Lucrarile participantilor la Concursul de Pictura Bisericeasca "Icoana din sufletul Copilului" au fost evaluate marti 29 martie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Lucrarile participantilor la Concursul de Pictura Bisericeasca "Icoana din sufletul Copilului" au fost evaluate marti 29 martie

[2005-03-30]
Lucrarile participantilor la prima etapa a editiei din acest an a Concursului de Pictura Bisericeasca "Icoana din sufletul Copilului" au fost evaluate marti, 29 martie, de o comisie de specialitate, al carui presedinte de onoare a fost IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Evaluarea icoanelor a avut loc la Sala Gotica a Manastirii "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi, unde participantii si-au expus lucrarile.
Intr-un interviu acordat postului de Radio Trinitas, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel s-a referit mai intai la tematica lucrarilor expuse la aceasta prima etapa a Concursului de Pictura Bisericeasca "Icoana din sufletul Copilului": "Tematica de anul acesta este legata de Patimile si Invierea Domnului nostru Iisus Hristos adica de suferinta si biruinta Sa. Invierea este biruinta iubirii rastignite si din aceasta perspectiva nu se pot niciodata desparti Crucea si Invierea Domnului. Crucea Domnului ascunde in ea puterea Invierii iar lumina Invierii arata frumusetea iubirii jertfelnice a Mantuitorului Iisus Hristos pe care El a aratat-o lumii prin Crucea Sa."
De asemenea, IPS Daniel a subliniat talentul tinerilor participanti, talent care provine atat din credinta lor, cat si a celor care i-au educat: "Exista in toata aceasta miscare artistica numita "Icoana din sufletul Copilului" un raspuns al credintei lor mostenite de la parinti, bunici, de la preotul din parohie, de la manastirile pe care le viziteaza copiii sau de la profesorii lor credinciosi. Deci, exista un univers intreg rezultat din tesutul acestor relatii de credinta de iubire si de talent cultivat care se exprima in aceste icoane."
IPS Daniel a apreciat si calitatea lucrarilor expuse la acest concurs: "Se vede ca unii dintre ei au muncit mai mult nu este vorba doar de inspiratia de moment ci si de o staruinta a lor de a cultiva talentul si am intalnit icoane foarte frumoase ale Mantuitorului Hristos, ale Maicii Domnului, ale unor sfinti in care se vede si inspiratia dar si o cultivare a talentului prin faptul ca acesti tineri au reusit sa redea ceea ce este esential pentru icoana ortodoxa si anume lumina Lui Dumnezeu care vine din interiorul sufletului si se arata si prin trupul omului sfant."
Lucrarile castigatoare ale etapei de la Iasi a Concursului de Pictura Bisericeasca "Icoana din sufletul Copilului" vor fi cuprinse intr-o expozitie al carui vernisaj va avea loc miercuri, de la ora 18.30, in prezenta IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Tot miercuri seara, se vor acorda si premiile, care vor fi oferite atat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, cat si de reprezentantii juriului de la Bucuresti.
O a doua etapa a Concursului de Pictura Bisericeasca "Icoana din sufletul Copilului" se va desfasura la Sibiu, in luna august 2005. Finalizarea competitiei va avea loc la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, pe data de 28 noiembrie.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 9215, Ultimul acces: 2024-05-17 20:45:55