru hramul sfântului lăcaș, enoriașii din parohie au pregătit pachete cu alimente care vor fi împărțite celor care se vor bucura alături de noi în această zi de sărbătoare', a spus pr. paroh Gheorghe Grigorași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 16742, Ultimul acces: 2022-08-18 23:23:26