SRUC 2013 la Iasi: a cincea zi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2013 la Iași: a cincea zi

[2013-01-23]
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat marți, 22 ianuarie 2013, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", din cartierul Nicolina, unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. paroh Petru Sescu, pe pr. ieromonah Cleofa Stefanovici, precum și alți 13 preoți din Iași și numeroși credincioși. La celebrare a participat și pr. dr. Daniel Iacobuț, profesor de teologie liturgică la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, care a ținut predica pentru cea de-a cincea zi de rugăciune. Rugăciunea a fost transmisă în direct, de pr. Adrian Blăjuță și inginerul Silviu Dogariu și prin internet, pentru cei care au dorit să fie în comuniune cu credincioșii din Iași în aceste momente binecuvântate.
La predică pr. Daniel a spus că a fi smeriți înaintea lui Dumnezeu nu înseamnă a merge singuri. Înseamnă a merge împreună cu cei care sunt semnele vii ale prezenței lui Dumnezeu între noi, prietenii noștri. "Vă numesc prieteni", spune Isus în Evanghelia lui Ioan. În libertatea iubirii, putem să îi alegem pe prietenii noștri și să fim aleși ca prieteni. "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi", spune Domnul fiecăruia dintre noi. Prietenia lui Isus cu fiecare dintre noi transfigurează și transcende relațiile noastre cu familia și societatea. Ne vorbește despre iubirea profundă și durabilă a lui Dumnezeu față de noi toți. Cântarea de iubire din Biblie, Cântarea cântărilor a lui Solomon, a fost interpretată în diferite moduri, de exemplu, ca iubirea lui Dumnezeu față de Israel sau iubirea lui Cristos față de Biserică. Este martoră a pasiunii dintre iubiți care transcende barierele impuse de societate. Când iubita îi spune iubitului său "sunt neagră, dar sunt frumoasă", cuvintele sale ajung cu rugămintea "nu vă uitați că sunt neagră". Însă iubitul se uită și alege iubirea așa cum face Dumnezeu în Cristos.
Ce anume cere Dumnezeu de la cei care sunt chemați să meargă cu Isus și cu prietenii săi? În India este o chemare adresată Bisericilor de a-i îmbrățișa pe daliti ca prieteni egali cu prietenul lor comun. O astfel de chemare de a fi prieteni cu prietenii lui Isus este alt mod de a înțelege unitatea creștinilor pentru care ne rugăm în această săptămână. Creștinii din toată lumea sunt chemați să fie prieteni ai tuturor celor care luptă împotriva discriminării și nedreptății. A merge spre unitatea creștinilor cere ca să fim smeriți înaintea lui Dumnezeu cu - și ca - prietenii lui Isus. Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc miercuri, 23 ianuarie, ora 17.00, în capela Surorilor Providenței, Bucium. (după corespondența semnată de Cosmin Croitoru pentru Ercis.ro)
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1132, Ultimul acces: 2022-08-01 21:55:00