Ctitorie a primului patriarh al Romaniei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ctitorie a primului patriarh al României

[2013-02-08]
Pe strada Iani Buzoiani din București se află Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ a Parohiei „Sfânta Maria“ - Miron Patriarhul. Împrejmuită de un parc frumos ce poartă numele Reginei Maria, lăcașul de rugăciune îi invită pe trecători la liniște, reculegere și adunare sufletească.
Această biserică închinată Maicii Domnului, ridicată în stil neobizantin cu elemente de arhitectură românească, reprezintă prin frumusețea, noblețea și prin calitatea materialelor folosite la decorarea interiorului, o mărturie că în vremuri trecute oamenii au dat lui Dumnezeu ceea ce au avut mai bun. Și nu ne referim numai la dania materială, la susținerea financiară. Oamenii au pus la temelia acestei biserici „regale“ iubire, vocație, priceperea fiecăruia și talentul personal, pentru a ridica o biserică ce poate fi ușor încadrată printre cele mai frumoase din București și poate din țară. Lăcașul de rugăciune a fost ridicat în anul 1928. „Parohia a fost înființată în anul 1925 de către un vrednic slujitor, preotul Petre Chiricuță. După aceea a venit ca paroh Nicolae Iordănescu și a început construirea actualei biserici. La punerea pietrei de temelie au fost prezenți patriarhul Miron Cristea și regina Maria, în anul 1928, la 6 iunie. S-a lucrat în același timp la această biserică și la școala de alături, care este tot ctitorie regală. S-a lucrat cu mult sârg, astfel că în jumătate de an au fost date la roșu și biserica, și școala, la 6 decembrie 1928. Pictura realizată în anii următori este opera pictorului Dumitru Brăescu (1886-1947), care studiase la Ravena. Acesta a cercetat și catacombele romane și a realizat o trecere de la stilul renascentist în pictura bisericească spre stilul romanic și bizantin“, ne-a spus părintele paroh Ioan Șurubaru.
Mobilierul, stranele, catapeteasma și amvonul de lemn, care împodobesc biserica, au fost realizate de sculptorul Grigore Dumitrescu. Sculptate în lemn de nuc și ornate cu motive florale, acestea nu sunt încărcate excesiv, ci prin simplitate artistică și suplețe se încadrează perfect în ambianța lăcașului, care efectiv îți creează impresia unei coborâri a cerului pe pământ. Astfel înfrumusețat, lăcașul de rugăciune a fost sfințit în 1934 de patriarhul Miron al României. Viața lăcașului de rugăciune a fost legată de viața cartierului în care a fost ridicat. A fost martorul ororilor războiului, al bombardamentelor care au afectat cartierul Grivița în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și al activităților filantropice desfășurate aici de părintele Nicolae Iordănescu, care a înființat o cantină socială în primii ani de după război. Erau ajutați în special orfanii și văduvele de război, invalizii și săracii care nu mai aveau case. Regimul comunist a limitat activitatea de la această biserică, dar nu a distrus-o. Astăzi, continuă această tradiție filantropică. După 1990, lăcașul de rugăciune a cunoscut noi începuturi luminoase. Sub păstorirea părintelui paroh Ioan Șurubaru, clădirea a fost consolidată, pictura restaurată la frumusețea originală, iar curtea bisericii, lărgită și amenajată. „Turla a fost zdruncinată la cutremurul din â77, încât avea mare nevoie de consolidare și reparații exterioare și interioare. S-a făcut o lucrare durabilă peste timp. Pictura a fost restaurată, astfel că în 1999, la 10 octombrie, biserica a fost resfințită de patriarhul Teoctist“, ne-a mai spus părintele paroh.
Curtea sfântului lăcaș este azi un adevărat parc. Au fost plantați brazi, stejari, mesteceni, pomi decorativi, au fost aduse băncuțe și ridicate două troițe, una din lemn și alta din marmură, astfel încât oricine poposește aici se poate reculege în rugăciune și liniște sufletească departe de zgomotul și forfota Capitalei.
(Articol publicat în Ziarul Lumina din 8 februarie 2013)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 24694, Ultimul acces: 2024-04-13 09:02:22