Un manual pentru preoti si credinciosi, despre Liturghie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un manual pentru preoți și credincioși, despre Liturghie

[2013-01-17]
Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor pregătește o broșură pentru a-i ajuta pe preoți să celebreze corespunzător Sfânta Liturghie și pe credincioși să participe, a dezvăluit prefectul acestui dicaster. Cardinalul Antonio Cańizares a făcut afirmația într-un discurs de marți susținut la Ambasada Spaniei pe lângă Sfântul Scaun, pe tema "Liturgia catolică și Conciliul Vatican II: continuitate și evoluție".
"Îl pregătim. Va ajuta la celebrarea și la participarea la Liturghie. Sperăm să apară anul acesta, la vară", a declarat Cardinalul. În discursul său, prelatul a subliniat importanța dată de CV2 - în special de "Sacrosanctum Concilium" - liturgiei, "a cărei înnoire trebuie înțeleasă în continuitate cu tradiția Bisericii și nu ca o ruptură". Se vorbește despre o înnoire a Bisericii, a afirmat el, înnoire ce nu trebuie înțeleasă ca o simplă reformă a structurilor ci trebuie să pornească cu liturgia, deoarece din liturgie se realizează lucrarea mântuirii noastre. Când vorbim despre liturgie nu trebuie să uităm ce declară documentul conciliar: "Cristos este mereu prezent în Biserica Sa, mai ales în acțiunile liturgice. El este prezent în jertfa Sfintei Liturghii, atât în persoana preotului, oferindu-se acum prin slujirea acestuia, cât mai ales sub speciile euharistice."
Prefectul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a criticat Liturghiile-spectacol și a lăudat momentele de tăcere "care sunt acțiune", ce permit preotului și credincioșilor să vorbească cu Isus Cristos. Atitudinea corectă este cea "indicată de Sf. Ioan Botezătorul, când spune că el trebuie să se micșoreze, iar Mesia să crească". A criticat și tentativele de a face mai "atrăgătoare" Liturghia prin cântece, pentru a lupta cu "plictiseala", uitându-se concentrarea pe mister. A spus că în fapt Conciliul Vatican II nu vorbește despre preot să celebreze Liturghia cu fața spre popor, ci despre importanța lui Cristos de pe altar. Rămân oricum momente în care preotul stă cu fața spre popor, precum la citirea lecturilor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1111, Ultimul acces: 2022-08-19 04:50:45