Migratie si solidaritate in credinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Migrație și solidaritate în credință

[2013-01-31]
"Dacă sute de mii de emigranți români și-au găsit un rost în Italia, aceasta se datorează, printre altele, gesturilor concrete ale Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea și ale colaboratorilor săi, gesturi cu profundă conotație evanghelică", a spus Episcopul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, la colocviul organizat în seara zilei de marți, 29 ianuarie 2013, la Roma, de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, pe tema "Migrație și solidaritate în credință". La încheierea colocviului, găzduit de Comunitatea Sant'Egidio, ambasadorul român pe lângă Sfântul Scaun, Bogdan Tătaru-Cazaban, a conferit Cardinalului Antonio M. Vegliò, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, din Vatican, Ordinul Național "Steaua României" în grad de Comandor, informează situl Radio Vatican.
Au fost prezenți numeroși invitați - migranți de pe diferite continente, oameni de cultură, ambasadori și reprezentanți ecleziastici de mai multe confesiuni. În cadrul manifestării, care l-a avut ca moderator pe Alberto Quattrucci, purtător de cuvânt al Comunității Sant'Egidio, a intervenit mai întâi prof. Marco Impagliazzo, președintele Comunității gazdă a evenimentului. Acesta a menționat importanța deschiderii față de migranți efectuată de Papa Paul al VI-lea, care a dat dovadă de o capacitate pastorală extraordinară în fața migrațiilor, reușind să imprime Bisericii Catolice o deschidere universală la dialog cu societatea în care trăiește, dialog de care beneficiază și migranții de astăzi. Referindu-se la Cardinalul Vegliò, prof. Impagliazzo a subliniat că în lunga sa activitate diplomatică, dar și în calitate de colaborator al Papei pentru migranți, s-a prezentat întotdeauna cu trăsăturile omului de dialog, cu abilități speciale în a stabili colocvii cu persoane aparent îndepărtate, dar mai ales ca om al lui Dumnezeu și prieten al oamenilor.
"Nu știam că întrunesc atâtea calități", a replicat Cardinalul Vegliò, "dar, cum în asemenea ocazii nu se vorbește urât despre cel decorat, cu atât mai puțin o voi face eu însumi". Orientând atenția publicului spre tema colocviului Cardinalul Vegliò a făcut referință la Mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru Ziua Migranților din acest an, în care spune că pentru mulți dintre cei constrânși să plece din patrie începe un pelerinaj de speranță dar și un adevărat calvar, și aceasta atât pentru migranți cât și pentru cei rămași acasă. În acest sens, și România a trebuit să se confrunte cu efectele emigrației, printre care depopularea masivă și scăderea bruscă a ratei natalității. Iar dacă fenomenul global al migrației nu este străin de situații de exploatare a omului și tentațiile criminalității, Biserica nu renunță să apere demnitatea persoanei umane și să sprijine o justă integrare a migranților în țările de sosire.
Episcopului Siluan a ilustrat în continuare fața dramatică dar și reversul providențial al emigrației din România. El a subliniat că mulți români au găsit în Italia "o țară cu o mentalitate creștină foarte puternică", și că Biserica Catolică, prin Sfântul Părinte și colaboratorii săi, a fost pentru ortodocși "nu o mamă vitregă ci o mamă adevărată". Într-adevăr, a încheiat PS Siluan, mulți dintre cei care sosesc pentru prima dată în Italia își dau unii altora adresele instituțiilor catolice unde pot găsi o masă caldă, un pat sau un duș: la Caritas, Comunitatea Sant'Egidio sau Fundația "Migrantes". Directorul acestei Fundații a episcopatului italian, Mons. Giancarlo Perego, a subliniat că atitudinea Bisericii Catolice față de migranții români - în cea mai mare parte ortodocși - denotă întotdeauna respect pentru diversitatea confesională. De aceea, Fundația respinge în raporturile cu migranții atât ideea de asimilare a acestora cât și tendințele lor de marginalizare, pentru a nu se ajunge la dispersarea patrimoniului de credință cu care vin în noile țări, ci pentru a-l îmbogăți ulterior cu noi experiențe de spiritualitate și dialog.
Mons. Anton Lucaci, coordonatorul migranților români de rit latin din Italia a pornit în discursul său de la faptul că milioane de emigranți români s-au stabilit în Italia sau Spania. De ce aceste țări, de clară vocație catolică, și nu altele? Mons. Lucaci a menționat în acest sens persistența în folclorul și mentalul românesc a unor figuri de referință pentru credința și identitatea latină a poporului român, precum Sfântul apostol Petru și împăratul Traian. Mons. Lucaci a descris succint și procesul de maturizare a comunităților de migranți catolici din Italia, după cum dovedesc și tot mai generoasele inițiative caritabile organizate în diferite comunități latine pentru copiii orfani, misionarii români din Africa sau familiile sărace. După ce decenii la rând au primit, acum românii catolici au început să dăruiască, ceea ce, a spus Mons. Lucaci, îndreptățește pe deplin titlul manifestării: "Migrație și solidaritate în credință".
A urmat, în fine, intervenția ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Bogdan Tătaru-Cazaban. Ambasadorul a scos în relief contribuția Cardinalului Antonio M. Vegliò la cultura ospitalității globale și la promovarea drepturilor migranților români. La ceremonia finală de conferire a Ordinului Național "Steaua României", Cardinalul Vegliò a spus că acceptă înalta distincție a statului român, acordată prin decret prezidențial, ca semn de recunoștință față de Papa Benedict al XVI-lea și luările sale de poziție în favoarea migranților.
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 905, Ultimul acces: 2022-08-16 04:06:55