Slujba de Boboteaza la Catedrala mitropolitana din Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujba de Bobotează la Catedrala mitropolitană din Timișoara

[2014-01-06]
De praznicul “Botezului Domnului” numeroși credincioși timișoreni și-au îndreptat pașii spre Catedrala mitropolitană pentru a participa la slujba de Bobotează, oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și Sfințirea cea Mare a Apei, ne-a explicat George Giurgiu.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale slăvitului praznic, arătând că la Botezul Domnului are loc arătarea Preasfintei Treimi; glasul Tatălui se face auzit din ceruri, Fiul se descoperă tuturor ca Mesia cel mult așteptat și stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh Se coboară în chip de porumbel. În același timp, Preasfințitul Paisie a subliniat legătura spirituală dintre Epifania de la Iordan și lucrarea sfințitoare și mântuitoare a Tainei Sfântului Botez, primită în pruncie de fiecare creștin.Astfel, prin botez refacem legătura cu Dumnezeu și ne facem părtași morții și învierii Domnului nostru Iisus Hristos,prin întreita afundare în cristelniță.
În finalul Sfintei Liturghii, după rugăciunea Amvonului, ierarhul, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, a săvârșit Sfințirea cea Mare a Apei. În cadrul slujbei au fost înălțate rugăciuni pentru ca lucrarea cea curățitoare a Treimii Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă și să-i dăruiască ei "harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului". După Sfințirea Apei, Preasfinția Sa a binecuvântat credincioșii, stropindu-i cu apă sfințită, mergând prin mijlocul lor, până la ieșirea din sfântul lăcaș, unde i-a binecuvântat pe toți cei aflați pe treptele catedralei. După slujbă, preoții slujitori au împărțit credincioșilor prezenți Agheasma cea Mare și iconițe cu praznicul Botezului, administrația Catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de aproximativ 5.000 de litri de apă.
Semnificații ale Agheasmei Mari
Cuvântul „agheasma” în limba greacă înseamn㠄apă sfințită”. Ca element fundamental al Creației, apa se folosește la spălarea și curățirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, dar este asociată și lucrării de curățire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului. Pe lângă sfințirea lumii exterioare, Agheasma mare sfințește și trupurile creștinilor. Agheasma Mare se poate consuma dimineața pe nemâncate și înainte să se ia anafură, iar atunci când credincioșii se împărtășesc, după împărtășanie, nu înainte. Timpul în care se consumă Agheasma Mare este în perioada Praznicului Bobotezei, din preziua Bobotezei și până la Odovania Praznicului, până la 14 ianuarie. De asemenea se poate consuma în zile de sărbătoare, în zile de ajunare, înainte de masă dis de dimineață, sau în zilele când credincioșii merg la Biserică.
Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din bătătură, sfințind lumea din jur și chemând ajutorul lui Dumnezeu de-a lungul noului an.
Agheasma mare este păstrată la loc de cinste în fiecare locuință, îndeosebi în vase de sticlă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1184, Ultimul acces: 2024-03-28 11:40:59