Vestile bune din anul 2013 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Veștile bune din anul 2013

[2014-01-08]
Din anul care a trecut mijloacele de comunicare amintesc mai mult veștile rele, scandalurile, dezastrele și decesele importante. În realitate sunt numeroase veștile bune care au caracterizat anul care abia s-a terminat. Am încercat să privim înapoi și să rezumăm evenimentele pozitive în privința apărării vieții, a familiei și a demnității umane. Și am descoperit că anul 2013 a fost un an de mari schimbări.
* * *
Premiul Sakharov pentru libertatea de gândire acordat lui Malala Yousafzai
La 10 octombrie a fost anunțată decizia de a conferi prestigiosul Premiu Sakharov pentru libertatea de gândire lui Malala Yousafzai, studentă în vârstă de 16 ani din Mingora, în districtul Swat, din Pakistan. Talibanii au încercat să o ucidă pentru că se încăpățâna să meargă la școală, în timp ce în valea Swat regimul taliban interzicea acest lucru fetelor.
20.000 de primari din Franța cer dreptul la obiecția de conștiință
După manifestările pașnice din piață, primarii francezi au fost cei care s-au opus legii care autorizează căsătoriile și adopțiile pentru cuplurile homosexuale. Mai mulți primari au amenințat cu demisia dacă sunt constrânși să căsătorească persoane de același sex. Marie-Claude Bompard, primăriță de Bollene, localitate din regiunea meridională Vaucluse, a refuzat să căsătorească două femei lesbiene și, la 18 octombrie 2013, a anunțat că s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a-i fi recunoscută obiecția de conștiință pe care Consiliul Constituțional Francez i-o nega. Revolta a fost de așa natură încât a ajuns să constituie un Colectiv de Primari pentru Copilărie, compus din peste 20.000 de primi cetățeni din localitățile franceze – de dreapta și de stânga, heterosexuali și chiar homosexuali – uniți în cererea de a se putea abține de la celebrarea căsătoriei între persoane de același sex.
Două milioane de semnături pentru “Unul dintre noi”
Două milioane de cetățeni din 18 țări din Uniunea Europeană au semnat inițiativa popular㠓Unul dintre noi”, pentru a recunoaște viața încă de la concepere și a nu folosi fondurile europene pentru a susține asociațiile care promovează avortul și cercetarea care încalcă drepturile celor care urmează să se nască. Italia este țara în care au fost adunate cele mai multe semnături. La Viminale au fost predate 70 de pachete care conțin foile cu cele peste 600 de mii de semnături adunate în Italia. Inițiativa, promovată de mișcările pentru viață din Europa, a unit continentul și diferitele credințe religioase: catolici, protestanți, ortodocși, evrei, musulmani, toți au semnat pentru “Unul dintre noi”. Au fost constituite bazele pentru o coordonare europeană a mișcărilor pentru viață.
Rusia în favoarea vieții și a familiei naturale
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a semnat o lege care interzice să se facă publicitate pentru avort. Este vorba despre o lege în discuție în parlamentul rus încă din anul 2011. Biserica Ortodoxă Rusă și conducerea națiunii ruse s-au pus de acord în a pune capăt prăbușirii demografice. Guvernul a subvenționat campanii publicitare în favoarea familiilor cu mai mulți copii. În afară de aceasta, au fost puse la dispoziție stimulente economice pentru cupluri pentru a încuraja natalitatea. Parlamentul rus a aprobat și o lege care limitează întreruperile de sarcină și favorizează măsuri pentru a ajuta mamele aflate în dificultate.
Poporul croat trezește Europa
Cu 65,8% de voturi favorabile pentru definirea căsătoriei ca unire dintre un bărbat și o femeie, poporul croat a arătat întregii Europe că atunci când cetățenii au drept de vot, ei manifestă în mod clar apărarea și promovarea familiei naturale. Ceea ce s-a întâmplat în Croația este semnul unei revolte populare din multe națiuni din Europa de Est. De fapt, în Uniunea Europeană, Croația, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia și Lituania au inclus în Constituție apărarea căsătoriei dintre un bărbat și o femeie. Și Muntenegru, Serbia, Ucraina, Bielorusia și Moldova, deși încă nu sunt în Uniunea Europeană, au apărat familia naturală compusă dintr-un bărbat și o femeie.
Parlamentul european respinge Raportul Estrela
La 10 decembrie, Parlamentul European a respins o inițiativ㠓anti-viață”. Cu 337 voturi pentru și 324 împotrivă, moțiunea pro-life din grupurile Popularilor, Conservatorilor și Euroscepticilor a respins raportul privind “Sănătatea și drepturile sexuale și reproductive”, înaintat de europarlamentarul socialist portughez Edite Estrela. Documentul recomanda tuturor țărilor din Uniunea Europeană includerea avortului printre drepturile umane și accesibilitatea sa în toate sistemele sanitare naționale europene. Dacă ar fi fost aprobat, Raportul Estrela ar fi blocat ajutoarele financiare pentru țările extracomunitare în care avortul nu este considerat legal și ar fi pus în mod serios în dificultate dreptul la obiecția de conștiință al medicilor și infirmierilor anti-avort. Raportul ar fi introdus și un program pentru educația sexuală școlară care prevedea practica masturbării pentru copiii sub 6 ani.
