Sfintii Trei Ierarhi praznuiti in Ardeal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții Trei Ierarhi prăznuiți în Ardeal

[2012-02-01]
Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii școlilor de teologie ortodoxă din întreaga lume, au fost prăznuiți la Sibiu prin Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană, urmată de prezentarea unei lucrări științifice la Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Sfântul Andrei Șaguna', informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Soborul de preoți și diaconi a fost format din profesorii de la facultatea sibiană și a fost condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Studenții teologi au participat la sărbătoarea facultății, iar corul acestora, condus de pr. lect. dr. Sorin Dobre, a dat răspunsurile liturgice. Conducerea Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu a fost prezentă la slujba religioasă prin rectorul Constantin Oprean, prorectorul Dan-Maniu Dușe și alți membri ai Senatului universitar. La Sfânta Liturghie au fost pomeniți toți profesorii de la facultatea andreiană, trecuți la Domnul, mari teologi și slujitori ai Bisericii Ortodoxe.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. dr. Mircea Ielciu, care a evidențiat virtuțile celor trei sfinți, modele de viețuire pentru teologi și pentru orice credincios.
'Sfinții Trei Ierarhi au fost apărătorii învățăturii despre Sfânta Teime și cugetarea lor teologică stă la temelia învățăturii despre Dumnezeu-Treimea. Ei au mărturisit credința în Dumnezeul Treimic și au arătat aceasta prin cugetarea lor teologică profundă', a spus părintele Ielciu.
IPS Mitropolit Laurențiu a felicitat cadrele didactice și studenții de la Facultatea de Teologie și pe toți credincioșii care poartă numele unuia dintre cei trei sfinți ierarhi. Părintele Mitropolit l-a hirotesit duhovnic pe părintele Flaviu Fleșer, de la Capela 'Sfinții Apostoli Petru și Pavel' a cimitirului din Mediaș.
Din partea universității sibiene, prorectorul Dan-Maniu Dușe a rostit un cuvânt de felicitare, în care a subliniat unitatea în credință și fapte a celor trei mari ierarhi, ce ne cheamă și pe noi, credincioșii de astăzi, la unitate în gândire și acțiune.
Natură și persoană în teologia actuală
Partea științifică a manifestărilor organizate de Facultatea de Teologie din Sibiu la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi a avut loc în Aula 'Mitropolit Ioan Mețianu', unde asist. dr. Ciprian Toroczkai a prezentat lucrarea 'Persoană și natură: contribuția Sfinților Trei Ierarhi reflectată în dezbaterile teologice contemporane'. Referatul a sintetizat dezbaterile teologice ale marilor teologi contemporani referitoare la antropologia ortodoxă actuală, fundamentată pe învățăturile Părinților Capadocieni. Învățătura părintelui Dumitru Stăniloae, a IPS Mitropolit Ioan Zizioulas, precum și lucrările de bioetică ale părintelui John Breck au constituit principalele teme de reflecție la care autorul referatului a chemat teologii prezenți.
Prezentarea a fost urmată de comentariile profesorilor de teologie și de întrebările adresate referentului. Sărbătoarea s-a încheiat cu agapa frățească de la cantina facultății.
Tinerii teologi, podoaba orașului Baia Mare
La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2012, Sfânta Liturghie de la Catedrala episcopală din Baia Mare a fost oficiată de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în prezența chiriarhului locului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Justinian.
În cuvântul de învățătură, IPS Arhiepiscop Justinian a remarcat faptul că tinerii teologi sunt podoaba orașului Baia Mare. Alături de mulțimea de credincioși s-au aflat și profesorii și elevii instituțiilor teologice ale eparhiei, reprezentanți ai autorităților locale și centrale.
La finalul slujbei s-au adresat mulțumiri lui Dumnezeu pentru sărbătoarea binecuvântată. 'Îl rugăm pe Dumnezeu să-i ocrotească pe toți elevii, studenții și ostenitorii din școlile teologice și să le dăruiască puterea de a-L mărturisi pe Hristos cu jertfelnicia și responabilitatea cu care au făcut-o Sfinții Părinți', a spus PS Iustin Sigheteanul. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Seminarului 'Sfântul Iosif Mărturisitorul' din Baia Mare.
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la Cluj-Napoca
Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană cu prilejul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, înconjurat de un sobor de preoți, cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă și ale Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. Cu acest prilej au fost hirotesiți iconomi stavrofori preoții Grigore Dinu Moș, Liviu Vidican-Manci și Cosmin Trif, iar duhovnicul seminarului, părintele Sebastian Rus, a fost ridicat la treapta de iconom. La sfârșitul Sfintei Liturghii, au adresat câteva cuvinte celor prezenți părintele decan Ioan Chirilă și profesorul univ. Andrei Marga, rectorul Universității 'Babeș-Bolyai'. Înalt Preasfințitul Mitropolit Andrei a subliniat, la final, faptul că teologii și toți creștinii se cuvine să-i cinstească pe Sfinții Trei Ierarhi ca 'luminători pământești' și modele de slujire preoțească și smerenie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4717, Ultimul acces: 2022-08-08 06:27:35