In Tara Sfanta catolicii adopta data ortodocsilor pentru Paste - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În Țara Sfântă catolicii adoptă data ortodocșilor pentru Paște

[2013-02-09]
Ghassan Rafidi, de 53 de ani, își amintește cu bucurie celebrarea de două ori a Paștelui în localitatea sa, Jifna. "Aveam două timpuri de celebrare și două vacanțe. Familia tatălui meu ne dădea daruri în sărbătoarea ortodocșilor greci, iar familia mamei în sărbătoarea catolicilor", a povestit Rafidi pentru serviciul de știri al Conferinței Episcopale Americane. Dar astăzi cele două comunități creștine s-au redus numeric, și este important ca celebrările să îi unească, a mai spus el. Angajatorii dau o singură vacanță pentru celebrările pascale, punând presiuni asupra familiilor să decidă pe care să o țină.
"Musulmanii ne întreabă adesea câți de Isus avem", a mărturisit Rafidi. Asemenea familiei lui sunt multe în Israel, dar și în teritoriile palestiniene, cu membri aparținând Bisericilor Catolică, Ortodoxă Greacă și Protestante. În ultimii 15 ani, parohiile catolice din Palestina și multe din Israel au celebrat Paștele după data ortodocșilor greci. Acum, urmare a unei directive date de Adunarea Ordinarilor Catolici din Țara Sfântă, în doi ani toți catolicii răsăriteni, precum și Patriarhia latină (romano-catolică) din Țara Sfântă, vor adopta pentru Paști data din calendarul iulian, menținut de Biserica Ortodoxă Greacă. Patriarhia latină consideră decizia "un pas ecumenic important". Directiva oficială așteaptă însă acum aprobarea Vaticanului.
"Principalul motiv pentru unificarea celebrărilor pascale îl reprezintă membrii aceleiași familii, localități sau parohii, ca să poată să aibă o singură celebrare și un singur calendar, să arate unitate și să se bucure de unitate. Dorim să dăm un bun exemplu de unitate semenilor noștri ne-creștini", a afirmat cancelarul Patriarhiei latine, Episcopul auxiliar William Shomali. Dieceza de rit latin din Țara Sfântă include Israelul, teritoriile palestiniene și Cipru. Parohiile din Ierusalim și Betleem, din Fâșia Gaza, respectiv parohia din Tel Aviv, vor rămâne cu Paștele deodată cu Vaticanul, anul acesta, în mod excepțional, din diverse motive. Cum la anul Paștele cade la aceeași dată după ambele calendare, practic noua decizie va fi resimțită fără excepție - pe teritoriile vizate - doar din 2015.
Biserica Ortodoxă Greacă merge după calendarul iulian, neadoptând calendarul gregorian, implementat de Papa Grigore al XIII-lea în 1582, pentru a corecta greșeli de calcul. Spiritul sărbătorilor se pierde dacă celebrarea este la date diferite, a declarat pr. Raed Abusahlia, de la parohia romano-catolică Preasfânta Familie din Ramallah, Fâșia Gaza. "Liturgia este foarte frumoasă dacă o facem împreună, ca o familie. Nu poate fi spirituală doar cu o parte din familie." Pr. Ilario Antoniazzi, de la parohia romano-catolică Sf. Anton din Rameh, Israel, a celebrat Paștele cu ortodocșii greci în fiecare din ultimii 15 ani; după el nu data este importantă. "Cel mai important este să fim împreună la sărbătoare, să dăm un bun exemplu de iubire, să ne arătăm uniți în iubire", a spus el.
În Haifa, în nordul Israelului, schimbarea nu a venit cu ușurință pentru unii credincioși, a spus pr. Agapios Abu Saada, de la Catedrala catolică melchită Sf. Ilie, care a militat intens pentru unificarea datei. "Experiența mea în căutarea solidarității nu a fost mereu lină", a declarat el. "Decizia nu a fost văzută la fel nici măcar în cadrul aceleiași comunități de credincioși. [...] Unificarea sărbătorii este o mărturie creștină vie într-o societate multiculturală și multireligioasă. Creștinii din Țara Sfântă sunt o minoritate care se tot divide în minorități mai mici, în subcomunități, ce deteriorează scopul creștinilor de a fi o singură comunitate."
Pr. Abusahlia a spus că unii dintre credincioși au fost "puțin deranjați" deoarece Paștele ortodox grec vine atât de târziu anul acesta: la 5 mai. "În anii trecuți, celebram fie împreună, fie la o săptămână diferență. Acum este foarte târziu, la 35 de zile diferență. Dar îl vom celebra împreună: este bine și important în același timp", a spus el. Schimbarea implică și celebrarea Postului și a perioadei dintre Paști și Rusalii, a spus Episcopul Shomali. "Crăciunul e doar de la Crăciun la Epifanie, dar când unim calendarul (după data Paștelui) unificăm 90 de zile din an. Este foarte important", a susținut el. A mai spus că ar fi fericit să vadă Paștele celebrat la fel de toți creștinii. "Soluția este fixarea unei duminici din aprilie." Episcopul Shomali a spus că deși catolicii nu au cerut Bisericii Ortodoxe Grecești să celebreze Crăciunul după calendarul gregorian, se așteaptă totuși ca ei să facă acest pas, astfel ca atât Crăciunul cât și Paștele să fie celebrate pe viitor deodată de diferitele comunități.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 867, Ultimul acces: 2022-08-08 23:12:46