Videoclip realizat de Unilever încurajează familiile și viața
Multinaționala anglo-olandeză Unilever, proprietară a circa cincizeci de firme dintre cele mai prestigioase în domeniul industriei alimentare, al detergenților, săpunurilor, parfumurilor, chimicalelor – între care Lipton, Algida, Calve, Knorr, Findus, Lysoform, Badedas, Dove, Pepsodent, Calvin Klein, Mentadent, Fissan – a promovat un video de patru minute și jumătate în care încurajează bărbații și femeile din toată lumea să dea naștere la copii. Acest video se găsește pe YouTube și este intitulat: “Why bring a child into this world?” (De ce să aduci un copil în această lume?).
Referință la Maria în preambulul noii Constituții egiptene
Din țări din lumea islamică, devastată de atentate și conflicte, au venit vești bune. În preambulul noii Constituții egiptene este scris: “Egiptul este leagănul religiei, simbolul maiestății religiilor monoteiste. Pe pământul său a crescut Moise, aici i s-a manifestat lumina divină și aici Moise a primit mesajul pe Sinai. Pe pământul său, egiptenii au primit-o pe Stăpâna noastră Fecioara Maria și pe Fiul său și au murit martiri cu miile pentru a apăra Biserica Domnului Mesia”. Referința la Fecioara Maria nu poate decât să uimească și să ne facă să reflectăm asupra centralității Mamei lui Isus în islam. De fapt, Maria ar putea să devină adevăratul punct de întâlnire dintre islam și creștinism. Preasfânta Fecioară Maria este unica femeie căreia Coranul îi dedică o sura, a XIX-a, și numele ei în textul sacru al islamului este citat de 34 de ori. În islam, cultul Fecioarei este foarte răspândit, deoarece Maria este model care trebuie urmat datorită curăției sale și datorită credinței sale.
Femeie și creștină în fruntea sindicatului medical egiptean
Ziua de 19 decembrie 2013 este destinată să devină data simbol a adevăratei revoluții în Egipt: după 28 de ani de dominare indiscutabilă a Fraților Musulmani, în fruntea puternicului sindicat al medicilor a fost aleasă dr. Mona Mina. Este prima dată în istorie, de la întemeierea lui în anul 1949, că unul dintre cele mai importante organe reprezentative ale lucrătorilor din Egipt este prezidat nu numai de o femeie, dar chiar de o femeie coptă. Mina, pediatră în vârstă de 55 de ani, este președinte al mișcării “Medici fără drepturi”, o mișcare pentru medici și pentru a îmbunătăți condițiile devastatei sănătăți publice egiptene. În noiembrie 2011, cotidianul Al Akhbar o definea “doctorul revoluționar”, în timp ce în Piața Tahrir era numită chiar “Cristosul din Tahrir”.
Spania: guvernul restrânge legea privind avortul
La 20 decembrie, guvernul spaniol a aprobat o reformă a legii privind avortul. Noua lege încearcă să remedieze liberalizările aduse de guvernul Zapatero. Acum, întreruperea voluntară a sarcinii va fi autorizată numai până la a 14-a săptămână în caz de viol și până la a 22-a săptămână în caz de riscuri grave pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii. Riscurile vor fi analizate în manieră riguroasă de comisia medicală. Pentru fetele în vârstă de 16 și 17 ani este reintrodusă condiția permisiunii părinților. Cu legea Zapatero nu era necesară autorizația părinților.
China pune capăt politicii copilului unic
Sfârșitul politicii copilului unic și ștergerea lagărelor de muncă pentru delicte obișnuite “laogai” – acestea sunt cele două vești extraordinare anunțate la 28 decembrie de Comitetul Permanent al Adunării Naționale a Poporului, centru al puterii legislative din China. Este vorba despre două evenimente care nu au precedent în țara asiatică. Legea crudă a copilului unic a fost introdusă în China în anul 1979 de Deng Xiao Ping. Este vorba despre o lege care interzice cuplurilor care trăiesc în zonele urbane să aibă mai mult de un copil, afară de cazul în care ambii părinți sunt la rândul lor copii unici. În fiecare clădire există persoane stabilite pentru a controla dacă femeile rămân însărcinate. Până acum, în cazul celei de-a doua sarcini, guvernul a impus avortul obligatoriu. Această politică a copilului unic a însemnat zeci de milioane de avorturi, mai ales de fetițe. Acum, în sfârșit, va fi posibil pentru fiecare familie chineză să aibă cel puțin doi copii și multe întreruperi de sarcină vor fi evitate. (Antonio Gaspari pentru Zenit.org; trad. pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)
Sursa: Ercis.ro

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1264, Ultimul acces: 2024-04-16 05:49:48