Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopala din Giurgiu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Giurgiu

[2014-01-06]
În fiecare an în ziua de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Botezul Domnului sau Boboteaza, Praznic împărătesc care se mai numește și „Arătarea Domnului", „Epifania" sau „Teofania", deoarece ne amintește tuturor de momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, prilej cu care s-a arătat lumii Sfânta Treime. În Catedrala Episcopală din Giurgiu, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, informează episcopiagiurgiului.ro În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația duhovnicească a Botezului Domnului Iisus care reprezintă dezvăluirea iubirii și bunăvoirii Părintelui Ceresc pentru Fiul cel iubit. Prin atingerea de „firea apelor" Iordanului, Mântuitorul Hristos le-a sfințit, iar prin apa de acum, îi sfințește pe credincioși, deschizându-le ușa unui nou botez, cel al Noului Testament, al luminii, al harului mântuitor și al îndumnezeirii, a încheiat ierarhul.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, mulțimea de credincioși, împreună cu Chiriarhul, cu preoți și diaconi de la toate bisericile din orașul Giurgiu au pornit în procesiune din fața Catedralei Episcopale către portul dunărean Giurgiu. În cadrul procesiunii au fost purtate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana praznicului, dar și moaștele Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Sfintei Mc. Ecaterina și ale Sfântului Ap. Andrei. În portul dunărean Giurgiu, într-un loc special amenajat, Preasfințitul Părinte Ambrozie a săvârșit Slujba de sfințire a Aghesmei Mari. La final, potrivit tradiției, Preasfinția Sa a aruncat Sfânta Cruce în apa Dunării, iar unul dintre tinerii creștini prezenți a ridicat-o din apă, continuându-se, astfel, o datină ce dăinuie de veacuri în sufletul poporului nostru.
Ca în fiecare an la aceste manifestări închinate slăvitului Praznic al Botezului Domnului participă mii de giurgiuveni pentru a primi binecuvântarea Domnului ce se revarsă și sfințește apele și pentru a împlini tradițiile acestei sărbători.
La aceste manifestări religioase au luat parte și oficialități județene și locale, care au ținut să fie prezente la bucuria duhovnicească prilejuită de acest mare praznic al creștinătății.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1208, Ultimul acces: 2024-03-23 00:16:24