In desertul actual, o postare a Papei pe Twitter poate fi o picatura de roua - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În deșertul actual, o postare a Papei pe Twitter poate fi o picătură de rouă

[2013-01-30]
Săptămâna trecută, Papa Benedict al XVI-lea a prezentat lumii Mesajul său pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, care se va celebra în 12 mai 2013, cu tema: "Rețelele sociale: porți ale adevărului și credinței; spații noi de evanghelizare". Mons. Claudio Maria Celli, președinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, a explicat pentru Agenția ZENIT raportul Sfântului Scaun cu noile tehnologii în munca de zi cu zi și a expus punctul său de vedere asupra unor inițiative, cum ar fi contul pe Twitter al Papei, care actualmente, la mai puțin de o lună de la lansare, are peste două milioane și jumătate de utilizatori care îl urmăresc.
Mai întâi, Arhiepiscopul a vorbit despre primele reacții la Mesajul Papei pentru ZMCS: "Observând revista presei internaționale, cred că Mesajul Papei a fost bine primit în toate părțile. Cred că în cele din urmă s-a ajuns la conștientizarea faptului că rețelele sociale au nevoie de prezența oamenilor de bunăvoință. Ele nu sunt un instrument pe care omul îl pornește sau îl închide, ci un mediu în care trăiește efectiv; ca o mare piață unde se întâlnește cu alte persoane și unde este posibil să descopere sensul profund al propriei vieți. Cred că aceasta este una dintre marile provocări propuse de Mesajul Papei". Vorbind despre cei care doresc să desfășoare munca de evanghelizare în rețelele sociale, a spus că aceștia sunt oameni "ai timpului nostru care l-au primit în inimă pe Domnul Isus și mesajul Său și care, așadar, caută să îl transmită și să îl trăiască prin intermediul rețelelor sociale".
"Sunt foarte bucuros pentru invitația adresată de Papa la a descoperi care sunt frământările și tensiunile oamenilor de astăzi. Deoarece, așa cum se citește în textul Mesajului, 'rețelele sociale sunt alimentate de aspirații înrădăcinate în inima omului'. Sunt încă un spațiu în care putem înțelege că Domnul Isus ne este aproape". Subliniind faptul că rețelele sociale sunt medii de viață, președintele Consiliului Pontifical a continuat: "Așadar eu nu utilizez rețelele sociale doar pentru a vesti Evanghelia, ci locuind în rețeaua socială, cu mărturia mea, cu vestirea mea, îl comunic pe Isus Cristos, cuvântul Său, propunerea Sa. Într-un mesaj de acum câțiva ani, Sfântul Părinte a vorbit de-a dreptul despre o "diaconie a culturii digitale", invitând Episcopii să formeze în propriul mediu un mic grup de preoți care să poată acționa în rețea și să exercite o pastorație reală".
Legat de contul pe Twitter al Sfântului Părinte, Mons. Celli a explicat că "dorința sa a fost aceea de a fi aproape de oamenii de astăzi și de a rămâne alături de ei cu cuvântul său. Și da, o postare pe Twitter este limitată la 140 de caractere, dar aceste puține cuvinte pot avea un conținut profund care poate ajuta omul să redescopere sensul profund al vieții sale... Când am prezentat primul tweet al Papei, am vorbit despre 'scântei ale adevărului' și 'pastile de înțelepciune'. Iată, în acest 'deșert spiritual'... o 'picătură de rouă', așa cum poate fi o frază scurtă dar profundă a Pontifului, poate alina setea omului și poate înlesni drumul său. De aceea, în ciuda criticilor, a ofenselor și a unor mesaje chiar dure primite, consider că decizia Papei de a intra în rețeaua socială este extrem de pozitivă".
Referitor la proiectele dicasterului pe care îl conduce, Mons. Celli a precizat: "În acest moment mergem înainte cu inițiativa de pe Twitter, care crește zi după zi și înregistrează mereu mai mulți utilizatori care o urmăresc. Și căutăm să facem astfel încât postările Sfântului Părinte să poată fi răspândite cât mai larg posibil. O altă inițiativă este news.va, situl care adună informațiile de la diversele organe de comunicare ale Sfântului Scaun. Astăzi news.va este vizitat zilnic de 12.000 până la 30.000 de persoane. Sunt sigur că încetul cu încetul acest număr va crește. Pentru noi este foarte important, deoarece ne permite să fim prezenți și să putem oferi zilnic știri actualizate mai mult decât de trei ori pe zi". De asemenea, funcționează deja "aplicația pentru smartphone-uri care va permite accesarea imediată a filmărilor cu Papa sau a transmisiunilor audiențelor generale, a rugăciunilor Angelus sau a ceremoniilor din Bazilica San Pietro".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 882, Ultimul acces: 2022-08-19 03:46:01