Arhiepiscopul Fisichella despre perspectivele noii evanghelizari in Anul Credintei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Fisichella despre perspectivele noii evanghelizări în Anul Credinței

[2012-02-03]
Papa Benedict al XVI-lea va deschide Anul Credinței la 11 octombrie, în a cincizecea aniversare a începutului Conciliului al II-lea din Vatican, cu o celebrare în prezența părinților sinodali angajați în Sinodul cu tema "Noua evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine". Arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, a acordat un interviu publicației L'Osservatore Romano. Interviu a fost tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro, de unde îl preluăm în continuare.
- La 9 ianuarie s-a desfășurat în Vatican a doua întâlnire a responsabililor cu "misiunea metropole", proiect pastoral la care au aderat douăsprezece orașe mari de pe bătrânul continent. Cum a fost?
- Încă de la prima reuniune, ținută în iulie anul trecut, a fost un mare entuziasm, nesperat, din partea celor douăsprezece orașe angajate în acest semn de evanghelizare comun și participat. O vitalitate mărturisită de toate metropolele prezente, care văd misiunea ca o reală posibilitate de acțiune pastorală, capabilă să aibă incidență în viața zilnică a persoanelor.
Postul Mare a fost văzut ca o oportunitate fericită, pentru că citirea Cuvântului lui Dumnezeu, catehezele episcopului, celebrarea sacramentului reconcilierii, unite cu semnul de caritate, pot să fie încă un semn evident al angajării creștinilor în vestirea Evangheliei lui Isus în zilele noastre. Și uimește în mod pozitiv că a primit o aprobare unanimă propunerea mea de a extinde în anul 2013 această experiență la 72 de orașe mari din Europa. Și nu este ceva lipsit de importanță.
- Înainte de Crăciun ați celebrat Liturghia în unul din cele mai mari centre comerciale din Roma. Cum explicați această inițiativă singulară?
- Există deja în diferite părți ale lumii experiențe de nouă evanghelizare. Faptul de a fi celebrat Sfânta Euharistie într-unul din cele mai mari centre comerciale din Europa înseamnă a intra într-un proces de nouă evanghelizare care deja are implicate multe parohii din teritoriu și tot atâtea mișcări, care au găsit noile locuri de adunare a persoanelor. Și este semnificativ că Mons. Nosiglia, Arhiepiscopul de Torino - care participă la misiunea metropole - a vorbit despre centrele comerciale ca despre noile oratorii. De fapt, ele sunt realmente locuri de adunare, studiate și realizate pentru a deveni noile piețe nu numai ale noilor orașe, ci și ale celor mai vechi.
Desigur, îndepărtează de la frumusețea centrelor istorice pentru a atrage cu lumina reclamelor magazinelor, dar au și meritul de a face să se întâlnească persoanele cele mai disparate: bărbați și femei de toate vârstele - tineri, copii, adulți, bătrâni, familii - și stările sociale; aceasta înseamnă că au devenit un spațiu în care nu poate să lipsească prezența creștinilor. De fapt, aceștia din urmă sunt chemați să provoace, amintind lumii că omul valorează mai mult decât ceea ce consumă sau decât ceea ce cumpără, pentru că trebuie să răspundă la întrebarea cu privire la sensul existenței.
- Indicațiile pastorale date de Congregația pentru Doctrina Credinței la 6 ianuarie interpelează direct Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, stabilind instituirea - pe lângă dicaster - a unui secretariat pentru a coordona diferitele inițiative referitoare la Anul Credinței. În ce punct sunteți?
- Suntem într-un punct bun, dat fiind faptul că nu este mult timp: creăm secretariatul, care va trebui să fie un pic sufletul tuturor inițiativelor. Ele - așa cum spune nota - se vor desfășura mai ales la nivel de Biserică Universală, în mod deosebit aici la Roma cu prezența Papei. În afară de aceasta vor exista comunicare și participare între ceea ce va avea loc în diferitele Biserici locale sau la nivel de asociații și mișcări. Deja avem în program o primă reuniune cu șefii dicasterelor implicați mai direct în Anul Credinței, pentru a putea compune un calendar în linii mari.
