Abraham exemplifica drumul crestinului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Abraham exemplifică drumul creștinului

[2013-01-24]
La audiența generală de miercuri, Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre moștenirea lui Abraham ca exemplu de dor creștin după "adevărata casă" din cer și ca "prim și mare model" de credință în Dumnezeu. "Abraham, cel credincios, ne învață credința; și, ca străin pe pământ, ne indică adevărata patrie. Credința ne face pelerini pe pământ, inserați în lume și în istorie, dar în drum spre patria cerească", a spus Sfântul Părinte ieri, în Aula Paul al VI-lea.
"A crede în Dumnezeu ne face purtători de valori care adesea nu coincid cu moda și opinia momentului, ne cere să adoptăm criterii și să asumăm comportamente care nu aparțin modul obișnuit de a gândi. Creștinului nu trebuie să îi fie teamă să meargă 'împotriva curentului' pentru a trăi propria credință, rezistând tentației de 'a se uniformiza'." Papa Benedict s-a oprit asupra lui Abraham în contextul Anului Credinței și a primelor cuvinte din Crez, "Cred în Dumnezeu". Crezul, a afirmat el, este "aparent simplu", dar "deschide spre lumea infinită a raportului cu Domnul și cu misterul Său". Credința este atât dar de la Dumnezeu cât și responsabilitate umană, o "experiență a dialogului cu Dumnezeu".
Abraham, care este modelul nostru de credință, a ascultat de Dumnezeu și a mers într-un loc necunoscut lui, spune Scriptura. Invitația credinței este, de fapt, "o plecare pe întuneric, fără a ști unde conduce Dumnezeu; este un drum care cere o ascultare și o încredere radicale, la care numai credința permite să se ajungă", a spus Pontiful. "Însă întunericul necunoscutului - unde trebuie să meargă Abraham - este luminat de lumina unei promisiuni; Dumnezeu adaugă la poruncă un cuvânt asigurator, care deschide în fața lui Abraham un viitor de viață în plinătate." Viața de credință a lui Abraham l-a făcut "să vadă totul ca un dar", simțind mereu dependența sa de Dumnezeu. Aceasta este condiția spirituală a tuturor celor care "sunt de acord să îl urmeze pe Domnul".
"Credința îl conduce pe Abraham să parcurgă un drum paradoxal", a continuat Papa. Binecuvântările promise nu îi erau vizibile, dar el era binecuvântat deoarece "cu credință, știe să discearnă binecuvântarea divină mergând dincolo de aparențe, încrezându-se în prezența lui Dumnezeu și atunci când căile sale îi apar misterioase". Noi, "când spunem Cred în Dumnezeu", spunem asemenea lui Abraham: "Mă încred în Tine; mă încredințez Ție, Doamne". "A spune 'Cred în Dumnezeu' înseamnă a întemeia pe El viața mea, a lăsa ca în fiecare zi Cuvântul Său să o orienteze, în alegerile concrete, fără frica de a pierde ceva din mine însumi."
În vremurile noastre, a spus Papa, există multe provocări pentru creștinii care caută să își trăiască viața de credință. "În multe societăți ale noastre, Dumnezeu a devenit 'marele absent' și în locul său există mulți idoli, foarte mulți idoli și mai ales posesia și 'eul' autonom. Chiar și progresele însemnate și pozitive ale științei și tehnicii au indus în om o iluzie de atotputernicie și de autosuficiență și un crescând egocentrism a creat nu puține dezechilibre în cadrul raporturilor interpersonale și al comportamentelor sociale." În ciuda acestor provocări, " setea de Dumnezeu nu s-a stins și mesajul evanghelic continuă să răsune prin cuvintele și faptele atâtor bărbați și femei de credință". Chiar și astăzi, Abraham este tatăl celor care "acceptă să meargă pe urmele sale și pornesc la drum, ascultând de vocația divină, încrezându-se în prezența binevoitoare a Domnului și primind binecuvântarea sa pentru a deveni binecuvântare pentru toți."
"A afirma 'Cred în Dumnezeu'", a încheiat Papa, "ne determină să ieșim încontinuu din noi înșine, exact ca Abraham, pentru a duce în realitatea zilnică în care trăim certitudinea care ne vine din credință: adică certitudinea prezenței lui Dumnezeu în istorie, chiar și astăzi; o prezență care aduce viață și mântuire și ne deschide spre un viitor cu El pentru o plinătate de viață care nu va cunoaște niciodată apus."
Legături:
Textul integral al audienței generale

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1484, Ultimul acces: 2024-04-14 22:49:49