Interviu: Parohie online, dupa regula benedictina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Interviu: Parohie online, după regula benedictină

[2005-06-16]
Săptămâna trecută, editorul Catholica.ro s-a aflat la Roma, pentru Conferința Europeană Creștină de Internet, la care au luat parte realizatori de situri din 12 țări, din diverse Biserici creștine. Printre participanți s-a numărat și pr. Richard Thomas, pastor anglican, autorul unui foarte interesant proiect al cărui sit este disponibil la adresa www.i-Church.org. Pr. Thomas a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări, despre parohia sa online.

- Pr. Thomas, vă rog să explicați pentru Catholica.ro, cum ați ajuns la această idee, a creării unei comunități virtuale, înregistrată ca o parohie obișnuită în Biserica Dvs Anglicană?
- Am cugetat la această idee încă din 2000, când am început să îmi dau seama că Internetul poate să facă mai mult decât să ofere informații și canale de comunicare. În 2003 am terminat o carte despre modul în care oamenii aparțin Bisericii, și am recunoscut că există mulți oameni care doresc să fie parte a unei comunități creștine online, fie pentru a explora credința, fie pentru că nu pot din motive geografice sau de sănătate să facă parte în mod fizic dintr-o comunitate. Fiind la Oxford am avut acces la numeroase resurse intelectuale și la studii și cercetări, astfel că am putut să fondez un grup - de fapt două grupuri de lucru, unul după altul - care să se gândească la conceptul de comunitate creștină online.

Ideea unei parohii, asemenea oricărei alte parohii din Dieceză, dar păstorită online, a avut nevoie de ceva timp pentru a fi digerată. S-au ridicat probleme despre sacramentalitatea unei astfel de biserici, dar s-a decis că dacă este nevoie de botez sau de euharistie, se va căuta o comunitate anglicană locală pentru acestea. După un timp, am ajuns la concluzia că regula benedictină ar fi un bun fundament pentru noi, astfel că am adoptat-o ca regulă de bază. Acum avem o i-Church, mai mult o comunitate religioasă a cărei viață se desfășoară online, decât o parohie. Dar suntem recunoscuți de Episcop ca o parohie oarecare din Dieceză, sau mai degrabă ca o comunitate religioasă ca oricare alta.

- Cine este publicul țintă al comunității Dvs?
- Răspunsul este simplu: practic oricine dorește să își ia un triplu angajament de trăire a vieții, constând în Rugăciune, Studiu și Acțiune Socială. Membrii comunității trebuie să scrie regulat online, să participe la rugăciuni, și să susțină financiar i-Church. Am pornit de asemenea o nouă categorie de membri, "membri individuali", care sunt asemenea oblaților, și care nu trebuie să aibă același nivel de angajament ca membrii comunității. Pentru viitor ne propunem să obținem o asociere cu comunitatea benedictină internațională.

- Când ați lansat proiectul și câți oameni sunt acum implicați în el? Este i-Church încă deschisă unor noi membri?
- Acum un an, am primit aprobarea Diecezei și suma de 15.000£ pe an, pentru trei ani, pentru a vedea dacă i-Church poate funcționa. Am căutat apoi un web-pastor și am lansat efectiv biserica. A existat un interes enorm datorită mass-media, rezultatul fiind un număr foarte mare de solicitări. În ciuda numărului mare de cereri, am decis să păstrăm i-Church la o dimensiune mică. Toți membrii comunității aparțin unui grup pastoral, iar momentan avem două grupuri pastorale sunt conducerea unui lider de grup. Avem cam 150 de membri în comunitate, și tot mai mulți membri individuali (acum 70, dar numărul crește rapid). Avem o lungă listă de așteptare - aproape o mie de persoane - și o listă de abonați prin email de 1.700 de persoane. Oamenii vin din lumea întreagă, și nu sunt doar anglicani! Avem un Episcop din America de Sud, dar și un preot romano-catolic.

- Ce se întâmplă de fapt în această i-Church?
- Căutăm să urmăm principiile regulii benedictine, iar inima regulii este Rugăciunea, "Opera lui Dumnezeu". La început ne rugam doar o dată pe zi, seara, la 10PM GMT. Liderul de grup era atunci din Korea, astfel că el se trezea la 5AM pentru a spune cu noi rugăciunea de seară. O comunitate globală, online, ridică deci probleme specifice. Pe măsură ce timpul a trecut, am învățat să rezolvăm dificultățile. Acum avem rugăciuni de două ori pe zi, o dată dimineața, și o dată seara. Liderul este acum în Australia, așa că timpul este "inversat"! Ca web-pastor, am legături pastorale cu toți membrii, dar am delegat atribuțiile liderilor grupurilor pastorale pentru membrii comunității. i-Church funcționează mult ca o comunitate călugărească, eu fiind "Abatele", urmând dispozițiile benedictine pentru Abatele unei comunități.

Avem și forumuri pentru discuții online, și grupuri pentru teme speciale. Pentru moment avem două astfel de grupuri speciale, unul dedicat teologiei, iar altul religiilor lumii. În curând vor apărea însă și alte grupuri.

- Dar despre Euharistie? Va exista în parohia-mănăstirea Dvs posibilitatea împărtășirii?
- Viața sacramentală a comunității noastre va evolua desigur în timp. Am avut recent o discuție cu Episcopul meu, Episcopul de Oxford, la inițiativa sa, tocmai despre posibilitatea Euharistiei online. Posibilitatea ar fi următoarea: membrii comunității online să aibă în față pâine și vin, iar preotul care celebrează Liturghia va consacra "prin extensie" Euharistia și pentru ei. M-am hotărât însă că este un pas prea radical, și că nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva. Probabil se va întâmpla cândva, dar nu acum. i-Church este o nouă aventură pentru Biserica Anglicană, și vom vedea cum va crește ea. Pentru moment suntem foarte, foarte tineri, și avem nevoie de înțelepciune, rugăciune și îndrumare pentru a crește. (SE05-10415)

www.i-Church.org

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2581, Ultimul acces: 2024-12-02 13:16:12