Patriarhul caldeean Sako isi prezinta intentiile pastorale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul caldeean Sako își prezintă intențiile pastorale

[2013-02-05]
"Oricare ar fi originile naționalismului și fundamentalismului, acestea blochează calea spre dezvoltare și pace", consideră Patriarhul Bisericii Caldeene, Louis Raphaël I Sako, ales la 31 ianuarie de Sinodul Bisericii, reunit în Roma. Ieri a celebrat o Liturghie în Bazilica San Pietro, la care în numele Papei a fost prezent Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Răsăritene. Acesta a spus: "Cerem binecuvântări asupra Dvs, pentru ca Bunul Păstor să șteargă lacrimile poporului irakian, să îl mângâie, încurajeze, corecteze, însoțindu-l mereu în mărturia lui". Patriarhul Sako, alături de câțiva Episcopi, a fost apoi primit în audiență de Papa Benedict.
Într-un interviu pentru un blog italian intitulat BaghdadHope, citim într-un material semnat de Andrea Tornielli pentru Vatican Insider, noul Patriarh se arată a fi un lider religios deschis, care dorește să dea un nou impuls dialogului. Patriarhul și-a explicat motoul, care conține cuvintele autenticitate, unitate și înnoire: "Primul cuvânt al motoului meu este autenticitate și prin aceasta mă gândesc la nevoia de a fi adevărați și sinceri unii cu alții, să fim clari și să vorbim fără teamă. A fi liber să îți exprimi opinia, chiar dacă ea este în contradicție cu opinia persoanei cu care vorbim, arătând desigur sensibilitatea și tactul necesar, pentru a face constructivă critica noastră."
"Unitatea trebuie căutată mai întâi la nivel personal, eclezial, ecumenic și interreligios și nu voi obosi niciodată să spun că dialogul este esențial pentru a atinge unitatea. Aceasta deoarece este singura cale de contracarare a violenței și singurul lucru care ne poate da un viitor. Înnoirea va cere un efort deosebit. Trebuie dată atenție pregătirii cantitative dar mai ales calitative a clerului, centrată pe rolul clericului de a inspira și de a dialoga în Biserică și în afara ei. Trebuie o mai mare concentrare pe figura laicului din Biserică. Laicul este un partener care trebuie să devină parte tot mai integrantă a consiliilor pastorale și diecezane. Pentru ca acest parteneriat să meargă, barierele dintre cler și laici trebuie să fie dărâmate, eliminând toate urmele de clericalism, legate de tradiții respectabile dar depășite. Trebuie neapărat să ne oprim să trăim în trecut. Mesajul Bisericii trebuie să fie adaptat vieții moderne și oamenilor de astăzi."
Patriarhul a vorbit și despre Liturghie: "Așa după cum spunea Sf. Ioan Crisostom, liturgia a fost făcută pentru om, nu invers. Noi suntem răsăriteni și, drept urmare, linia noastră de gândire - pastorală și spirituală - este răsăriteană, dar trebuie să se adapteze timpurilor moderne, cu un limbaj care este mai direct și nu neglijează tradițiile noastre de 'Biserică a martirilor', dar care vorbește de asemenea credincioșilor despre milostivire și iubire, despre mântuire și speranță." Răspunzând despre folosirea limbii arabe în liturgie, PF Sako a răspuns: "Suntem legați de istoria și tradițiile noastre și le respectăm, propunând îmbunătățiri în unele domenii. [...] Tradițiile trebuie respectate, dar în același timp avem nevoie să ne arătăm apropierea de oameni, nu doar prin folosirea unui limbaj simplu, care să fie înțeles de toți, ci și folosind limba utilizată local. Aceasta ar putea fi araba, kurda sau persana."
După ce a anunțat o reformă a Diecezelor caldeene și posibilitatea creării uneia noi în Europa, Patriarhul a mai spus că intenționează să nu mai poarte șașul (un tradițional acoperământ pentru cap), care cândva era purtat de întreg clerul caldeean: "Pentru mine reprezintă o tradiție legată de un folclor local. Doresc să fiu simplu și direct, să evit crearea de bariere cu ceilalți. Chiar și modul de îmbrăcare poate crea bariere, într-o anumită măsură. Așa că fără șaș, dar poate cu ceva mai simplu."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 899, Ultimul acces: 2022-08-14 19:39:42