Papa Francisc: Sa construim pacea mai intai acasa, intre noi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Să construim pacea mai întâi acasă, între noi

[2014-01-01]
În cadrul discursului său cu ocazia rugăciunii Angelus din ziua de miercuri, 1 ianuarie 2014, din Piața San Pietro, adresat celor aproximativ 100.000 de credincioși prezenți, romani sau pelerini, Papa Francisc a adresat urări cu ocazia Anului Nou și a făcut un apel la pace. Această primă zi a anului a coincis cu celebrarea Zilei Mondiale a Păcii, pentru care Sfântul Părinte a dat anterior un Mesaj dedicat temei fraternității. Vă oferim discursul Sfântului Părinte de la rugăciunea Angelus, după traducerea realizată de Ercis.ro.
Iubiți frați și surori, bună ziua și An Nou fericit!
La începutul Anului Nou, vă adresez vouă tuturor urările de pace și de tot binele. Urarea mea este cea a Bisericii, este cea creștină! Nu este legată de sensul puțin magic și puțin fatalist al unui ciclu nou care începe. Noi știm că istoria are un centru: Isus Cristos, întrupat, mort și înviat, care este viu în mijlocul nostru; are un scop: împărăția lui Dumnezeu, împărăție de pace, de dreptate, de libertate în iubire; și are o forță care o mișcă spre acel scop: forța este Duhul Sfânt. Noi toți îl avem pe Duhul Sfânt pe care l-am primit la Botez și El ne stimulează să mergem înainte pe drumul vieții creștine, pe drumul istoriei, spre împărăția lui Dumnezeu.
Acest Duh este putere de iubire care a fecundat sânul Fecioarei Maria; și este același care însuflețește proiectele și operele tuturor făcătorilor de pace. Acolo unde sunt un bărbat sau o femeie făcători de pace, acolo este chiar Duhul Sfânt care îi ajută, îi stimulează să facă pacea. Două drumuri se intersectează astăzi: sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Născătoare de Dumnezeu și Ziua Mondială a Păcii. În urmă cu opt zile a răsunat vestea îngerească: "Mărire lui Dumnezeu și pace oamenilor"; astăzi o primim din nou de la Mama lui Isus, care "păstra toate aceste cuvinte meditându-le în inima sa" (Luca 2,19), pentru a face din ea angajamentul nostru în decursul anului care începe.
Tema acestei Zile Mondiale a Păcii este "Fraternitatea, fundament și cale pentru pace". Fraternitate: mergând pe urma predecesorilor mei, începând de la Papa Paul al VI-lea, am dezvoltat tema într-un mesaj, deja difuzat și pe care, astăzi, în mod ideal, îl încredințez tuturor. La bază este convingerea că suntem cu toții fiii unicului Tată ceresc, facem parte din aceeași familie umană și împărtășim un destin comun. De aici derivă pentru fiecare responsabilitatea de a acționa pentru ca lumea să devină o comunitate de frați care se respectă, se acceptă în diversitățile lor și se îngrijesc unii de alții. Suntem chemați să ne dăm seama și de violențele și de nedreptățile prezente în atâtea părți ale lumii și care nu pot să ne lase indiferenți și imobili: este nevoie de angajarea tuturor pentru a construi într-adevăr o societate mai dreaptă și solidară. Ieri am primit o scrisoare de la un domn, poate că unul dintre voi, care aducându-mi la cunoștință o tragedie familială, după aceea prezenta atâtea tragedii și războaie astăzi, în lume, și mă întreba: ce se întâmplă în inima omului care este determinat să facă toate acestea? Și spunea, la sfârșit: "Este momentul să ne oprim!" Și eu cred că ne va face bine să ne oprim pe acest drum al violenței și să căutăm pacea. Fraților și surorilor, îmi însușesc cuvintele acestui om: ce se întâmplă în inima omului? Ce se întâmplă în inima omenirii? Este momentul să ne oprim!
Din toate colțurile pământului, astăzi, credincioșii înalță rugăciunea pentru a-i cere Domnului darul păcii și capacitatea de a o duce în toate locurile. În această primă zi a anului, Domnul să ne ajute să pornim la drum cu mai multă hotărâre pe căile dreptății și ale păcii. Și să începem acasă! Dreptate și pace acasă, între noi. Se începe acasă și apoi se merge înainte, la toată omenirea. Dar trebuie să începem acasă. Duhul Sfânt să acționeze în inimi, să desfacă închiderile, împietririle și să ne dea să ne înduioșăm în fața slăbiciunii Pruncului Isus. De fapt, pacea cere forța blândeții, forța nonviolentă a adevărului și a iubirii.
În mâinile Mariei, Mama Răscumpărătorului, să ne punem cu încredere filială speranțele noastre. Ei, care își extinde maternitatea la toți oamenii, să îi încredințăm strigătul de pace al populațiilor asuprite de război și de violență, astfel încât curajul dialogului și al reconcilierii să prevaleze asupra ispitelor de răzbunare, de prepotență și de corupție. Ei să-i cerem ca Evanghelia fraternității, vestită și mărturisită de Biserică, să poată vorbi tuturor conștiințelor și să dărâme zidurile care îi împiedică pe dușmani să se recunoască frați.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Doresc să-i mulțumesc președintelui Republicii Italiene pentru urările pe care mi le-a adresat aseară, în timpul Mesajului său adresat națiunii. Îi transmit și eu din inimă urări, invocând binecuvântarea Domnului asupra poporului italian, pentru ca, prin contribuția responsabilă și solidară a tuturor, să poată privi la viitor cu încredere și speranță.
Salut cu recunoștință numeroasele inițiative de rugăciune și angajare pentru pace care se desfășoară în toate părțile lumii cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii. Amintesc, îndeosebi, marșul național care a avut loc aseară la Campobasso, organizat de CEI, Caritas și Pax Christi. Îi salut pe participanții la manifestația "Pace în toate ținuturile", promovată la Roma și în multe țări de Comunitatea Sant'Egidio, precum și familiile din Mișcarea Iubirii Familiale, care au vegheat noaptea trecută în Piața San Pietro. Mulțumesc! Mulțumesc pentru această rugăciune.
Adresez un salut cordial tuturor pelerinilor prezenți, familiilor, grupurilor de tineri. Un gând special se îndreaptă spre "Cântătorii Stelei" - Sternsinger -, adică tineri și copii care în Germania și Austria duc în case binecuvântarea lui Isus și adună oferte pentru copiii care duc lipsă de cele necesare. Mulțumesc pentru angajarea voastră! Și îi salut și pe prietenii și voluntarii din Fraterna Domus.
Tuturor vă doresc un an de pace în harul Domnului, cu ocrotirea maternă a Mariei, pe care astăzi o invocăm cu titlul "Născătoare de Dumnezeu". Ce părere aveți dacă toți împreună o salutăm, acum, spunând de trei ori "Preasfântă Născătoare de Dumnezeu"? Toți împreună: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu! Preasfântă Născătoare de Dumnezeu! Preasfântă Născătoare de Dumnezeu! Bun început de an, poftă bună și la revedere!
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3965, Ultimul acces: 2022-11-28 02:47:10