Sfantul Francisc de Sales, de 90 de ani model si ocrotitor al jurnalistilor catolici - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Francisc de Sales, de 90 de ani model și ocrotitor al jurnaliștilor catolici

[2013-01-25]
Cu ocazia comemorării Sfântului Francisc de Sales și la împlinirea a 90 de ani de la proclamarea lui ca patron al jurnaliștilor și scriitorilor catolici, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și responsabil pentru comunicații sociale în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, le-a adresat un mesaj jurnaliștilor, bloggerilor și scriitorilor catolici, informează ARCB.ro.
Pornind de la exemplul Sf. Francisc de Sales care, pentru a le face cunoscut mesajul Bisericii și celor care nu frecventau biserica, strecura foi volante pe sub ușile caselor sau le lipea pe ziduri, Mons. Robu face o legătură cu mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din acest an: "Noile tehnologii de astăzi permit ca informația să ajungă la cititori prin altfel de "porți" și pe altfel de "pereți", în spațiile oferite de internet și rețelele de socializare care sunt "spații de evanghelizare", "porți de adevăr și de credință". "În aceste noi spații", continuă Arhiepiscopul, "informația nu este o simplă știre dar devine împărtășire, capătă dimensiune antropologică, poartă cu sine ceva din cei care o împărtășesc, ceva din experiența lor, din trăirea lor. De aceea, deși ne despart mulți ani de timpurile în care a trăit și predicat Sfântul Francisc de Sales, cred că mesajul lui este foarte actual pentru jurnalistul catolic de astăzi și pentru toți cei care ilustrează, promovează sau apără învățătura creștină prin scris."
"Pentru jurnalistul catolic, spațiul public în care se exprimă - fie el în televiziune, radio, presă scrisă ori internet - devine și un spațiu de mărturie personală a valorilor pe care își fundamentează viața. Iar credibilitatea mesajului său va rezulta din coerența dintre mărturie și trăire, din integritate, din slujirea binelui comun și respectarea demnității umane, din urmarea învățăturilor evanghelice." Totodată, Arhiepiscopul îi încurajează pe jurnaliștii, bloggerii și scriitorii catolici să caute, în acest An dedicat credinței, să îl cunoască mai bine pe patronul lor și să îi urmeze exemplul. În încheierea mesajului, Mons. Ioan Robu invocă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lor: "Duhul Sfânt să vă lumineze ca să puteți da mereu mărturie cu curaj de credința voastră și de valorile creștine. Dumnezeu să vă însoțească mereu și să vă binecuvânteze!"
Sfântul Francisc de Sales, născut la Thorens-Glières, la 21 august 1567, și trecut la cele veșnice la Lyon, la 28 decembrie 1622, a fost un episcop francez, proclamat sfânt de Papa Alexandru al VII-lea în 1665 și învățător al Bisericii de Papa Leon al XIII-lea, în 1887. La 26 ianuarie 1923, Papa Pius al XI l-a proclamat patronul jurnaliștilor și al scriitorilor, "al tuturor catolicilor care, prin publicații sau ziare ori alte scrieri ilustrează, promovează sau apără învățătura creștină" (cf. Pius al XI-lea, Rerum Omnium Perturbationem).
(Sursa: ARCB.ro)
Legături:
Textul scrisorii IPS Ioan Robu

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1497, Ultimul acces: 2024-03-28 07:12:40