Intalnire la Paris despre "Religiile in spatiu public" - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnire la Paris despre "Religiile în spațiu public"

[2014-01-04]
"Religiile în spațiul public" este tema reuniunii anuale care se va ține la Paris, între 27 și 30 ianuarie, organizată de Centrul de studiu și acțiune socială al Societății lui Isus (Ordinul Iezuit), informează Radio Vatican. În acest an se dorește reflectarea asupra secularizării societății și a consecințelor acestui fenomen, devenit foarte evident mai ales în "privatizarea credinței", după cum subliniază comunicatul difuzat de instituția care organizează evenimentul.
În acest context, "instituțiile religioase se interoghează asupra capacității de a transmite, fiecare în parte, propriile tradiții", în vreme ce "mass-media doresc să pună în evidență doar noutățile, mai ales pe acelea șocante, precum cazurile de pedofilie", lăsând spațiu unui concept de laicitate potrivit căruia religia trebuie să stea departe de spațiul public. Centrul evidențiază cum "viața personală, rezervată timp îndelungat sferei private, în zilele noastre intră tot mai mult în spațiul public grație noilor tehnologii de informație și comunicație, fapt care îi permite individului să intervină în dezbaterea publică, chiar rămânând în sfera privată".
De asemenea, potrivit studiile și observațiilor Centrului, tot mai crescânda vizibilitate a islamului și revendicările sale identitare suscită noi dezbateri privind conceptul de laicitate dar și o anumită islamofobie sistematică. Obiectivul întâlnirii de la sfârșitul lunii ianuarie este o "reflecție aprofundată asupra contribuției aduse de fiecare religie spațiului public, astfel încât să se ajungă la o participare constructivă la dezbateri comune".
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1256, Ultimul acces: 2023-12-06 14:25:15