Funeraliile Cardinalului Józef Glemp la Varsovia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Funeraliile Cardinalului Józef Glemp la Varșovia

[2013-01-30]
Aproximativ 90 de Cardinali și Episcopi au participat luni, 28 ianuarie 2013, la funeraliile Cardinalului Józef Glemp, fost Primat al Poloniei. În Liturghia din Catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Varșovia au fost prezenți aproape toți Episcopii polonezi, cu președintele acestui episcopat, Arhiepiscopul Józef Michalik. La ceremonie au participat reprezentanți ai autorității de stat, între care președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, și fostul președinte Lech Walesa. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Cardinalul Stanislaw Dziwisz, Arhiepiscop Mitropolit de Cracovia, predica fiind rostită de actualul Primat al Poloniei, Arhiepiscopul Jozef Kowalczyk, Mitropolit de Gniezno. Între Cardinalii concelebranți s-au numărat Cardinalul Péter Erdő, președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, și Cardinalul Stanisław Ryłko, președinte al Consiliului Pontifical pentru Laici, reprezentând Sfântul Scaun.
La începutul Liturghiei, Arhiepiscopul Celestino Migliore, Nunțiu apostolic în Polonia, a citit telegrama de condoleanțe pe care Papa Benedict al XVI-lea a trimis-o Cardinalului Kazimierz Nycz, Arhiepiscop Mitropolit de Varșovia. Cardinalul Stanislaw Dziwisz a spus: "Astăzi, Biserica din Polonia și întreaga noastră patrie aduce un omagiu Cardinalului Józef Glemp, Primatul marilor descoperiri. În timpuri dificile, în timpurile comunismului, a devenit persoana care în mod curajos și înțelept a luptat pentru libertatea și independența totală de sistemul totalitar. Primatul a demonstrat un mare calm și înțelepciune de viață în fața diviziunilor politice, pentru a ameliora tensiunile interne cu mare prudență, și în timpurile dificile de transformare a rămas fidel lui Dumnezeu și Bisericii". Arhiepiscopul de Cracovia a amintit: "Cardinalul Glemp a continuat tradiția Cardinalului Primat al Mileniului Stefan Wyszynski, întărind credința și spiritul națiunii, susținut de Papa Ioan Paul al II-lea".
În cadrul predicii, Arhiepiscopul Józef Kowalczyk l-a definit pe Cardinalul Glemp "un om de o mare autoritate și înțelepciune, un păstor după Inima lui Isus, un predicator neobosit al Cuvântului lui Dumnezeu și un ministru al Sacramentelor". "Extrem de dificil pentru tânărul Primat Józef Glemp a fost evenimentul din 13 decembrie 1981, Declararea legii marțiale în Polonia. Primatul s-a dovedit a fi un om plin de credință și de speranță. A tras semnale de alarmă, în ciuda lipsei de înțelegere și susținere de pe mai multe fronturi, înainte de a se vărsa sânge de frate. În zilele dificile ale legii marțiale, a întreprins o serie de acțiuni, rod al înțelegerii, al iertării și al unității. În aceste acțiuni ale sale, a fost fidel motoului său episcopal: 'Prin caritate în dreptate'". După cum a subliniat Arhiepiscopul Kowalczyk, "Primatul defunct al fost un om al unor importante inițiative precum al doilea Sinod Plenar al Bisericii din Polonia, în anii 1991-1999, și dezvoltarea unui plan pastoral pentru deceniul care a precedat Marele Jubileu al anului 2000".
"Cardinalul Glemp, ca moștenitor al Cardinalilor Hlond și Wyszynski, a fost custodele spiritual al emigrației poloneze și a vizitat centrele poloneze din diferite părți ale lumii". "Amintindu-și de deciziile nerealizate ale Constituției din 3 mai 1791, a început construirea Sanctuarului Providenței Divine la Varșovia, ca un tribut adus de națiunea poloneză pentru darul libertății recâștigate". "Activitățile sale pentru Biserica și patria noastră au fost apreciate de diferite entități și organizații atât din țară cât și din străinătate. În 21 decembrie 2009, Primatul Glemp a fost onorat cu cea mai înaltă distincție din partea președintelui polonez Lech Kaczynski, Ordinul Vulturul Alb". "Viața și slujirea defunctului Cardinal Józef Glemp a fost dificilă și provocatoare. A fost succesorul marelui Primat al Mileniului. Slujirea sa s-a realizat în lumina pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea", a mai subliniat Arhiepiscopul Kowalczyk.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, președintele polonez Bronisław Komorowski a spus despre Cardinalul Józef Glemp că a fost "un bun fiu al patriei sale, un om de un profund patriotism". Cardinalul Glemp a acționat nu doar în numele emoției patriotice, ci și în numele evaluării raționale, cu calm, a situației", a subliniat Bronislaw Komorowski. "Cardinalul Glemp a fost un om al dialogului și al înțelegerii, preocupându-se de unitatea națională în elementele ei esențiale", a concluzionat președintele Republicii Poloneze. După Liturghie, sicriul a fost depus în cripta Arhiepiscopilor de Varșovia, de la subsolul catedralei. Sicriul a fost depus în locul unde fuseseră înainte depuse rămășițele pământești ale lui Zygmunt Szczesny Felinski, Arhiepiscop de Varșovia în anii 1862-1883.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 888, Ultimul acces: 2022-08-17 15:46:34