Ramas bun Mons. Prof. Peter Jäger - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Rămas bun Mons. Prof. Peter Jäger

[2013-02-21]
Ziua de 11 februarie 2013, a intrat în istoria Bisericii și a lumii, ca fiind ziua în care Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea și-a anunțat retragerea din oficiul său de Episcop al Romei și Pontif al Bisericii Universale. Dar această zi, are pentru istoria Bisericii locale din Banat, Transilvania, Parțium și Maramureș încă o însemnătate: este ziua în care fostul nostru profesor și formator Mons. prof. Peter Jäger a fost chemat de către Mântuitorul Isus Cristos în împărăția Sa fără de sfârșit.
Toți cei care l-au întâlnit și cunoscut pe regretatul profesor, știau că are un mare merit în formarea clerului din Diecezele de Timișoara, Alba Iulia, Oradea și Satu Mare, fiind profesor de filosofie în seminarul major din Alba Iulia timp de peste 45 de ani. Un buchet de 45 de ani dedicați slujirii Bisericii și lui Dumnezeu. Nu au fost ani ușori, fiind și anii comunismului, dar și prin munca fostului profesor Peter Jäger s-au născut multe generații de preoți care au putut face față comunismului, iar acum pot face față cu înțelepciune lumii care ne înconjoară.
Ziua de 18 februarie a fost ziua când ne-am luat rămas bun de la profesorul nostru. La miezul acestei zile, la orele 12:00 a avut loc un Requiem solemn în Catedrala "Sf. Mihail" din Alba Iulia. Această Liturghie a fost celebrată de către IPS Dr. György Jakubinyi, Arhiepiscop de Alba Iulia. Au concelebrat PS László Böcskei, Episcop de Oradea, PS Jenő Schönberger, Episcop de Satu Mare și PS József Tamás, Episcop auxiliar de Alba Iulia. Alături de Episcopi au participat peste 100 de preoți, diaconi și seminariști. Din partea Episcopiei de Timișoara, de care aparținea onoratul profesor, a participat pr. Nikola Lauš, econom al Diecezei. Predica a fost rostită de către pr. Korom Imre, spiritual al seminarului minor Alba Iulia și profesor de limba latina în seminarul major din același oraș. După Requiem, trupul neînsuflețit al prof. Jäger a fost purtat de patru diaconi bănățeni, Pozsonyi Daniel, Sima N. Mihai, Sima M. Mihai și Drăghia Novița, din Catedrală spre mașina cu care a pornit pentru ultima dată spre Aradul Nou (parohie de care ține localitatea natală - Tisa Nouă - a regretatului profesor) și spre Banat, spre patria pământească, unde era așteptat de către păstorul său și de către o parte din clerul Diecezei de Timișoara.
La Aradul Nou, Requiemul a început la orele 18:45. Înainte de Requiem preoții prezenți s-au rugat Sf. Rozariu pentru sufletul profesorului lor. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către PS dr. h c Martin Roos, Episcop de Timișoara. Alături de el au fost prezenți pr. Johann Dirschl, vicar general al Diecezei de Timișoara, pr. Mates Dirschl, paroh de Aradul Nou și peste 40 de preoți, diaconi și seminariști. Cântecele tradiționale ale șvabilor bănățeni, compuse pentru astfel de evenimente triste, au ajutat la aprofundarea sentimentului de acceptare a voinței lui Dumnezeu în orice împrejurare. Acele cântece care au răsunat în Biserica din Aradul Nou, le cânta cândva și profesorul în copilăria și tinerețea sa, iar mai apoi, pentru o scurtă vreme ca paroh de Steierdorf. Predica a fost rostită de PS. Martin Roos, în limbile germană și maghiară, punându-se accentul pe rolul de formator al prof. Peter Jäger.
În anul 1965, Episcopul de pie memorie Márton Áron, la rugat pe Ordinarul de atunci de Timișoara, Konrad Kerweiss, să îl elibereze pe prof. Peter Jäger din pastorația diecezană, deoarece este nevoie de el la catedră, fiind capabil să se integreze foarte bine în orice materie a teologiei. Acest lucru s-a și adeverit la Alba Iulia, unde era liberă catedra de filosofie. A preluat-o Mons. Prof. Peter Jäger, care timp de peste 45 de ani a condus această catedră cu o deosebită excelență. Regretatul profesor a pus în fiecare dintre studenții care au deprins tainele acestei științe cu el, bazele unei filosofii scolastice sănătoase. A pus un fundament pe care se putea construi. Un fundament care stă la baza formării sacerdotale. Pe lângă modul în care preda filosofia, personalitatea sa era una foarte apreciată, pr. prof. Jäger fiind mereu foarte exact în ceea ce făcea, mereu punctual și nu în ultimul rând străduindu-se să fie mereu corect și imparțial. Aceste lucruri, pe lângă faptul că le trăia, le și pretindea de la alumnii săi. În anul 2000, onoratul profesor a fost numit rector al Seminarului Major din Alba Iulia. Nu a dezamăgit deloc fiind un bun pedagog și conducător.
După Requiemul de la Aradul Nou, trupul neînsuflețit a fost purtat din Biserică spre mașina mortuară de șase preoți diecezani, de vârste diferite, cu toții cândva studenții părintelui, pentru a-și continua drumul său spre Augsburg - Germania, unde urma să fie înmormântat, lângă mama sa, conform ultimelor sale dorințe. Înmormântarea a avut loc miercuri, 20 februarie 2013, în cimitirul "Alter Ost-Friedhof", la orele 11:30. Celebrarea a fost oficiată de pr. dr. László Vencser, fost vice-rector al seminarului major din Alba Iulia. La această ceremonie au participat circa 20 de preoți, majoritatea stabiliți în Germania. Din partea Diecezei de Timișoara a participat Mons. Johann Dirschl, vicar general, și pr. Bene Tamás, secretar episcopal. După ritul înmormântării, a avut loc în biserica parohială "Christkönig" (Cristos Rege) un Requiem concelebrat de toți preoții prezenți împreună cu pr. dr. László Vencser și pr. Manfred Krumm, parohul locului.
Niciunul dintre foștii studenți care au participat la cursurile profesorului Jäger, nu îl vor putea uita vreodată. Împreună cu moartea sa s-a încheiat un capitol important pentru istoria Bisericii locale. Prof. Jäger l-a slujit exemplar pe Cristos mulți ani, prin formarea clerului nostru. O misiune foarte grea și anevoioasă, pe care profesorul nostru a primit-o cu multă iubire și ascultare. Nu se plângea nici o clipă de perioada lungă pe care a petrecut-o la Alba Iulia, ci din contră, cu mare mândrie știa câți seminariști au absolvit filosofia la el și câți dintre aceștia sunt preoți. De aici se resimte foarte bine devotamentul și iubirea cu care își împlinea vocația. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a dăruit și a sădit între noi un astfel de om, preot și profesor. Ne bucurăm că l-am putut cunoaște și că am putut să îl ascultăm. Ne rugăm bunului Dumnezeu ca prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria să îl primească pe umilul său slujitor în Împărăția sa fără de sfârșit. Preacucernice Părinte Profesor, ne luăm rămas bun de la dumneavoastră, spunându-vă pentru ultima dată, din inimă și cu lacrimi în ochi: "Laudetur Jesus Christus!" (foto: Mihăiță Popesc și Andreas Banuș; text: Adrian Gabriel Pășcălău)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 963, Ultimul acces: 2024-03-26 14:24:57