Biserici spoite cu bani europeni la Iasi. Afla pe ce se duc fondurile nerambursabile - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserici spoite cu bani europeni la Iași. Află pe ce se duc fondurile nerambursabile

[2012-01-23]
Autor: Alina Stan
Biserica Banu din Iași a obținut un proiect de 8,4 milioane de lei , în timp ce Mitropolia a semnat un contract de 60 de milioane
Mitropolia Moldovei și Bucovinei ia 60 de milioane de lei pentru refacerea catedralei. Alte cinci lăcașe de cult sunt finanțate. Bisericile și mănăstirile au câștigat cele mai multe proiecte de dezvoltare a turismului în Moldova cu fonduri europene nerambursabile.
Ultimul contract de acest fel, semnat săptămâna trecută între Ministerul Dezvoltării și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, are o valoare record de peste 60 de milioane de lei, 47 de milioane fiind fonduri nerambursabile.
UPDATE Ministrul Udrea semnează la Iași un contract de 60 de milioane de lei pentru Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Vezi în ce constă proiectul
Cu acești bani vor fi reabilitate în următorii trei ani Catedrala Mitropolitană, Catredrala veche, Palatul Mitropolitan, Biblioteca ecumenic㠄D. Stăniloae“, Cancelaria Mitropolitană, Căminul monahal „Sfântul Gheorghe“ și Casa „Epivata“. „Iașiul, capitala culturală a Moldovei, avea nevoie de o asemenea investiție. Este o oportunitate de a crește prestigiul locului și de a valorifica economic resursele culturale și istorice“, a declarat ministrul Elena Udrea.
Trei mănăstiri din Suceava
Oficialii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei susțin că au pregătit acest proiect timp de doi ani și că Ansamblul Mitropolitan este unul din cele mai vizitate locuri de credincioși.„Nu există un alt loc, cred că în toată țara, care să fie vizitat în aceeași zi de un număr mai mare de persoane precum este incinta ansamblului mitropolitan. Credincioși din țară și străinătate vin la Iași pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva“, a spus ÎPS Mitropolit Teofan după semnarea contractului de finanțare.
În ultimii ani, prin Programul Operațional Regional au mai fost alocate fonduri și pentru refacerea altor lăcașe de cult. Pe lista Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est se mai numără două parohii din Iași.
Pomană pe bani publici pentru sfințirea Mănăstirii Golia
Astfel, pentru reabilitarea Bisericii „Sf. Sava“ se vor cheltui 15,6 milioane de lei, fonduri nerambursabile, iar pentru Biserica Banu, din cadrul Parohiei „Duminica Tuturor Sfinților“ se vor repartiza 8,4 milioane de lei. Pentru promovarea turismului au depus proiecte și Mănăstirile Moldovița, Dragomirna și Sucevița, toate din județul Suceava, condus de Gheorghe Flutur.
Astfel, cele mai mari sume nerambursabile au fost solicitate de Mănăstirea Dragomirna, respectiv 20,6 milioane de lei, iar cele mai mici de către Mănăstirea Sucevița, 5,1 milioane de lei. Fondurile nerambursabile pentru Mănăstirea Moldovița ajung la 5,6 milioane de lei.
Totodată, Mănăstirea Golia din Iași a fost refăcută cu 5,2 milioane de euro din fonduri comunitare accesate de Consiliul Județean.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1041, Ultimul acces: 2022-08-08 21:30:30