SRUC 2013 la Iasi: a sasea zi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2013 la Iași: a șasea zi

[2013-01-24]
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat miercuri, 23 ianuarie 2013, în Capela Surorilor Providenței, unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Inter-reliogios, pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Viața consacrată, precum și alți preoți din Iași, împreună cu credincioși atât catolici cât și ortodocși. La celebrare a participat și pr. Laurențiu Dăncuță, formator la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, care a ținut predica pentru cea de-a șasea zi de rugăciune.
În cadrul omiliei părintele Laurențiu a subliniat că mama din Evanghelie a trebuit să depășească bariere care se pot asemăna cu barierele pe care trebuie să le depășim noi în drumul spre unitate. "O primă barieră peste care a trecut este necunoașterea. Este uimitor cum ea, o străină, ajunge la cunoașterea identității lui Isus. A aflat cine este cel care străbate ținuturile sale și i se adresează cu acest apelativ: Doamne, Fiul lui David, fie-ți milă de mine! A găsit apelativul potrivit: Doamne, Fiul lui David. Aici avem prima barieră peste care trebuie să trecem pentru a putea merge mai departe spre unitate. Acum, ținând cont de numele cursului - Ce cere Domnul de la noi? - să ne analizăm și să vedem ce putem face pentru a-i cunoaște mai bine pe cei de lângă noi. Să ne apropiem de ei și să-i ajutăm și pe ei să se apropie de noi. Să-i invităm să se roage împreună cu noi și să creăm ocazii de a ne ruga împreună cu ei. Să le citim istoria. Să le învățăm ritualul și să le prezentăm și ritualul nostru. Să ne îmbogățim din această minunată cunoaștere reciprocă. Apoi, abia apoi, vom putea merge mai departe așa cum a făcut și femeia din evanghelie."
Celebrarea a fost împărțită în trei momente principale. La început a avut loc Adunarea (deschiderea celebrării) parte ce a cuprins și actul penitențial. Următorul moment l-a constituit Liturgia Cuvântului, în care s-au citit cele trei lecturi biblice, după care a urmat omilia rostită de PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. Toți cei prezenți s-au unit în rugăciune pentru unitate și transformare spunând într-un singur glas rugăciunea învățată de Isus. A urmat stropirea cu apă sfințită. Ca semn al comuniunii, cei prezenți și-au oferit semnul păcii. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea. Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc joi, 24 ianuarie, ora 17.00 - în capela mănăstirii "Don Orione". (după materialul semnat de Cosmin Croitoru pentru Ercis.ro)
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1100, Ultimul acces: 2022-08-08 23:07:22