Timpul presează, însă entuziasmul care contagiază atâtea Biserici răspândite în lume ne obligă să privim la anul apropiat cu intenția unei pregătiri într-adevăr adecvate cu însemnătatea evenimentului. Pentru că înainte de orice inițiativă trebuie să existe conștiința poporului lui Dumnezeu de a însufleți propria credință, de a cunoaște și de a experimenta mai mult întâlnirea cu Isus, pentru a trăi tot mai mult cu dorința de a cunoaște în profunzime mai mare conținuturile creștinismului.
- În document se citește și că secretariatul va trebui să deschidă un sit internet. Cum merge?
- Lucrăm la o pagină web în măsură să ofere orice informație utilă pentru a trăi în mod eficace Anul Credinței și pentru a pune în comunicare diferitele realități implicate. Luni 16 ianuarie am început studierea cu câțiva experți în comunicație în așa fel încât să terminăm portalul în momentul oportun. Pe de altă parte, înainte de problemele tehnice trebuie să fie înțelese necesitățile. Deci pe baza exigențelor pe care le cere Anul Credinței se dă apoi un răspuns efectiv. Sunt convins că va fi activat în timp scurt, îmi doresc ca să poată vedea lumina deja la Paști. Mergem în marș forțat, pentru că eficacitatea și buna reușită a Anului Credinței depind de capacitatea de a-l putea pregăti în maniera cea mai coerentă și chiar înlesnind cunoașterea inițiativelor. Și înainte de toată făcând să se reflecteze asupra Scrisorii apostolice a Papei Benedict al XVI-lea, Porta fidei, care este o meditație profundă și semnificativă despre ceea ce este cerut pentru a trăi Anul Credinței cu coerență.
- Ce alte date așteaptă Consiliul Pontifical în anul 2012?
- Înainte de toate putem anticipa că începutul Anului Credinței va coincide cu solemna celebrarea a Sfântului Părinte în care se va aminti a cincizecea aniversare a deschiderii Conciliului al II-lea din Vatican. Acesta este un moment deosebit de semnificativ, dat fiind faptul că Papa a semnat Scrisoarea Apostolică la 11 octombrie 2011, ca și cum a voit să amintească faptul că datele sunt așa de importante încât merită nu numai să fie amintite, ci să fie și celebrate. Este cel mai bun mod pentru a comemora acest eveniment care a caracterizat desigur secolul al douăzecilea al istoriei Bisericii și de aceea merită o celebrare cu totul specială, luând în considerare faptul că vor fi prezenți și toți părinții sinodali angajați în adunarea despre noua evanghelizare și transmitere a credinței.
Deci vom asista la o coincidență de tematici și de evenimente care pot provoca viața noastră la o clarviziune de angajare față de o acțiune pastorală de evanghelizare la care Papa ne-a chemat în discursul adresat Curiei pentru felicitările de Crăciun ca o angajare care va atinge Biserica în următorii ani.
- În octombrie anul trecut s-a desfășurat prima întâlnire internațională organizată de Consiliul Pontifical, încheiată cu audiența la Papa. Puteți trasa un bilanț al evenimentului?
- Din acea întâlnire au apărut activități care erau neprevăzute. Asistăm la o vivacitate de experiențe de nouă evanghelizare, care în momentul în care este susținută și mai ales orientată spre o viziune unitară și comună - chiar recunoscând complementaritatea diferitelor inițiative și experiențe - poate duce realmente la gustarea roadelor sale. Există cererea constantă, zilnică, de a voi să se participe la acțiunea de nouă evanghelizare a Bisericii și există și un sprijin care provine de la toate realitățile ecleziale diferite. De exemplu, mă apropii de realitatea vieții consacrate și am în calendar întâlniri cu responsabilii ordinelor călugărești mendicante și ai Diecezelor: vinerea trecută am fost la Assisi, sâmbătă la Udine, săptămâna aceasta am întâlniri la Frankfurt, apoi în Spania.
Există o realitate complexă așa de activă încât aproape cu greu reușim să corespundem tuturor cererilor care ne sunt făcute. Gândiți-vă că în urmă cu câteva zile la Lisieux s-au reunit peste o sută de responsabili ai Sanctuarelor franceze pentru a vorbi despre noua evanghelizare și dicasterul nostru era prezent cu un reprezentant. Din Europa la America Latină, din Statele Unite la Australia, unde în august voi întâlni Conferința Episcopală, există exigența de a cunoaște noua evanghelizare pentru a o face să devină viață zilnică.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 946, Ultimul acces: 2024-04-14 05:18:49