Vindecarea spirituala trebuie sa insoteasca vindecarea fizica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vindecarea spirituală trebuie să însoțească vindecarea fizică

[2012-02-15]
Duminică, 12 februarie 2012, Ziua Mondială a Bolnavului a fost celebrată festiv în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, în prezența Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial, a preoților care fac pastorație în spitale, a credincioșilor și a invitaților - prefectul județului Cluj, directori ai unor clinici și alte personalități ale lumii medicale clujene. La Sfânta Liturghie au participat medici din Asociația Medicilor Catolici, membri ai Asociației Credință și Lumină, tineri de la Centrul de zi Sfânta Maria, reprezentanți ai Asociației Caritas Eparhial și ai Fundației Familia Sfântă, organizații din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla care desfășoară activități prin care vin în ajutorul celor aflați în suferință, aflăm de pe BRU.ro.
Programul a început prin intrarea în procesiune a tinerilor din asociațiile amintite, cu lumânări aprinse în mâini, care au fost apoi depuse în fața altarului, pentru a simboliza oferta suferinței lor în unire cu jertfa lui Isus. În cadrul predicii, PS Florentin a meditat Evanghelia duminicii, oferind modelul Tatălui milostiv. "Este modelul care arată că vindecarea trebuie să vină din interior, dintr-o 'reîntoarcerea în sine', asemănătoare reîntoarcerii fiului risipitor la casa tatălui său, a acceptării darului iubirii Tatălui, comuniunea cu Tatăl la care fiecare dintre noi este chemat". Exemplificând și prin alte citate evanghelice, PS Florentin a arătat cum vindecarea se petrece mai întâi la nivel spiritual și apoi la nivel fizic. "Pentru o bună vindecare fizică, este nevoie și de vindecarea spirituală, ceea ce presupune că atât medicul, înainte de o intervenție importantă, cere ajutorul Ziditorului, Creatorului tuturor celor văzute și nevăzute, cât și bolnavul, cel care se supune cu încredere mâinilor medicului, și el invocă numele lui Dumnezeu, pentru a primi vindecarea în primul rând de la Dumnezeu, Doctorul trupurilor și al sufletelor noastre".
La final, pr. Ioan Mătieș, Vicar cu laicii, a amintit semnificația zilei dedicată de Biserică celor care sunt în suferință, dar și celor care ajută la îngrijirea bolnavilor. Părintele a amintit persoanele care oferă ajutor medical în cadrul unor asociații ale Eparhiei de Cluj-Gherla și care favorizează pastorația în spitale, mulțumindu-le pentru efortul și dăruirea lor. O mulțumire deosebită a fost adusă dr. Eugen Lupu, președintele Asociației Medicilor Catolici, care a împlinit 80 de ani și căruia PS Florentin i-a oferit, în semn de respect din partea Bisericii, Diploma Cardinal Iuliu Hossu și Medalia omagială "Fericitul Ioan-Paul al II-lea". Prefectul Florin Stamatian a făcut referire la mesajul Papei Benedict al XVI-lea, la îndemnul acestuia de a prețui pe cei bolnavi ca și pe cei care lucrează în sectorul sănătății, cu gândul la Crucea lui Isus, care ne-a dobândit mântuirea. El s-a adresat familiilor, dorindu-le să aibă iubire și răbdare cu cei ce sunt în suferință, să aibă încredere și speranță pe drumul crucii pe care îl străbat împreună cu aceștia, făcându-și datoria de a-i îngriji și ajuta.
Prof. dr. Florian Ștefan, directorul Clinicii de Neurochirurgie din Cluj, a adresat un cuvânt din partea Asociației Medicilor Catolici, referindu-se la punctele comune dintre medicină și religie. "Apropierea dintre medic și pacientul său are ceva din apropierea pe care preotul trebuie să o aibă față de cei pe care îi păstorește". Profesorul a vorbit apoi din perspectiva chirurgului, mărturisind efortul și dorința acestuia de a împlini "minunea" vindecării, dar și neliniștile, incertitudinile celui care, deși deține secretele tămăduirii, este totuși un simplu om, care are curajul și datoria de a-și asuma responsabilitatea pentru pacientul său, un om care are nevoie de harul și ajutorul lui Dumnezeu pe drumul "pe care experiența și cunoașterea pot doar să îl contureze, realitatea fiind întotdeauna diferită". De aceea, pe lângă priceperea chirurgului, este nevoie de credință atât a medicului, cât și a bolnavului. Nu doar medicul, ci și bolnavul trebuie să lupte: "bolnavul trebuie să înțeleagă că cea mai mare parte din vindecare vine din el și din încrederea sa".
În aceeași după-amiază, PS Florentin a vizitat și a binecuvântat bolnavii internați la Spitalul CFR, fiind întâmpinat și condus în clinică de către pr. capelan Ciprian Felecan, împreună cu medici ai spitalului. Programul dedicat Zilei Bolnavului a continuat prin slujba Vecerniei în capela Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj, capelă în care, alternativ, celebrează atât preotul ortodox cât și cel greco-catolic. La momentul de rugăciune au participat studenții seminariști, surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, împreună cu maica Letiția, superioară locală, pr. capelan Marinel Sâmbotelecan, preoții care fac pastorație în spitalele clujene, pr. Florin Soboslai, responsabilul acestora, pr. Cristian Sabău, Protopop de Cluj I, și pr. Ioan Mătieș, Vicar cu laicii și coordonatorul programului dedicat Zilei Bolnavului.
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 952, Ultimul acces: 2024-04-24 02:07:59